Кои са факторите влияещи върху живота на покрива?

Кои са факторите влияещи върху живота на покрива?

Съдържание

isomatech видове покри

Кои са факторите влияещи върху живота на покрива и кой вид покрив е с най-дълготраен живот.

Нека да започнем от там, че има различни фактори, от които зависи колко време няма да ви се налага да ремонтирате хидроизолация или да сменяте покривната система на дома си.

Основни фактори влияещи върху живота на покрива:

  1. Климатът и състоянието на околната среда

Много високата или прекалено ниската температура, резките температурни промени със сигурност скъсяват живота на покрива.

Също така е важно в какъв район живеете – в индустриалните области химикалите, изгорелите газове и остатъците от производствената дейност могат да са дори по–пагубни от слънцето, вятъра и другите атмосферни влияния.

     2. Дизайнът на покрива

Плоските покриви, които напоследък се използват изключително много в строежа на обществени и индустриални сгради са с по-кратък живот от скатните, поради вида на материала, вида на системата, от които се изграждат.

Двупластовите и многопластови битумни системи и еднопластови ТПО или системи са най-често избираните варианти.

Те издържат 25-30 години.

При проектирането на хидроизолационните и покривните системи следва да се имат предвид предназначението на сградата, как се използва покрива, да се обърне специално внимание на критичните точки като отводняване, дилатационни фуги, климатични и вентилационни инсталации, покривно осветление, отдушници и други комуникации и излази на покрива.

А за жилищните домове с класически метални или керемидени покриви може да се очаква дори 50 години преди да се пристъпи към пълна подмяна на покривната система.

  1. Изборът на качествени и подходящи материали

Дори и най-добрият специалист няма да може да компенсира ниското качество на евтиния материал.

Много често инвеститорите не вземат предвид цената, която плащат по време на експлоатация на покрива.

По-ниската цена обикновено означава по-кратък експлоатационен живот, по-чести ремонти, а много често и пълна подмяна на материали и система само след една-две години. Това със сигурност не излиза евтино.

Избирайки система с материали от по-висок клас, с полимери  и полиолефини, покривните системи са много по-устойчиви и  дълготрайни, и с много по-ниски експлоатационни разходи.

В много отношения в дългосрочен план, когато сметнеш цената на придобиване и цената за експлоатация, виждаш, че всъщност така разходите са по-ниски в дългосрочен план и първованчалната по-висока инвестиционна стойност се възвраща в периода на експлоатация.

Качеството при изпълнение на хидроизолационните и покривни системи:

Този фактор е от съществено значение  и са свързани с избора на материали, защото ако инвестирате в хубави материали, но ако не си осигурите добро изпълнение, те могат да се похабят.

Технологията е също толкова важна, колкото и избора на материали.

 

Кой вид покрив има най-дълъг живот

Като цяло – всички покривни системи имат живот около 20 години, който може да се удължи много, ако изберете по-качествени материали.

Ето и една таблица, в която ще се ориентирате кой материал колко издръжлив е:

Дървени плочи 15-20 години
Битумни системи 10-30 години, обикновено около 20 г.
Метал/Стомана 50+ години
Шистов покрив 50+ години
Бетонови плочи 50+ години
Полиуретанова пяна 25+ години
Многослойна битумна система 25-30 години
Еднослойна ТПО система 15-30+ години

С правилна поддръжка и грижа повечето покривни системи могат да издържат много повече от колкото е посочено в тяхната гаранция.

Смяната на покрива е скъпо удоволствие, несравнимо с годишния разход за проверката и отстраняването на малките повреди, които откриете.

Кои са факторите влияещи върху живота на покрива?