Пълно ръководство: Как да определите стойността на покривната система за вашата сграда

Пълно ръководство: Как да определите стойността на покривната система за вашата сграда

Съдържание

Когато определяте стойността на нова покривна инсталация за своята сграда разходите могат да се разделят в тези три категории:

 • Материали за покривна система;
 • Труд и експертна намеса при инсталация;
 • Бъдеща поддръжка и гаранция на системата.

Професионалния изпълнител ще ви предостави цялостно изпълнение на плана:

 • Внимателно оформена документация;
 • Оглед и оценка на текущото състояние на покрива на сградата ви;
 • Насока и съвети при избор на материали;
 • Опитен екип и планове за управление на риска на строителната площадка;
 • Експедитивна и гладка инсталация или подмяна на системата;
 • Сътрудничество при поддръжката на новата инсталация.

Студени срещу топли покриви: Кой е по-икономичния избор?

При изграждането на студен покрив между гредите му се полага изолация, което е относително нисък начин за изолиране на покрива ви. Въпреки че по-голямата част от тавана отдолу е добре изолирана, покривната конструкция (гредите) остават неизолирани. На места с преобладаващи ниски температури това позволява на студът да премине през гредите и да нахлува в жилището.

Студеният покрив може и да е по-лесен за изпълнение вариант при изграждане на покривна система, но ако искате да изолирате съществуващ плосък покрив, то може да отнеме много време. Процесът ще изиска разкъсване на всяка съществуваща повърхност на покрива, за да ви позволи да поставите изолацията между гредите. Това ще генерира значителни разходи, тъй като повърхността на покрива трябва да бъде заменена или преработена, което увеличава сложността на работата.

Топлият покрив от е много по-лесен за инсталиране и предлага по-високи топлинни характеристики на цената на по-висок профил на покрива. При студеният покрив изолацията се поставя между гредите, а при топлия се монтира върху съществуващата повърхност.

Ако повърхността на покрива ви е в добро състояние, ще трябва само да се почистят отломките, преди строителят да закрепи изолационните плочи към нея с лепило и да постави някакъв вид плоско покривно покритие отгоре. Топлата покривна система ви гарантира, че цялата конструкция е изолирана, което ѝ придава по-висока енергийна ефективност от тази на студения покрив.

Оценка: Топъл покрив срещу студен покрив

Студената изолация на плосък покрив изисква повече работа, сваляне и подмяна на стари дъски, работа по повърхността на покрива. За сметка на усложнения процес, топлинната ефективност не е толкова добра, колкото при топлия покрив.

Топлата покривна конструкция включва полагане на твърда изолация върху покривните греди. Монтажът на плосък покрив, поради задържането на топъл въздух под твърдата повърхност на покрива, не е необходимо да се вентилира. Между покрива и топлия въздух няма въздушно пространство, поради което няма конденз. Тези два фактора позволява да се запази топлинен баланс между зоната под изолацията и жилищните площи и да се спестят средства от отопление на сградата.

Топлият покрив е много по-лесен за инсталиране, предлага високи топлинни икономии, но добавя височина към плоския покрив. Един от малкото минуси се създават в резултат на разликата във височината. Топлите покриви не са подходящи за употреба за балкони и удължения на плоски покриви с врати, водещи към покрива.

Извод: Топъл покрив или студен покрив

Предимствата на топлия покрив пред инсталацията на студен покрив са:

 • По-ефективен от гледна точка на задържане на топлината;
 • Намалени общи разходи за отопление;
 • Икономия на ресурси в дългосрочен план;
 • По-бърз и гладък процес на инсталиране на системата.

В началото на строителния проект в Isomatech дискутираме опциите за топъл покрив и предоставяме оценка на оптимизацията на енергийни разходи. Те позволяват бърза възвръщаемост на инвестицията в професионално инсталиране на системата.

Изпитан съвет: Кои признаци сочат, че е време да подмените старата покривна система

 • Заоблени ръбове
 • Видима загуба на покривни гранули („плешиви петна“)
 • Крехка или напукана повърхност
 • Липсващ херпес зостер или видима подложка (защитният материал отдолу)
 • Вода протича по тавана или стената

Дори щетите по текущата ви покривна система да не са твърде забележими това не означава да отлагате ремонта, тъй като в дългосрочен план ще се натрупат допълнителни разходи. Навременното поемане на ангажимента ще ограничи щетите и ще олекоти потенциално предаване на сградата на друг собственик.

Инвеститори, бизнесмени и ипотечни компании избягват повредени покриви. Дори да преминете проверка след подновяване на покривната система на сградата, не е вероятно да постигнете пълна възвръщаемост на инвестицията. Средната подмяна на покрива възвръща само 68,8% от цената му, според последния доклад на сп. Remodeling Cost to Value.

Как да изчислите цената на нова или съществуваща покривна система:

Изпълнителят на проекта за инсталиране на нова покривна система непременно ще изпълни тези четири точки при оценяването на стойността:

 1. Екипът ще измери покрива като вземе предвид наклона, върховете и сложността на структурата. Сателитни изображения или технология за безпилотни летателни апарати (дронове) са най-предпочитани и бързи за извършване на процеса.
 2. Изпълнителят ще направи щателна инспекция на покрива с цел да оцени състоянието му и да определите детайлно обхвата на проекта.
 3. След това ще бъде подготвено предложение с най-подходящите материали и оборудване за покривната система и ще ви бъдат предложени опции за гаранция.
 4. Финално, с помощта на горните спецификации ще се изчислят разходите: труд, материали, гаранция, приложими такси, услуги

Полезна формула: Лесно може да изчислите приблизително точната стойност на годишните разходи за покривната ви система:

Общи разходи ÷ очакваната продължителност на живота на покрива (в години) = Годишни Разходи

Ключови фактори, които влияят върху котировките на покрива

Площ на покрива

Поставяме площта на вашия покрив на първо място като най-значим фактор. Когато ви предоставят оценка на разходите „на квадрат“, тя обикновено включва както материали, така и труд и монтаж.

Съвет при оценка на стойността: Разделете квадратурата на покрива си на 100, за да получите приблизителното квадратно число на покрива за приблизителна оценка.

Необходими материали за инсталиране на покривната система

Вероятно сте забелязали, че цената на покривния материал е отделна от разходите за инсталирането му и представлява голям процент от общата оценка. Няколко основни принципа, които ще ви ръководят при избора на тип материали са:

 1. Това, което е достъпно, не винаги е изгодна сделка в дългосрочен план, а това, което е скъпо, не винаги е необходимо.
 2. Шиферът се приема като най-добрият вид херпес зостер, но не непременно ще може да възстановите стойността му при препродажба на сградата.
 3. Инвеститорите биха били склонни да платят малко повече за няколко предимства и допълнения към дизайна на сградата, но не всички ще бъдат готови да платят по-висока цена, само защото материалът на покрива е по-скъп.
 4. Металният покрив или покривите, направени с дърво, шисти, глина, метал или слънчеви керемиди са по-скъпи, но носят определени специфични предимства.

Сложност на покрива

Сложността оказва влияние върху прецизността при инсталация, мерките за безопасност по време на работа, времето за изпълнение на проекта и усилията. Наклонът на покрива от своя страна определя вида на подложката, необходима за най-високо ниво на пожарна безопасност.

Дефиниция: Ъгълът или наклон на покрива се дефинира като съотношение между вертикалното издигане и хоризонталното движение, където проходът е част от участъка. Това съотношение винаги се записва в инчове на стъпка.

Интересно: Друго определение за наклон на покрив е „изразен като част, получена чрез разделяне на издигането на разстоянието, където размахът на покрива е разстоянието между външната страна на горната плоча на една стена до друга.“

Изпълнителят също ще трябва да изчисли детайли като положение и размер на комини, капандури и вентилационни тръби, които трябва да се заобиколят. Други начисления към разходите за нова покривна система могат да включват необходимостта от подмяна на софити, облицовки, премахване на плесени, укрепване на рамки.

