Моята количка

Общо
0 продукт продуктa
0.00лв.
Продължи с пазаруването

ХИДРОИЗОЛАЦИЯ ОТ ПОЛОЖИТЕЛНАТА ИЛИ ОТРИЦАТЕЛНАТА СТРАНА НА ВОДНОТО НАЛЯГАНЕ

ХИДРОИЗОЛАЦИЯ ОТ ПОЛОЖИТЕЛНАТА ИЛИ ОТРИЦАТЕЛНАТА СТРАНА НА ВОДНОТО НАЛЯГАНЕ

Хидроизолацията на  сграда от отрицателната страна на водно налягане е сложна, но изпълнима задача, ако се работи с повишено внимание и грижи. Обикновено, хидроизолацията се поставя на положителната страна на водното налягане, но понякога няма достъп до нея и това няма как да се направи /например, ако външната стена е затрупана с пръст/. Хората обикновено се страхуват от негативна хидроизолация, тъй като имат горчив опит, но ще се опитаме да ви убедим, че изолация от негативната страна на водното налягане може да бъде много успешна. Трябват ви единствено професионалисти и качествени продукти. Разбира се, ако е възможно – изолацията на положителната страна е винаги за препоръчване, тъй като се прави по-лесно и е по-евтина.

Нека първо да обясним каква е разликата между положителната и отрицателната страна на водното налягане.  Ако налягането на водата е от горната или вътрешната страна на бетон (налягане в басейн, водни резервоари и т.н.), то е положително водно налягане. От друга страна, ако водното налягане е от външната страна или под  бетона, то се нарича отрицателно водно налягане. Изолация на положителната страна се извършва, когато става дума за  баня, тераса, басейн, зелен покрив, резервоари за вода и мазета, ако външната повърхност на подпорните стени са достъпни. Ако течовете и влагата се дължат на подпочвени води или в резултат на теч от съседска баня и не можем да имаме достъп до другата страна ние трябва да мислим за хидроизолация от негативната страна.

 

Ето някои проблеми, дължащи се на отрицателно водно налягане:

Течове в мазето, дължащи се на подпочвените води в заобикалящата почва, протекли водосточни тръби, влага по стените дължаща се на лоша изолация на банята или кухнята на съседа.

Какво да правите ако забележите влага в дома си или в мазето?

Ако има признаци на вода или влажни петна по стените на дома ви или в мазета трябва да  идентифицирате източника на вода. Улуците и всички останали системи за отводняване трябва да работят ефективно и не трябва да бъде спукани. Ако около къщата ви има условия вода /например дъждовна/ да тече по стените, то има големи шансове да имате проблеми с влагата.  Сутеренни прозорци, както и пукнатини между стени в мазета и приземен етаж също са потенциално застрашени от проникване на вода. Уверете се, че сутеренните прозорци са доста над нивото на земята и са добре уплътнени и фугирани.

Изтичане на улуците или водосточните тръби са главната причина за влага, след подпочвени води. Често заради тях  мазетата се наводняват в дъждовните месеци. Трябва специално да се определи колко силен е отрицателният натиск, за да може хидроизолацията да удържи.

Защо хидроизолация на негативната страна е трудно да се положи?

Благодарение на отрицателното водно налягане, вода навлиза през бетона или тухлите. Ако хидроизолационното покритие се нанася върху тях и то не притежава необходимата гъвкавост и добро сцепление, то ще започне да се рони след известно време. Дори и да се приложи по-дебела мазилка върху покритията, тя също би се напукала с течение на времето. В такъв случай трябва да се осигури добро сцепление между хидроизолацията и основата. Ако е необходимо основата първо трябва да се заздрави със специален възстановителен разтвор и свързващо вещество и тогава да се нанесе хидроизолацията. Освен това, не всяко покритие е въздухо- или паро-пропускливо, което е необходимо условие за успешна хидроизолация. Ако покритието не разполага с тази характеристики, налягане на водата ще го счупи и ще проникне през него.

Заключение

Когато се изгражда нова сграда и има възможност да се направи хидроизолационна вана в основи (да се положи хидроизолация под фундаментната плоча и да се продължи по стените) е препоръчително да се положи хидроизолация отвън. Това е по-лесно и по-евтино, особено в случаите с високи подпочвени води. В случай, че не е изградена хидроизолационна вана във фундаменти има ефективни хидроизолации на циментова основа, които могат да спрат течовете и нежеланата влага.

Какъв е вашият опит при хидроизолация в основи? Какви предизвикателства сте имали или имате във връзка с това? Ще се радвам да оставите коментар и да споделите вашата история.

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)