7 начина да направиш покрива си енергийно ефективен

7 начина да направиш покрива си енергийно ефективен

Съдържание

white fibrous PVC membranes

Винаги много са ме привличали възможностите, които дава съвременното строителство за облекчаване на комуналните разходи. Затова реших да намаля високите си сметки за ток, като направя покрива си енергийно ефективен.  Вижте 7 начина, които смятам, че са най-успешни:

1. Охладете покрива си

“Хладните” покривите са по-светли на цвят от традиционните черни асфалтови или тъмни, дървени покривни плочи и пестят енергия, като отразяват светлината и топлината, вместо да ги абсорбират. Както правят тъмните покриви, които в горещ летен ден могат да се нагреят до над 80С,  съответно в сградата да стане непоносимо горещо и да се наложи климатикът да работи на максимална мощност. Другият проблем е, че този тип покриви допринасят за ефекта на градския топлинен остров. За да направите покрива си „хладен“ просто нанесете охлаждащо покритие. За скатни покриви този материал често се използва в течна форма, но за плосък покрив може да се използват бели влакнести PVC мембрани. Тези материали отразяват слънчевата светлина с по-голям ефект от традиционните покривни материали.

2. Изолирайте вътрешността на тавана

Изолацията е едно от първите неща, за които хората мислят, когато искат да направят домовете си по-енергийно ефективни.

Изолирането на тавана е лесно и затова всички започват от него, но е важно да не пропускате долната част на покрива. Трябва да изберете наистина добра изолация, като консултацията със специалист е най-добрият вариант. Може да използвате пяна, стъклопласт или памук. Ако имате  открити греди може просто да ги завиете с фолио, което отразява топлината, вместо да я поглъща.

Добре изолираният покрив драстично ще намали нуждите Ви от отопление и охлаждане, съответно сметката ви за електроенергия.

3. Сложете вентилация на тавана си.

Това е една от най-достъпните стъпки. Вентилацията ще раздвижи горещия въздух, който се натрупва през деня и така ще намали значително сметките ви за охлаждане на къщата през лятото.

Еднопластови покривни системи

4. Не използвайте тавана си за склад.

Освободете тавана си от излишни вещи, така ще дадете възможност на въздуха да циркулира и да не се задържа топлина никъде, а и ще се отървете от появата на плесен.

5. Поставяне на топлинна бариера на тавана.

Поставянето на топлинна бариера на тавана също е много добър начин за отблъскване на топлината извън таванското помещение. Този метод включва прилагането на рециклиран материал, като основа на долната страна на шперплата, за да се ограничи навлизането на топлината на тавана и да се намалят температурите. Има няколко метода за нанасяне на топлинна бариера. Препоръчвам обаче методът на разпръскване, поради способността му да покрива по-равномерно и прецизно.

6. Покрийте покрива си с устойчив материал.

Вие искате да изберете материал, който е дълготраен, подобрява ефективността и комфорта на вашия дом и намалява ефекта на топлинния остров. Този идеален покривен материал ще е различен в зависимост от това къде живеете и вида на къщата, която имате. Покривните материали като ламаринени или глинени плочки могат да добавят уникален вид към дома ви, като същевременно подобрят енергийната му ефективност. И двата материала отразяват топлината, вместо да я абсорбират, което помага да се предотврати нежеланата топлина да влезе в сградата.

7. Направете покрива си  „зелен“.

Ако също като мен мислите за природата – изборът „зелен покрив“ е най-доброто решение. Разбира се, то е свързано с по-големи разходи. Но дори и да нямате възможност да инсталирате традиционен зелен покрив, вече съществуват редица по-евтини и по- лесни за осъществяване варианти. Например – поставяне на зелено одеяло.

Зеленият покрив със сигурност ще намали разходите ви за охлаждане на дома ви през лятото и за затопляне през зимата, а и ще удължи живота на вашия покрив, защото ще служи като предпазител на покривната мембрана от вредните слънчеви лъчи.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »