ХИДРОИЗОЛАЦИЯ 101

10.12.2017 , в Блог
ХИДРОИЗОЛАЦИЯ 101

Защо да слагаме хидроизолация? Защо е необходима хидроизолация? Не е ли тя само едно допълнително перо, което натоварва бюджета? Какво пък толкова ще стане, ако не използваме хидроизолация?

Това са много често срещани въпроси, дори и от експерти с опит в областта на строителството. Тези, които веднъж са се опарили и са имали проблеми след неадекватни решения вече знаят защо. Знаят, че хидроизолацията струва пари, но непоставянето на хидроизолация струва няколко пъти повече.

Хидроизолацията е обвивката на сградата. Тя е за сградата това, което е кожата за човешкото тяло. Представете си вашето тяло без кожа. Изложено на всички атмосферни влияния… Хидроизолацията защитава сградата от външни въздействия и удължава нейния експлоатационен живот. Помага за увеличаване на комфорта на обитателите на сградата.

Строителството се развива. Изискванията към проектите стават все по-големи. Сложността на сградите нараства. Появява се необходимост от нови материали и системи, които да удовлетворят тези изисквания.

Например при строителството в големите градове, когато земята става все по-скъпа и е трудно да се намери, почти винаги сградите вече се проектират с едно до три подземни нива.

 

 

В много случаи конструкцията е подложена на непрекъснато хидростатично налягане и водата може да проникне през нея.

За да запазим комфорта на подземните помещения изграждането на хидроизолационна система е необходимост.

Надеждна хидроизолация може да бъде изградена с различни типове продукти – полимер-битумни мембрани, PVC мембрани, TPO мембрани, хидроизолация на циментова основа и др. Изборът на материалите и системите зависи от всеки конкретен случай и специфичните условия.

Има специални изисквания към хидроизолационните материали. В зависимост от приложението им те трябва да покриват определени стандарти.

Те са записани в европейските норми, които регулират това и Българския държавен стандарт. Добре е при избора на материали и системи да се има това предвид.

Материалите трябва да притежават определени технически характеристики, които ще им позволят да издържат на натоварванията и в крайна сметка да изпълнят функцията си:

  • - Да бъдат еластични и гъвкави 
  • - Да има възможност лесно да се поправят
  • - Да притежават способност да свързват пукнатините;
  • - Да са устойчиви на вода под налягане;
  • - Да отговарят на EN стандарти;

Технологията на полагане също има голямо значение за изграждане на надеждна хидроизолация.

Преди поставяне на хидроизолация трябва да се извършат няколко рутинни действия по подготовка на основата:

  • - Проверка на основата преди полагане на хидроизолация – основата трябва да е здрава, гладка, без остатъци от бетон, арматура и други твърди предмети, чиста, суха. Влажността по новите изисквания за полагане на хидроизолация не трябва да бъде повече от 4 %. ;
  • - Всички видими пукнатини и несъвършенства в бетоновата конструкция трябва да бъдат ремонтирани със замазка или шпакловка;
  • - Измитане и почистване от пирони, камъчета и други остри и твърди предмети, които биха могли да нарушат целостта на хидроизолацията;

Гаранционният срок на хидроизолацията зависи от строителната компания, наела се с полагането на материала. Но при изграждане на нови сгради не трябва да е по-малко от 5 години.

Наемането на компания с опит, структура и система, която може да ви води през този процес и извършването на тези специфични строителни дейности би ви спестило много време и тревоги.. 

Помислете само… Разходите за хидроизолация представляват само около 1-2 % от стойността на сградата. Всеки ден се прибирате във вашия дом, прекарвате много часове със семейството си, храните се, спите, забавлявате се. Голяма част от живота ви преминава във вашия дом и семейството ви е на сигурно и уютно място за само 1%. Аз искам най-доброто за семейството си. А вие?

Споделете какво мислите. Оставете вашия коментар. Ще ми бъде много интересно да науча мнението ви по този въпрос.