Каква е разликата между влагозащита и хидроизолация?

Каква е разликата между влагозащита и хидроизолация?

Съдържание

Каква е разликата между влагозащита и хидроизолация и къде намират приложение

Хидроизолация и влагозащита звучат като едно и също нещо, но между тях има голяма разлика.

Един от най-често срещаните проблеми, е че строители и собственици на сгради избират продукти, без да се съобразяват с конкретните условия и с конкретния случай, като си мислят, че тези продукти са универсални и действат за всичко. И после са разочаровани от резултатите.

 Как да направите разлика между влагозащита и хидроизолация?

И хидроизолацията и влагозащитата служат, за да ограничат от преминаване на влага и вода през конструкцията, но влагозащитата е предназначена по-скоро да предотврати влагата, която идва от почвата, а хидроизолацията предпазва, както влага, така и от вода с високо хидростатично налягане.

Хидроизолация е обработка на повърхност или структура, която да възпрепядства преминаване на вода под хидростатично налягане, докато влагозащита се определя като обработка, която не позволява преминаването на вода при отсъствие на хидростатично налягане.

Има специални условия, които изискват при определени случаи да се прилага влагозащита и при други да се полага хидроизолация.
Тези условия са описани в Наредба №2.

Какво е влагозащита и къде намира приложение?

Влагозащитата предотвратява навлизането в конструкцията на вода без хидростатично налягане. Това обикновено е някакво покритие на битумна основа, което се нанася ръчно с четка или валяк върху външната страна на стената.

Обикновено втвърдяващата се влагозащитна покривка е с дебелина около или по-малко от 3 mm.
Това е базова форма на защита на конструкцията и върши работа в много ситуации.
Влагозащитата не е предназначена да спира водата, а целта й е да забави проникването на влага чрез блокиране на капилярите в бетона, което забавя проникването на вода под някаква форма в конструкцията.

Като най-големи недостатъци могат да се посочат невъзможността за запечатване на по-големи пукнатини или дупки от шпилки, оставени незапълнени и по-голямата вероятност от увреждане при обратния насип, особено ако се прави небрежно и с материал с неподходяща зърнометрия.

Но в случаи, когато няма опасност от проникване на вода с високо хидростатично налягане, при добра подготовка на основата и полагане, когато се използва в комбинация с мембрана за защита и дренаж и когато в основите има добре изградена дренажна система, която бързо да отвежда водата в канализацията, влагозащитата може да предпази адекватно и дълготрайно много подземни помещения, гаражи и мазета.

Всички бетонни или зидани фундаментни стени, които са под земята и обхващат вътрешни пространства трябва да бъдат влагозащитени.

Влагозащитно покритие – това могат да бъдат материали на битумна основа, като течни хидроизолации, които предпазват от влага в почвата или дъждовна вода или хидроизолации на циментова основа

      Материали, които могат да се използват за влагозащита:

  • парна бариера – може да се използва по хоризонтални и вертикални повърхности, например под зид или при преградни стени. Основното и предназначение е да предпазва от капилярна влага.
  • мембрана – спира преминаване на влага през хоризонтални и вертикални повърхности
  • интегрирана влагозащита – добавки в бетона, които правят бетона водоплътен като намаляват порьозността и предотвратяват преминаване на влага през конструкцията

Какво е хидроизолация и къде намира приложение?

Хидроизолация е обработка на повърхност или структура, която да устои на преминаването на вода под хидростатично налягане.

Изисква много добра подготовка на основата, осигурен дренаж и качествено полагане съгласно изискванията на технологията. Всички детайли като излази от конструкцията, тръби, дилатационни фуги трябва да бъдат обработени с грижа, но и защитени от следващите строителни дейности.

Хидроизолационните материали имат способността да преодоляват пукнатините, които се развиват с течение на времето поради тяхната еластичност, гъвкавост и дебелина на нанесеното покритие.
Те също са проектирани да издържат на хидростатично налягане и често са с дебелина 4-10 mm.

       Хидроизолацията трябва да може да прави три неща.

  1. Трябва да спре водните пари, газообразната форма на водата, която може да се освободи от околните почви и да се движи през бетона.

2. Хидроизолационните мембрани трябва да могат да спират водата под хидростатично налягане.

3. И най-важното е, че хидроизолацията трябва да може да обхване пукнатина в третирания бетон.

Много често на хидроизолацията в подземните части се гледа като на нещо, което го заравяш в земята, като на пари хвърлени на вятъра.

Но има голям смисъл в това да изолираш подземните части на конструкцията, дори и да нямаш високи подпочвени води.
От друга страна, ако са налице води с високо хидростатично налягане или стичащи се е задължително използване на хидроизолация.

Много често при фундаменти се използват материали за влагозащита и това се счита погрешно за хидроизолация. Неправилният избор и приложение на материали и системи в крайна сметка води до главоболия, непредвидени разходи и загуба на време.

В съвременното жилищно строителство с едно или няколко подземни нива все по-често се използва хидроизолация вместо влагозащита.

Заключение:

Хидроизолацията и влагозащитата звучат като едно и също нещо, и имат една и съща цел – минимизиране на преминаване на вода през вещество. В случая конструкция.
Но между тях има големи различия – във функцията, във физическите свойства на материалите, в начина на обработка, в дебелината на положения слой, в условията, в които се прилагат.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »