61 въпроса за зелени покриви с отговори

61 въпроса за зелени покриви с отговори

Съдържание

Зелен покрив

Ако можете да видите града си от високо ще ви направят впечатление черните, асфалтови покриви, които лятно време се нагряват неимоверно и след първия дъжд започват да се рушат, заради рязката смяна на температурата. Но тази монотонност от време на време се нарушава от някой зелен покрив.  Това е най-популярното съвременно решение, известно от хилядолетия особено в северна Европа. Те са привлекателен начин за насърчаване на еко мисленето ни. Те допълват традиционната растителност, без да нарушават градската инфраструктура.

Зелените покриви имат много по-продължителен живот от конвенционалните, естествената изолация намалява разходите за енергия,  абсорбират дъждовна вода, което потенциално намалява нуждата от сложни и скъпи дренажни системи. В по-широк мащаб зелените покриви подобряват качеството на въздуха и спомагат за намаляване на ефекта на градския парников ефект.

От следващите 101 въпроса ще научите всичко, което някога сте се питали за тези градски оазиси.

Какво е зелен покрив

По принцип зелените покриви са покриви създадени от различни растителни видове. Всички зелени покриви включват еднопластов или многопластов хидроизолационен слой, дренаж, растежна среда и растения, покриващи цялата повърхност на покрива. Има три основни вида зелени покриви – екстензивни, полуинтензивни или интензивни – макар че може да са и комбинирани.

Кога са създадени първите зелени покриви

Въпреки че всички смятат зелените покриви за последен писък на модата, те са измислени още през каменната ера. В северните страни – на Скандинавския полуостров и в Сибир покривали домовете си с няколко слоя брезова кора, върху която слагали чим, като първо слагали чим с тревата надолу, а след това нареждали чимовете с тревата нагоре. Целта била да се предпази брезовата кора от киселините в почвата.

Кога се появяват първите модерни зелени покриви

Модерни технологии за зелен покрив започнаха в началото на седемдесетте години на ХХ век в Германия, когато първите зелени покривни системи бяха разработени и продавани в голям мащаб. За разлика от бившите “зелени покриви”, този първи подход предлага надеждна технология, която осигурява сложни напоителни системи и защита срещу нахлуване на корени в покривната конструкция.

Втората голяма стъпка беше развитието на обширните зелени покриви /така наречените екстензивни покриви/ в края на 80-те години на ХХ век. Целта е да се създадат по-леки и по-евтини системи, които могат да се използват за големи плоски покриви. Основната мотивация за развитието на системата на обширните зелени покриви е грижата за природата и защитата на покривните мембрани от температурните колебания.

Тъй като обширните зелени покриви станаха обект на научни изследвания, допълнителни ползи започнаха да придобиват значение. Днес екологичните предимства като намаленото потребление на енергия за отопление и охлаждане, задържането на дъждовната вода и смекчаването на парниковия ефект са основните причини за нарастващата популярност на зелените покриви. Другите предимства включват възстановяване на местообитанията на различни животински видове, филтриране на киселинни дъждове и замърсители на въздуха, намаляване на шумовото замърсяване и терапевтичните ефекти от близостта на природата.

Какви са предимствата на зеления покрив

Зеленият покрив е изключително оригинален от естетическа гледна точка. Освен това той служи като естествен климатик – помага да се задържи топлината в къщата през зимата, а в същото време не позволява силните горещини през лятото да доведат до прегряване на къщата. Температурата в сградата през цялото денонощие остава почти еднаква. Домът ви ще стане по-уютен, защото зеленият покрив ограничава шумовете – например от дъжда или от преминаващи самолети. Не на последно място зеленият покрив служи като естествена защита на покривната мембрана от силните слънчеви лъчи, както и от събиране на вода.

Какви са ползите от зеления покрив за мен като собственик на сградата

 • Увеличава се животът на покрива 2 до 3 пъти (до 60 години)
 • Намаляват се разходите за климатик през лятото.
 • Редуцират се средствата за зимно отопление.
 • Превръщате едно „мъртво“ пространство в градинско пространство
 1. Какви са ползите от зеления покрив за града ми?
 • Намалява се оттичането на дъждовна вода
 • Намалява се парниковият ефект.
 • Намалява се смогът и се подобрява качеството на въздуха
 • Намалява се шумът.
 • Намалява се разходът на енергия.
 • Градът става по-красив.
 • Има повече зелени пространства.

Какви са ползите от зеления покрив за околната среда

 • Предотвратява се преливане на канализацията.
 • Намалява се въздействието на въглеродния окис.
 • Неутрализира ефекта на киселинния дъжд.
 • Осигуряване на местообитание за дивата природа.

Защо да избера зелен покрив, въпреки че е значително по-скъп от традиционния

Първоначалният разход за направата на зелен покрив често отклонява потенциалните клиенти. Тъй като зелените покриви изискват професионален дизайн, внимателен структурен анализ и множество слоеве и системи, дори и обширните зелени покриви обикновено започват от 12 лева на квадратен метър, което е значително по-скъпо от 2 лева на квадратен метър за застроените покриви.

Но дългосрочните икономически ползи надвишават началните разходи. Тъй като зелените покриви защитават покривната мембрана от ултравиолетовото лъчение, те могат да издържат два пъти по-дълго от  традиционните покриви. Зелените покриви също имат сравнително стабилна повърхностна температура, докато традиционните покриви могат да се загреят до 32 ° C над температурата на въздуха. Почвата и растителността изолират сградата от интензивно нагряване, както и от критично охлаждане. Дори и дълбокият само 10 -15 см. н зелен покрив може да намали енергийните нужди на лятото със 75%

Каква е екстензивен зелен покрив

Екстензивният зелен покрив е с тънък почвен слой. Той е предназначен за растения, които почти не изискват поддръжка – ниски храсти, мъхове, билки… Олекотен е, предоставя добра защита на хидроизолацията и намалява водния отток.

Дали екстензивното зелено покритие наистина е без нужда от поддръжка

Не! Всеки покрив трябва да се проверява периодично, а обширните зелени площи не се различават. Препоръчва се да се направи преглед на всеки шест месеца, през което време можете да потърсите инвазивни плевели, следи от болести, разрошени дървесни разсади и т.н. Растенията, независимо от това колко ниско растящи и толерантни към суша са, все още са живи, дишащи същества и трябва да бъдат наблюдавани.

Каква е интензивен зелен покрив

Интензивният зелен покрив е повече  като естествен пейзаж, инсталиран на покрива. Върху него могат да се отглеждат растения с по-здрава коренна система, дори и малки дървета. Добре е да се осигури лесен достъп до всички части на покрива и зелените части да се обособят в лехички, за да може лесно да се поддържа.

Какво е полуинтензивен зелен покрив

Полуинтензивен зелен покрив се характеризира с малки тревисти растения, треви и малки храсти. Те изискват умерена поддръжка и напоителни работи. Типичната дълбочина на растеж на средата за полуинтензивен зелен покрив е от 15 до 25 см. Тази система е в състояние да задържи повече дъждовна вода в сравнение с интензивната система и осигурява потенциал за по-богата еко система. Макар и с по-сериозна поддръжка, тази система може в по-голяма степен да бъде като малък парк на покрива ви.

Трябва ли да напоявам екстензивния си зелен покрив

Да, понякога през първата година. Капковото напояване е идеално за големи площи, плюс това е евтино и доставя правилното количество вода до най-точното място – основата на растенията. Ако сте избрали устойчиви на сушата растения би трябвало след първата година да не е нужно напояване, само при особено екстремни периоди на суша.

Трябва ли да напоявам интензивния си зелен покрив

Да, тъй като интензивният зелен покрив може да побере голямо разнообразие от растения, храсти и дървета, техните изисквания за напояване са по-високи от тези на седумите и билките. Мислете за интензивния зелен покрив като за всяка градина или ландшафт на земята, но вземете предвид, че силните ветрове могат да изсушат много растенията. Обикновено големите интензивни зелени площи имат инсталирана напоителна система.

И така възможно ли е дори и допълнителното напояване да е природосъобразно

Да. Можете да инсталирате традиционна активна напоителна система или система за захранване със слънчева енергия. Съчетайте я  рециклирана система за събиране на дъждовна вода, събрана в цистерни на покрива или пък на нивото на земята и вече имате идеалната система за допълнително напояване.

Интензивният зелен  покрив нещо като градина на покрива ли е

Под градина на покрива  обикновено се разбират насаждения, които са в различни по размер саксии и кашпи и са разположени из целия покрив. В интензивната система всички различни слоеве се полагат върху цялата повърхност на покрива, позволявайки безпрепятствено оттичане и по-равномерно разпределение на тежестта по целия покрив. Растителността се засажда директно в почвата, а не в сеялки или в различни по вид контейнери.

Какви характеристики трябва да има качественият екстензивен зелен покрив

В идеалния случай растенията, които подберете за вашия зелен покрив трябва да имат следните характеристики:

 • Ниска височина на растежа
 • Бързо израстване / разпространение
 • Висока толерантност към сушата
 • Влакнестите корени, които по-успешно предпазват покривните мембрани
 • Нямат специални изисквания за напояване или  торене.
 • Не изискват редовна поддръжка
 • Семената им не се разпространяват по въздуха, защото могат да нахлуят на други зелени покриви.

Какво представлява съвременният екстензивен зелен покрив

Модерните зелени покривни системи са с дебелина от 2 до 10 см и са съставени от няколко слоя, които поддържат растяща среда и растителност. Петте първични слоя включват водонепропусклива мембрана, противокоренова защитна бариера, дренажен слой, хранителна среда и растения.

Какви растения да подбера за моя екстензивен зелен покрив

Има някои генерални съображения, които трябва да се имат предвид, когато избирате растения за покрива си. Ето най-основните:

 • Какъв е климатът във вашия район?
 • Какви ще бъдат първоначалните разходи, а след това и разходите за поддръжка?
 • Защо правите такъв покрив?
 • Съхранение на енергия
 • Намаляване проникването на топлина
 • Естетика
 • Каква ще бъде дълбочина на почвата?
 • Ще се напоява или не?
 • Вечнозелени или широколистни растения ще засадите?
 • За вашия дом ли е предназначен или за обществена сграда?

Мога ли да се разхождам върху зеления си покрив, както върху тревата в парка

Обикновено зелените покриви не са проектирани за разходка. Но случайното минаване върху тях, например за поддръжка, не е проблем за растенията.

Как ще изглежда зеленият ми покрив през зимата

Зеленият покрив може да бъде проектиран да бъде вечнозелен или не в съответствие с предпочитанията на клиента. Винаги има компромиси между лятна красота и зимна зеленина. Многобройните широколистни растения ще предложат светли и обилни цветове през лятото, докато с вечнозелените покривът ще изглежда почти по един и същ начин през всички сезони.

Увеличава ли се количеството алергени във въздуха заради растенията на зеления покрив

Този проблем може да се реши още при изборът на растения за покрива. Не е задължително зелените покривни растения да генерират повече алергени. Освен това проектантът може да помисли за избор на инсталация със специален филтър.

Бих искал да използвам местни растения за моя зелен покрив. Това добър вариант ли е?

Изборът на местни растения е добър от гледна точка на това, че климатът е най-подходящ за тях. Все пак имайте предвид, че ако се спрете само на местни видове, ще имате зеленина на покрива относително кратко време. За това, може би, най-добрият вариант е

да ги съчетаете с по-устойчиви видове вечнозелена растителност.

Какво да предпочета за моя зелен покрив – растения тип седуми, като дебела мара или трева и трайни насаждения?