За да се информирате за нуждата от подобна предварителна подготовка на покрива, изпълнителят или външен експерт ще извърши необходимата инспекция.

Местоположение на сградата, климат и качество на живот

Местоположението на сградата и изборът ви на изпълнител ще отразят колебанията на разходите за живот в различните населени места. Възможно е различните материални нужди и изисквания, базирани на различен климат и други фактори, също могат да окажат влияние върху цялостната оценка.

Вид покрив

Нека разгледаме двете основни категории търговски покриви:

 1. Плосък покрив („покрив с нисък наклон“);
 2. Наклонен покрив.

Ефективните и дълготрайни еднослойни покривни материали за плосък покрив се появяват на пазара преди 25 години. В повечето случаи за най-добри се считат еднослоен покрив или изграден битумен покрив.

Макар първоначалните колебания дали един слой защита ще бъде предразположен към течове, материалите за плоски покриви се доказаха като изключително издръжливи и е възможно да ви ги предложат с 25-30 годишна гаранция.

Типичните разходи за подмяна на еднослоен плосък покрив:

Битумната покривна система се състои от няколко слоя от различни покривни материали, наслагани един върху друг. Те са защитени и много издръжливи, а средните разходи за застрояване на битумна подмяна на плосък покрив е

Наклонените покриви предоставят голямо разнообразие от възможни типове покрития, като най-евтиното е асфалтовата керемида. Всеки тип покритие има своите специфики. Например, при керемиденото изпълнителят трябва да обърне особено внимание на естетиката, тъй като видимите покриви са важна част от цялостния облик на сградата.

Типичните разходи за подмяна на асфалтов покрив:

Плочките са друго често срещано покритие за скатни покриви, а материалите обикновено са дълготрайни. Някои имат продължителност на жизнения цикъл до 50 години и това ги прави един от най-скъпите материали.

Типичните разходи за подмяна:

Металът е третият тип материал, който е широко разпространен на пазарите. Първо, металните покривни системи се конструират в много разновидности – гофрирани, стоящи шевове, плоски шевове, както и в много цветове. Технологията на инсталирането на този тип покривни системи е претърпяла голяма промяна по отношение на естетиката, а цветовете са устойчиви и дълготрайни.

Типичните разходи за подмяна на метален покрив:

Съвет от Isomatech:

Стремете се да балансирате гаранцията и реалистична прогнозирана продължителност на полезен живот (EUL) спрямо предварителните спестявания на различни покривни продукти. Имате възможност да получите гаранции с различна продължителност за различните покривни продукти, но подобно на всяка застраховка можете да закупите лимит на покритие, за който сте готови да платите.

Всяка покривна система има реалистична прогнозирана продължителност на полезен живот, базирана на материалите, от които е изработена, и средата, в който е монтирана. Когато оценявате разходите за жизнения цикъл на система, най-добре е да вземете предвид нея, за разлика от възприетата стойност на гаранцията за покрива.

Достъп до покрив

Достъпът до покрива се нарежда до материалите и вида на система по приоритетност, тъй като може да окаже също толкова голямо влияние върху разходите. Факторите за достъпност включват:

 • Височина на сградата;
 • Площи за съхранение на материали;
 • Заетост на сградата.

За сравнение, монтирането на покривна система на индустриална 8-етажна сграда ще е много по-скъпо, отколкото за една триетажна сграда, поради:

 • Необходимостта от кранове за повдигане на материал;
 • Специални екипировки за екипите на изпълнителя;
 • Допълнителни съоръжения, които ще улеснят достъпа;
 • Съхранение на по-големи количества материал.

Ако сградата е заета, тогава ще трябва да се вземат под внимание здравето, безопасността, комфортът и производителността на всички ангажирани лица. Третият фактор – площите за съхранение, би олекотил работата, ако позволяват да се внасят оборудване и материали в близост до сградата, а следователно и да намали разходите по проекта.

Какво има под настоящата ви покривна система

Всяка покривна система се състои от няколко компонента, чието състояние ще окаже влияние върху стойността на инсталацията:

 • Покривна конструкция, която може да бъде бетонна, метална или дървена;
 • Изолация;
 • Покривна дъска;
 • Други субстратни материали.

Най-сигурна представа за въздействието на текущото състояние на покрива ви върху разходите за проекта ще придобиете след отстраняване и инспекция на старите материали.

Вятърни товари и закрепвания

Местоположението на вашата сграда и климата ще повлияят на вида крепежни елементи, от които вашата покривна система ще се нуждае. Покрив, който трябва да устои на много силни ветрове, ще изисква по-силни крепежни елементи на по-голяма гъстота. Аналогично за районите, където климатът е по-мек и няма наличие на чести бури или силни валежи, системата няма да изисква толкова висок профил на защита.

Гаранции на покривната система

Преди да преминем към тях в графата с разходи, ето няколко неща, които трябва да знаете за гаранциите за покривни системи и защо те са от значение. Първо, при закупуване на нова покривна система има два вида гаранции, които трябва да имате:

 1. Гаранция на производителя – Тя покрива дефекти в производството на материалите.
 2. Изпълнителят трябва да ви предостави гаранция, покриваща изработката на покривната система – обикновено тя обхваща цялостната инсталацията.

Повечето търговски покривни системи се предлагат с ограничена 10-годишна гаранция, но покритието може да варира в зависимост от производителя. Най-добрата гаранция за вас и вашата сграда е добре проектираната, професионално инсталирана покривна система с качествени материали.

Материали и труд

Разходите, свързани с инсталирането на покрива, зависят от:

 • Това кой изпълнява проекта;
 • Качеството на използвания покривен материал;
 • Дали трябва да се премахне по-стар покрив;
 • Дали трябва да се направи предварителен ремонт или структурна корекция;
 • Архитектурната сложност на покрива
 • Общите човекочасовете и квадратните метра, необходими за изпълнение на проекта.

Поддръжка на покривната системата и основни разходи за инспекция

Редовен график за инспекция и поддръжка на покривна система е от първостепенно значение, за да гарантирате нейната издръжливост. Препоръчително е цялостна проверка трябва да се извършва поне веднъж годишно от лицензиран специалист, а допълнителни инспекции е добре да насрочвате след по-осезаеми метеорологични събития.

Активностите по поддръжка на покривната система ще ви дадат възможността да удължите експлоатационният ѝ живот и да реализирате възвръщаемост на своята инвестиция.

С навременната инспекция ще адресите необходимостта от ремонт и ще я съчетаете с гаранцията на производителя. Разполагате с опциите:

 • Вашия изпълнител да извърши проверката и да ви таксува като част от общите нетни разходи
 • Да наемете външен професионален инспектор от друг изпълнител.

Бихте предпочели втория вариант, ако работата може да приключи за по-кратко време. В случай, когато вашият проект изисква инспекциите да се извършват успоредно с работата, сътрудничеството между работниците на обекта и инспектори от същия бизнес може да бъде по-подходящ избор.

Освен обосновка на разходите по инспекцията, уверете се, че инспекторът ще ви предостави пълен доклад относно всички проблеми и нужди от ремонт, свързани с покрива.

Пълно ръководство: Как да определите стойността на покривната система за вашата сграда

Заключение

Облегнете се на тези 10 ключови фактора при подготовката на своя бюджет за инсталиране или подновяване на своята покривна система:

 1. Площ на покрива
 2. Необходими материали
 3. Сложност на покрива
 4. Тип покрив
 5. Достъпност
 6. Текущо състояние на покривната система
 7. Вятърни товари и закрепване
 8. Гаранции
 9. Материал и труд
 10. Поддръжка и ремонт на покривната система

Съществува изненадващо голям брой фактори и съображения, които трябва да ви ръководят в избора на покривна система. С последователен план за изпълнение и подкрепата на професионален изпълнител, ще постигнете желания ефект от инвестицията, както върху поддръжката на сградата, така и върху качеството, което предлагате на нейните ползватели.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »