Планирайте инвестицията си в енергийно-ефективна покривна система

Планирайте инвестицията си в енергийно-ефективна покривна система

Съдържание

Енергийно-ефективният покрив е комбинация от правилните материали, тип инсталация, цвят и въображение.

Тази инвестиция носи със себе си голяма отговорност за нейното изпълнение, но също и възможности за развитие на сградата и възвръщаемост на вложените средства.

Независимо дали избирате енергийно ефективен покрив за новопостроено жилище или искате да замените настоящата си система с енергийно-ефективна, с тази статия ще откриете, че 4 фактора определят правилното решение.

Различните видове енергоефективни покриви

Има 5 типа енергоефективни покривни керемиди и всеки притежава различен вид и набор от функции, които могат да бъдат по-ефективни при определен климат. Някои видове енергоефективни покривни керемиди са по-ефективни в райони с по-хладно време, докато други намират приложението си в сух, слънчев климат.

Внимателно обмислете всяка възможност за енергоефективни покривни керемиди, за да определите кой тип покрив би бил подходящ за вашата сграда. Някои от най-популярните енергийно ефективни опции за керемида за покрив са:

 1. Асфалтова керемида
 2. Херпес зостер
 3. Метални покриви
 4. Покрив от шисти
 5. Покривни плочки

ЕДНОПЛАСТОВИ ПОКРИВНИ СИСТЕМИ С TPO МЕМБРАНИ

Сравнителна характеристика на студени, топли и вегетативни покриви

Ако вашата сграда се намира в географски ширини с топъл климат, то добавената стойност на отразяващите покривни повърхности е безспорна. Студените или отразяващи покриви намаляват летните топлинни печалби и намаляват натоварванията върху охлаждащите системи.

От друга страна, отразяващите покрития могат да понижат зимните температури на покрива и да увеличат натоварванията на отоплителните системи. Като собственик на сграда важен фактор, който да вземете предвид, е въздействието типа покрив върху отоплителните системи и управлението на енергията.

Проучването в Джеймсвил дава отговор на въпроса “Осигуряват ли хладните покриви нетни годишни ползи в климатични райони с доминиращо отопление?.

TPO мембраната е оценена от Съвета за оценяване на хладни покриви (CRRC) на ASTM D1519 с първоначално отражение 0,79 и 3-годишно отражение 0,70.

Температурите на черния EPDM мембранен покрив са до 60 градуса по-високи в сравнение с белите TPO повърхности. TPO мембраната значително намалява повърхностните температури през лятото, но води до по-големи топлинни загуби през отоплителния сезон, тъй като слънчевите печалби са по-малко за TPO през зимата. Обратно, черната EPDM мембрана допринася за по-високи топлинни печалби през лятото, но намалява топлинните загуби през зимата.

Вегетативният покрив добавя топлинна маса към покривния модул, намалявайки температурните колебания. Освен това изпарението от повърхността му осигурява охлаждане през летния сезон и сезоните на люлеене. Вегетативният покрив също задържа по-често снежна покривка, като по този начин намалява количеството топлинни загуби през зимните месеци

Цвета на покрива и енергийната ефективност на системата

Най-базисният и влиятелен фактор за енергийната ефективност на покрива е нежеланата топлина.

Неточно разбиране: По-светлият покрив е по-добрия избор от тъмния.

Докато по-светлите цветове отразяват топлината по-ефективно, покривните материали имат много по-голямо въздействие върху енергийната ефективност, отколкото техните цветове.

По-тъмният покрив обикновено превъзхожда по-лекия покрив, който не е проектиран с оглед на ефективността.

Фактор, който обсъдихме, е климатът. Докато по-леките покриви могат да бъдат предвидим избор в най-топлия климат, сградите в райони с по-хладен климат често се нуждаят от по-тъмен покрив, който може да абсорбира малко свободна топлина от слънцето през зимата.

Без значение какъв тип покривен материал в крайна сметка изберете, най-вероятно ще намерите разнообразие от цветове в този диапазон. Обикновено е най-добре първо да изберете материала си, а по-късно цвета си.

Какъв покривен материал е най-енергийно ефективен?

Сред покривните системи за жилищни сгради асфалтовите керемиди са най-често използваният покривен материал поради ниската си цена и лекота на монтаж.

Минус: Асфалтовият херпес зостер отлично абсорбира топлината и лошо отразяват, дори когато са е с по-светъл цвят. За да спестите повече от разходите за отопление, струва си да потърсите по-скъп, но ефективен покривен материал сега.

Много от енергоспестяващите покривни системи са направени от метал и:

 • Отговарят на изискванията за етикета
 • Силно отразяват слънчевата светлина
 • Пренасочват по-голямата част от топлината, поддържайки температурата в жилищните площи

Металните покриви могат да бъдат проектирани като серия от панели или по-традиционно изглеждащи керемиди и също са сравнително лесни за инсталиране, подобно на асфалтовата керемида.

Друг предпочитан избор за енергийно ефективен покрив е този от керемиди. Материалът може да бъде шисти, глина или бетон, последният от които е изключително издръжлив. Много покривни материали за керемиди са предварително обработвани, за да увеличат максимално отражателната способност. Тези видове покриви са също лесни и за обработка с отразяващи покрития, след като са инсталирани.

Бележка за отразяващите покрития:

Те могат да бъдат нанесени върху редица покривни материали, но работят най-неефективно с асфалтови покриви. Повечето покрития променят цвета или външния вид на покрива и се отразяват естетически на комбинацията с външните цветове на вашата сграда. Съществуват и пигментирани покрития, които, макар и по-малко ефективни от своите бели аналози, повишават отражателната способност на покрива без да влияят негативно на имиджа на сградата.

Ако разполагате с плосък покрив, може да обмислите и възможността за неговото озеленяване. Правилното проектиране и инсталиране на зелен покрив е трудоемко начинание и значителен разход, но качественото изпълнение на проекта е изключителна придобивка. Той е не само енергийноефективен, но създава и пленяваща обстановка.

Интересно: Някои използват своя вегетативен покрив за изхранване на семейството си или за снабдяване на кухнята в хотела с прясна продукция зеленчуци и плодове.

Изолирайте за добавена енергийна ефективност

Последният елемент, с който ще разгърнете потенциала на енергийно ефективния покрив, е изолацията. Липсата ѝ е свързана с постоянен проблем с нежелана топлина. Инсталирането на тавански вентилатори също насърчава циркулацията на въздуха и поддържа температурата под вашия покрив.

Ефектът от ТПО покривната система – Ефективност, икономия и удобство

Тънки и светлоотразителни покриви, набрали популярност сред собствениците на имоти през последните години. Известен като термопластичен полиолефин, предстои да разгледаме предимствата и недостатъците на TPO покрива и какво го прави по-икономичен от неговите конкуренти.

Какво е TPO покриви?

TPO покривът е вид еднослоен покрив с мембрана, при който термопластична полиолефинова гумена мембрана се използва за покриване на повърхността на плосък покрив. При този тип покриви каучуковите листове и синтетика се залепват химически, механично се закрепват или баластират към изолация, за да се постигне защитен слой върху сградата.

Можете да разпознаете TPO покрива по отразяващия му ярко бял цвят. Намира най-широко приложение в големи търговски обекти. ТPO е един от двата вида еднослойни мембранни покриви, а другият е EPDM покрив, където се използва етилен пропилен динозен терполимер (EPDM).

Плюсове и минуси на TPO покривна система

Приблизително 40% от търговския пазар на покриви е зает от TPO според Националната асоциация на изпълнителите на покриви (NRCA). Нека направим обзор на предимствата и недостатъците на този тип покривна система:

TPO покривна система: Гъвкава

TPO покрива може да се монтира както на жилищни, така и на търговски имоти. Освен адаптируемост към различни типове сгради, са налични множество различни цветове, като бяло, черно и светло сиво.

Белият цвят може да изглежда да генерира оптимални отразяващи топлината и енергоспестяващи свойства, но TPO покривите са произведени, за да бъдат устойчиви на ултравиолетови лъчи, независимо от цвета си.

Извод: TPO се адаптират лесно към различни стилове сгради. Конструиран е по начин, който му позволява да изглежда наистина добре в голямо разнообразие от комбинации. Можете да изберете измежду много различни цветове със силно ниво на UV устойчивост.

TPO покривна система: Лесна поддръжка

Мухъл, пробиви, разкъсвания и натрупване на мръсотия практически не съществуват при TPO покривните мембрани. Тези покриви са гъвкави и позволяват изместване или утаяване в сградата, а топлинните разширения и свивания лесно се приспособяват.

Извод: Вследствие на липсата от подобни замърсявания, не се изисква измиване на покрива под налягане. Разполагате със силен покривен продукт, който ще ви спести разходи в дългосрочен план за почистване и ремонт.

TPO покривна система: Лесна инсталация

Леките листове от TPO покривни мембрани улесняват монтажа. По-голямата широчина означават и по-малко шевове изискват вниманието на изпълнителя. Поради бързината и лекотата на монтажа инсталацията е много по-икономична.

Имате избор и за начина на инсталиране на покрива – лепилата или директното закрепване към покрива са две надеждни опции. TPO покривните мембрани могат да бъдат заварени с топлина към зони като тези около комини и подобни издатини на покрива.

TPO покривна система: Икономии на енергия

Собствениците на сгради избират TPO покриви поради изключителния отразяващ характер на мембраните. Икономиите на разходи и екологичната съобразност не винаги вървят ръка за ръка, но с TPO покрива е точно такава ситуацията.

 1. UV устойчивост: През лятното време разходите за климатизация значително намаляват с този тип покривни системи, тъй като сградата запазва комфортната прохладност. TPO покривът също така предотвратява натрупването на топлина в конструкцията.
 2. Метода на работа на TPO мембраната помага и за намаляване на въглеродните емисии.

TPO покривна система: Рентабилна

TPO покривите могат да бъдат желана опция в дома и бизнеса, тъй като цената е относително ниска.

За сравнение: PVC е далеч по-скъп от TPO, но TPO предлага идентична енергийна ефективност и способност за отразяване на горещ въздух за малка част от цената на PVC.

Извод: Ако разполагате с ограничен бюджет, TPO е особено атрактивна опция, тъй като не само спестява пари от този аспект на строителството, но и позволява по-голямо разпределение на бюджетните ресурси да бъде насочено към други области.

Възможности за развитие с енергийно-ефективна покривна система

Качеството, цената и енергийната ефективност вървят заедно при изграждането на качествена покривна система.

Преди да завършим тази статия, ето защо да инвестирате в ефективни материали и тип покрив:

 1. Спестяването от сметки за комунални услуги е средно 7-15%.

Защо: Тъй като външната топлина е добре регулирана, има по-малка нужда от климатични устройства и други охлаждащи уреди.

 1. Удължен жизнен цикъл на покрива

Защо? Чрез своите функционални свойства енергийно-ефективните покриви са пощадени от увреждане от излагането на слънце. Това води до повишена производителност и относително дълъг експлоатационен живот.

 1. Опазвате околната среда

Защо? Енергийно-ефективните покриви помагат за намаляване на търсенето на енергия и разход на гориво. Тези видове покриви също са дълготрайни, като по този начин намаляват количеството отпадъци от депата.

 1. По-добър комфорт на сградата

Защо? Може да се насладите на по-комфортни офиси и жилища благодарение на енергийно ефективните покривни системи. Накратко, през лятото и зимата, когато температурите са твърде високи или ниски, температурният баланс се запазва.

 1. Увеличена стойност на препродажба на дома

Енергийно ефективните покриви са голяма първоначална инвестиция, но тя може да повиши стойността на препродажба на сградата ви чрез многото предимства и функционалности, които предлага.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »