Най-добрите еко идеи за вашия покрив

Най-добрите еко идеи за вашия покрив

Съдържание

aerial photo of different houses

Защитата на природата и енергийната ефективност са важни тенденции в строителството на офис и други обществени сгради, но напоследък и много собственици на жилища започват да включват зелени строителни елементи в проектирането и изграждането на домовете си.

Ето 7 страхотни еко идеи за вашия покрив:

 

ЗЕЛЕН ПОКРИВ

Един от най-предпочитаните и със сигурност най- впечатляващи варианти на еко покрив е зелен покрив. Но е по-трудно да се постигне, отколкото изглежда. Един от най-лесните начини е да си купите готови модули от дълготраен полиетилен с висока плътност, които са с дренажна система и бариера за корените.  В тях се насаждат подходящи за региона насаждения. За вас остава само да ги поливате и да гледате как вашата градина расте пред очите ви.

 

НАМИРАНЕ НА ПРАВИЛНИ РАСТЕНИЯ

Експертите, които се занимават с  зелени покриви се фокусират все повече и повече в селекцията на растенията. До известна степен до скоро, растенията бяха избирани без да се взима предвид местния климат. Сега градинари работят със зелени покривни изпълнители, за да се подберат растения, които са  характерни за региона, което изисква минимални грижи. Учените също така са развили треви, които са устойчиви на сухо време. Това помага зеленият покрив да се поддържа жив при продължителни засушавания и в места с по-сух климат.

Download for free Alsan flashing

 

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПРОТИЧАНЕ

Много  фирми занимаващи се с еко покриви използват дренажни и отточни системи за задържане на водата за растенията на покрива. Те имат специален гумен кант, който не позволява дъждовната вода да изтича през почвата и така да замърсява района около къщата.  Жив покрив с подобна система може да задържи половината от годишните валежи, но трябва да сте уверени, че покривната мембрана остава защитена от цялото това количество вода.

 

ИНТЕГРИРАНА СОЛАРНА СИСТЕМА

Слънчевите панели са изключително популярни сред мислещите за природата собственици на имоти. За съжаление, често възникват проблеми заради неправилна инсталация. Ако искате да си ги спестите, можете да използвате тънък филм слънчеви панели, което се очертава като по-привлекателен начин на събиране на слънчева енергия. Производителите вече включват фотоволтаични соларни клетки в различни покривни продукти. Те са скъпи в момента, но скоро ще бъдат достъпни за масовия потребител.

 

СЛЪНЧЕВИ ТРЪБИ

Като модерна алтернатива на капандурите, соларните лампи също могат да ви помогнат да използвате естествената светлина по-ефективно и така да намалят сметките ви за енергия. На покрива се инсталира  пластмасов купол, а след това няколко отвеждащи фунии пренасят светлината в някоя от стаите ви, използвайки силно отразяващи тела. Слънчеви лампи могат да осигурят достатъчно светлина, за да не е нужно да използвате лампи или други осветителни тела.  Ако пък има поредица от мрачни дни, някои модели са оборудвани със светодиоди, за да се осигури светлина в помещението.

 

ХЛАДНИ ПОКРИВИ

Хладните покриви са всъщност най-бързо развиващият се сектор на покривната индустрия в момента. Някои от най-популярните студени покривни системи за плоски покриви използват бяла мембрана, която отразява слънчевите лъчи и предпазва топлината да навлезе навътре в сградата. Така разходите за охлаждане остават по-ниски. Това, обаче, може да се окаже проблем за хората, които живеят в студен климат. За това са създадени керемиди, които са бели при високи температури, а при ниски се превръщат в черни и така абсорбират топлината.

 

МЕТАЛЕН ПОКРИВ

Металните покриви не са нещо ново, но те са все така един от най- добрите варианти за еко покрив, който познаваме. Не е за подценяване, че са и едно от най-достъпните решения. Металните материали се рециклират, невероятно издръжливи са и дълготрайни и са предпочитани за събиране на дъждовна вода.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »