Моята количка

Общо
0 продукт продуктa
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Как се постига топлинен комфорт при Пасивните къщи

Как се постига топлинен комфорт при Пасивните къщи

Човек винаги се стреми към създаване на термично комфортна среда. Това е отразено в изграждане на традиции по целия свят - от древна история до наши дни. Днес, създавайки термично комфортна среда все още е един от най-важните параметри, които се имат в предвид при проектирането сгради.

Но какво точно е топлинен комфорт? Той е дефиниран в  стандарта ISO 7730 - "Това състояние на ума, което изразява задоволство от топлинна среда"

Топлинния комфорт е много важен аспект на конструкцията на сградата и оценката. Глобално изискване е да се намали потреблението на енергия, което води до изграждането на ниско енергийни сгради.

 

 

Топлинен комфорт се постига в максимална степен чрез пасивни мерки (топлоизолация, топлинно възстановяване, пасивно използване на слънчевата енергия и вътрешни източници на топлина)

Следните съображения помагат да се хвърли светлина върху тава „Как се постига топлинен комфорт при Пасивните къщи?“:

1. Всички въздухонепроницаеми сгради (всяка ниско-енергийна сграда трябва да бъде въздухонепроницаема), с изключение на тези, в така наречените "щастливи" климати, изискват използването на ефективна вентилационна система. В Пасивните Къщи тази система може да се използва и за отопление, без необходимостта от допълнителни въздуховоди, спомагателни вентилатори и т.н.

2. Тази концепция дава възможност за изграждане на къщи, оборудвани с високо ефективна система за рециркулация на топлината на много достъпна цена. Обикновено това е доста трудно да се направи, тъй като системата за вентилация струва точно толкова, колкото една отоплителна система - двойна инвестиция, която едва ли се отплаща. Пътя, по-който трябва да тръгнете, включва съкращаване на една от двете системи: или на вентилационната система, например чрез инсталиране само изпускателна система; в този случай сградата ще се превърне в ниско-енергийна къща с конвенционалното отопление; или на отоплителната система с помощта на системата за вентилация за отопление, като в този случай сградата ще се превърне в Пасивна Къща.

3. Тази концепция за отопление автоматично предполага изключително ниска консумация на енергия. Това се получава, като се използва свеж вентилационен въздух за отопление, без допълнителна отоплителна система (работи в случаите на сгради с много ниски нетни загуби на топлина). Това изисква отлична топлоизолация и въздухонепроницаемост на сградата - особено в студен климат, за да се поддържа желаната топлината вътре в сградата. А при горещ климат, за да се запази нежелана топлина да проникне от вън навътре. Изчисляването на енергийния баланс ще помогне да се определи дебелината на топлоизолация, която ще се изисква за дадена сграда и климат.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)