Седумите са  треви и ниски храсти, които са издръжливи на сух климат. Те са с по-месести листа и могат в зависимост от вида да са по-светлолюбиви или по-сенчестолюбиви.

Тревите и трайните насаждения обикновено имат по-голяма маса и обикновено изискват повече дълбочина на почвата, отколкото седумите. Тези растения са проектирани по природа за изграждане на биомаса и тази допълнителна маса създава допълнителни изисквания за покрива, в сравнение със седумите. Такива изисквания включват потенциално увеличаване на товароносимостта на покрива или допълнително напояване и поддръжка.

Може ли да използвам обикновена градинска почва за скатния зелен покрив?

Скатният зелен покрив не трябва да се запълва с почва от градината. Обикновената почва се дренира лошо, прекалено тежка е за покрива и недостатъчно хранителна за ръста на растенията. Оптималният субстрат за зелен покрив е смес от 60 – 70% тухлена насипка със среден размер, перлит, вермикулит или керамзит и 40 -30 % добър компост.

Защо да предпочета почвен субстрат?

Субстратите са специално смесени и подбрани леки материали, съставени предимно от минерални компоненти с много малко органично вещество, което е стерилизирано. Това позволява правилното задържане и отводняване на водата, което е от ключово значение за здравето на вашия зеления покрив. Ниското количество органична материя е добър вариант, защото растенията, които нормално растат в зелен покрив, не се нуждаят от много хранителни вещества. В някои случаи твърде много хранителни вещества действително могат да повредят зелените покривни растения. По-важното е, че фините частици, образувани от разграждането на органичен материал, могат да запушат дренажните системи на зеления покрив, което ще доведе до големи проблеми.

 1. Какви други почвени субстрати мога да използвам?
 • 10% компост, 1% стари листа, 30% малки парченца дървена кора, 15% големи парченца дървена кора, 15% едър перлит, 10% керамзит, 20% кокосови влакна (койри).
 • 30% компост, 30% перлит и 40% керамзит.

 

Трябва ли да натоварям моят екстензивен зелен покрив?

Има известно разногласие относно това дали е препоръчително или не да се наторява екстензивният зелен покрив, но все пак повечето професионалисти по озеленяването на покриви отговорят с „Да“. Използвайте капсулиран бавноразтворим тор два пъти през първата година на създаване на покрива в началото на пролетта и есента, а след това веднъж годишно през следващите 4 години. За този период естественият цикъл трябва да започне да работи и достатъчно органичен материал трябва да се компостира отново в почвения субстрат, за да осигури достатъчно хранителни вещества за растенията. Не използвайте разтворим азотен тор, тъй като той може да попадне във водата, която се оттича.

Какво е неорганична среда?

Под неорганична среда се има предвид естествен минерален елемент с висока порьозност, като шисти, екструдирана глина, минерална вата, пемза и т.н., материал, които осигурява аерация (и може да осигури способности за задържане на водата) и предотвратява пълно уплътняване на органична материя чрез утаяване във времето и действа като добра дренажна среда. Неорганичната среда поддържа въздушно пространство, необходимо за дишането на корените на растенията и правилното оттичане на излишната вода.

Какво е органична среда?

Органична среда означава добре изгнилият хумусен материал (компост от кокошарник, от гъби и т.н.), подсилен с органичен влакнест материал и малко количество глинени частици. Тази смес държи и бавно освобождава важни микроелементи, необходими за здравето на почвената общност.

Кои са най-популярните растения използвани за екстензивен зелен покрив?

 • Седуми. Това са високопланински алпийски растения, които са свикнали да растат при силни ветрове, ниски температури, малко количество влага. Такива са: каменоломка, потайниче и планински дебелец.
 • Мъхове. Те също като седумите са устойчиви на тежки климатични условия и освен това не се нуждаят от грижи. Може да ги комбинирате със седуми. Често мъховете се комбинират със седуми. Също както и седумите, мъховете са устойчиви към естремните условия на средата и не се нуждаят от грижи. Подходящи сортове мъхове са: сфагнум, погонатум, политрихум, похлия, лейколепсис и други.
 • Полски цветя. Те не са взискателни, но ако преобладават на вашия зелен покрив, ще се радвате на свежест и зеленина много кратко време. Такива са: маргаритка, детелина, иглика, камбанка, мащерка.
 • Тревен чим на рула. Тревният чим на рула е най бързият и прост начин за озеленяване на вашия покрив, но за да прихване добре, трябва в началото да го поливате обилно . Веднъж годишно ще трябва и да го косите, затова не е подходящо да го използвате за силно наклонен покрив.

Трябва ли да мисля за коренно устойчив защитен слой, ако имам екстензивен зелен покрив само със седуми?

Да! Само, защото проектирате зелен покрив с малки хоризонтални корени, това не означава, че не можете да получите изненадващо растение с огромен корен, който търси вода. Семената на растенията идват от много източници – носени са от вятъра и от онези красиви птици, които обичате да виждат толкова много на зеления си покрив. Може би и вие сте виждали цели дървета растящи на скатен покрив. Тези дървета със сигурност ще търсят вода, където е възможно, а по време на суша и под покривната мембрана. Ако вашата покривна мембрана е от типа на асфалтовите, имате нужда от бариера за корените, независимо колко ниски са растенията, които отглеждате.

От какво трябва да бъде направена бариерата за корени?

Трябва да е направена от гъст неорганичен материал, който възпрепятства проникването на корена, като полиетилен. Този защитен слой може да бъде също така каучук (EPDM и др.) или друг неорганичен елемент. Някои дренажни продукти са създадени така, че в състава им се съдържа синтетична филтърна тъкан, разположена на горната част на дренажния слой, която отблъсква корените. В такъв случай не ви е нужен отделен бариерен слой.

Мога ли да направя зелен покрив на наклонен покрив?

Максималният наклон на покрив, който може да се превърне в зелен е 51 градуса. Но всеки един наклонен покрив води със себе си допълнителни усложнения като дренаж и свличане на почвената маса.

Може ли да превърна моя покрив в зелен?

В зависимост от вида си всеки един покрив може да се превърне в зелен с по-малко или повече усилия стига наклонът му, ако е скатен, да не е повече от 51 градуса.

Дали теглото на зеления покрив изисква допълнителна поддръжка?

Зелените покриви тежат повече от традиционните покривни материали и ако обмисляте да си инсталирате такъв, най-добре е да се консултирате с  инженер. Докато нова конструкция може лесно да бъде проектирана така, че да включва тежестта на зеления покрив, модернизирането на съществуващите сгради изисква внимателно обмисляне.

Как може да се задържи почвата върху моя наклонен покрив?

Съществуват много различни начини за създаване на подложки за отглеждане и отводняване, за да не се движи зеленият покрив върху наклона. От гледна точка на цената обаче цената ще се увеличи колкото наклонът е по-голям.

Колко струва зеленият покрив?

Като броим целия материал над хидроизолацията, цената на зеления плосък покрив обикновено започва около 25 лева на квадратен метър. Това се отнася за основа дебела около 10 см. със седуми и тревни растения. По-дълбоката почва, съответно по-големите отглеждани растителни видове, а и наклонът на покрива увеличават разходите. Колкото по-обширен е обаче зеленият покрив, толкова средната цена на квадрат се намалява и може да стане по-ниска с 50 процента.

Коя част от зеления покрив ще бъде най-сериозното перо в бюджета, който трябва да осигуря?

Точно както всеки други покрив, хидроизолационната мембрана (или мембраните) е най-скъпото нещо, когато се оформя цената на нов покрив.

Зеленият покрив влияе ли върху хидроизолацията?

Само по добър начин. Зеленият покрив може да удвои живота на водоустойчивата мембрана, като го предпазва от UV лъчите и леда.

Мога ли да намеря организация, която би ме подкрепила финансово?

Да. Работили сме с много групи, които са намерили финансиране за зеления си покрив чрез различни евро програми, държавни субсидии и безвъзмездни средства за организацията. Проверете местните екологични групи и общините за предоставяне на повече информация.

Можете ли да поставите зелен покрив върху съществуваща сграда?

Да. Много от проектите ни за зелени покриви включват съществуващи сгради. Сградата трябва първо да бъде проверена от структурен инженер, за да се определи капацитетът на товароносимост. Хидроизолацията трябва да е в отлично състояние, обикновено не по-стара от 5 години, макар че със зелен покрив, инсталиран, когато трябва да ремонтирате покрива си е най-добрият вариант. С монтирането на хидроизолацията точно преди инсталирането на зеления покрив се осигурява максимална защита на хидроизолацията и напълно съвместима система. Това е и най-доброто време за създаване на система за откриване на течове.

Мога ли да отглеждам храна на покрива си?

Да. Можете да отглеждате на покрива си билки като  розмарин и мащерка.

Традиционните култури като домати и чушки изискват по-дълбока почва, както и много напояване и поддръжка. Имайте предвид, че в градските зони въздухът е много замърсен, което ще се отрази и на качеството на продукцията, която произвеждате. Ако все пак се решите да отглеждате различни зеленчуци, заложете на повдигната система за засаждане на традиционни култури. Това изисква по-малко напояване, поддръжка и богати органични почви, в които да отглеждате растенията. Тези системи са  отделно от зеления покрив. Не е добре богатата органична почва да е част от самия зелени покриви, главно поради множеството дренажни проблеми, които причинява.

Защо не засаждаме на покрива си само чимове и трева, както са го правили в миналото на север?

В миналото на покривите са се засаждали само тези растения, поради липса на природни ресурси. Хората е трябвало да използват единствените материали, с които разполагат. Но монокултурата на растителните видове не е добър вариант. Дори и една болест по растенията или заразяване от насекомо би могло да я унищожи. Екологичното разнообразие е най-добрият вариант за поддържане жизнеността на покрива. От друга страна поддържането на тревата е много по-трудоемко и разходът за него е много по-висок.

Ще има ли плевели в моя зелен покрив?

Зеленият покрив се поддържа като всяка една градина. Дори и да почиствате от плевели редовно, имайте предвид, че те са много упорити и трудно ще можете да решите този въпрос окончателно.

Какво представлява поддръжката на зелен покрив?

Това зависи от зеления покрив. Типичният обширен зелен покрив, състоящ се от 10-15 см. система със смесени видове седуми, се нуждае от малко вода за първата година и плевене на всеки няколко месеца. Следващата година не трябва да се полива и ще трябва да се почиства от плевелите само 3-4 пъти годишно. Другите видове зелени покриви се нуждаят от повече поддръжка и ще трябва да се грижите за тях така както бихте го правили ако растенията са в задния ви двор.

Трябва ли да напоявам зеления си покрив?

През първата година, независимо от използваните растения или системи, се препоръчва напояване, но не и след това. Зеленият покрив трябва сам да „запазва“ дъждовната вода, която му е нужна за да бъде „зелен“.

Задължително ли е зеленият ми покрив да е „зелен“?

Не! Много зелени покриви са оцветени в червено, оранжево, жълто и всички цветове между тях по различно време на годината, тъй като месести листа от различни сортове се променят през цялата година. Също така зелените растения не са винаги вечнозелени, нито пък трябва да бъдат. Красотата и очакването за смяната на сезоните добавят към цветовата палитра. Разбира се, цветовете също варират в цветове от бяло до жълто, розово, тъмно червено, лилаво и синьо.

Колко време може да издържи един зелен покрив?

Правилно инсталираният и поддържан зелен покрив трябва да удължи живота на покрива 2-3 пъти от нормалния му живот. 30 до 50 години не е необичайно време за един зелен покрив.

Как да проверя за течове, ако вече имам зелен покрив?

Би трябвало да сте проверили хидроизолацията си преди да инсталирате зеления си покрив. Също така трябва да имате инсталирана система за откриване на течове.

Електронното засичане е много точен метод и може да открие течове, които традиционните тестове няма да намерят. Това  тестване може да се направи и по всяко време след инсталирането на зеления покрив и често е по-евтино от цената на гаранцията на производителя на хидроизолацията.

Какво е система за дренаж тип  „Плоча“?

Дренажните плочи или т.нар. “яйчни каси” са прекрасни системи, когато трябва да се максимизира задържането на дъждовна вода, но да са възможно най-леки. Тези дъски се предлагат изработени от разнообразни материали и с различен капацитет за задържане на вода, за да задоволи нуждите за тегло, изолация и задържане на вода.

Какво е гранулирана система за зелен покрив?

Гранулирана система използва специално проектира долен дренажен слой за допълнителна лека дренажна среда. Макар че може да е малко по-тежка от система за дренаж, която има едно ниво /тип „Плоча“/, предимството на гранулирана дренажна система са множеството пори и по-обширната среда. Тези малки пори улавят влагата и я държат по-дълго, за да могат растенията да се напояват по време на суша. Също така, въпреки че в този слой няма никаква органична материя, всички малки пори и пукнатини подмамват растенията да „мислят“, че трябва да пуснат още корени надолу.

Трябва ли да се притеснявам от пожари?

Да! Задължително е да осигурите защита от пожар, който може да възникне при всеки тип сграда. На първо място, избирайте растения, които по своята същност не са запалими – седуми или други, които съхраняват вода в стъблата си, избягвайте декоративните треви и някои мъхове, които могат да се превърнат в изгарящ материал в изключително суха ситуация. Седумите и по-дълбоката неорганична почвена среда всъщност могат да действат като противопожарна бариера. Но уверете се, че покривът ви има 30-50 см периметър на свободна от растителност зона около краищата на покрива – както за пожар, така и за сигурен достъп на пожарникари до покрива. Това може да бъде смачкан чакъл, камъчета или павета.

Кой трябва да поддържа моя зелен покрив?

Това зависи от вида и размера на зеления покрив. Повечето собственици на къщи могат да проверят сами своя екстензивен зелен покрив. Професионален градинар ще ви е нужен, ако имате прекалено голям или интензивен покрив.

Възможно ли е да съчетая зелен покрив със соларна система?

Комбинираният слънчево-зелен покрив е най-добрата инвестиция, която можете да направите за вас и за околната среда. Вече има усъвършенствани конструкции, които позволяват лесна и ефективна инсталация на двете системи. Съвременните дизайнерски и инженерни решения отчитат различните условия за отглеждане на растенията, когато се комбинират със слънчеви панели.

Какво е „кафяв“ покрив и има ли нещо общо със „зеления“?

Кафявият покрив също е тип „зелен“ покрив, но за разлика от класическият той не е засаден или посят. Оставя се естествено да се колонизира.

Трябва ли да имам нещо специално предвид, ако реша да си направя „кафяв“ покрив?

Тъй като на кафявия покрив могат да попаднат семена от най-различни растения, трябва почвеният субстрат да е предвиден така, че да поддържа различни растителни видове.

Зеленият покрив може ли да се приема като ново местообитание за дивата природа?

Да, зелените покриви са идеално място за дивата природа. Те са малки, зелени острови в градска среда, в които освен растения живеят и множество насекоми, птички и безгръбначни.

Кога е най-доброто време, за да си направя зелен покрив?

Зелените покриви могат да бъдат инсталирани по всяко време на годината, но имайте предвид, че ако е прекалено студено растенията няма да могат да покълнат.

Възможно ли е да направя зелен покрив на гаража си?

Да, абсолютно възможно е. Всичко, което се отнася за покривите, се отнася и за гаражите;

Един и същи ли е зеленият покрив на сграда като този на навес?

Зависи дали навесът има връзка със земната повърхност. Ако да, то тогава този тип покрив се третира като различен;

 

61 въпроса за зелени покриви с отговори

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »