Хидроизолация на мостове с висококачествени хидроизолационни мембрани

Физическата и химическата агресия, на която са подложени стоманобетонните и метални конструкции на пътните и ж.п. мостове и виадукти, съкращава значително живота им. Влиянието на антифриза, маслата и другите химикали, замърсената вода и циклите на замръзване-топене са главните фактори, засилващи стареенето на тези инженерни съоръжения.
Хидроизолация на мостове
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on email

Бетоновото покритие на конструктивните елементи на мостовете бързо се напуква, армировката се оголва и започва процес на корозия, която в крайна сметка довежда до разрушаване на конструкцията. Всички тези неприятни фактори биха били елиминирани, ако се положи подходяща и надеждна хидроизолация. Това би довело до значително удължаване експлоатационния срок на мостовите съоръжения.

Италианската фирма Index S.p.A. е разработила висококачествени хидроизолационни мембрани за строителство на мостове и виадукти, устойчиви на деформациите при непрекъсна употреба. Модифициран битум, смесен с полимери (пластомери – АРР и еластомери SBS) и армировка от полиестерни влакна, които съчетават абсолютната водоплътност на битума с отличните качества на полимерите. Така в резултат на дългогодишния опит, натрупан от фирмата e създадена мембраната TESTUDO SPUNBOND.

Когато имаме финишно покритие асфалт (мостове, виадукти и паркинги), трябва да се съблюдават стриктно следните плавила:

 • Мембраната да бъде плътно залепена към основата.
 • Повърхността, на която ще се залепва мембраната, трябва да бъде здрава, гладка и чиста, без следи от вода, масло и прах.
 • Влагата в основата е предпоставка за образуване на балони при полагането на горещия асфалт, затова много  стриктно трябва да се следи тя да не е по-голяма от 4%.
 • При наличие на неравности, те трябва да бъдат изгладени, защото няма как мембраната да се залепи на 100 %.
 • При наличие на пукнатини, те се запълват с водонепропусклив епоксидeн разтвор.

Предимства на APP мембраните при полагане на асфалт:

 • не се разтварят, не пропускат вода, не се влияят от циклите замръзване-топене, от солта и лугата, хвърляни против замръзване;
 • осигуряват максимална адхезия към бетона, не се появяват мехури, не се отлепят;
 • издържат на високи температури /140° С/, пробиване и плъзгане, горният пласт APP позволява директното изливане на асфалта върху мембраните.
 • следват деформациите на бетонната повърхност и поемат стреса от микропукнатините в бетона без да се късат
 • издържат на перфорация и на трафик при полагане на асфалта
 • гъвкави са и приемат контурите на повърхността при полагане.

 

 

Когато има проблем с изсъхване на основата – влага в границите 5-10% или стоманобетонната плоча е твърде гладка – състояние, което не позволява стандартното полагане на мостова хидроизолационна система. Италианският производител Index S.p.A. е създал специален епоксиден грунд (на водна основа), който решава и двата проблема. Този епоксиден грунд има следните предимства:

 • Висока адхезия
 • Висока непроницаемост
 • Висока проникваща способност
 • Висока химическа и механична устойчивост

И при металните мостове – има качествено решение с рулонна хидроизолация.

 

Когато имаме метална конструкция за основа, трябва да подходим още по-внимателно, към обработката и типа материал.

За основата – трябва да се предвиди бластиране и почистване, за да може да стане годна за полагане на хидроизолационния слой.

Index S.p.A. с годините си опит в сферата са създали идеалната комбинация на материали (битумен грунд и мостова битумна мембрана), за да могат да удовлетворят изискванията, както на основата, така и на завършващия пласт, а именно горещият асфалт.

Създадената от тях битумна мембрана PROTEADUO TRIARMATO, все още няма аналог и е единствената, която има долен пласт от SBS модифициран битум и горен от APP модифициран битум. Тя е уникална и със своята трислойна армировка.

По този начин тя е идеална за полагане върху метална повърхност и отлично издържаща термичния шок на асфалта.

Механичните якостни показатели са несравними с други, които показват същите стойности, но в процеса на експлоатация винаги създават проблеми (чистите полиестерни армировки), като недобра дименсионна стабилност и разлепване/скъсване в зоната на снадката.

Категории услуги

Спечели промо код за 15 % отстъпка от твоята първа поръчка

Абонатите за нашия бюлетин научават първи за нови продукти и промоции! Победители се теглят всеки месец.

Още услуги от категория: Хидроизолация на мостове

Покрив Градина

Тетрадка с меки корици и горна спирала Изоматех А4

Ремонт на покрив с битумни мембрани

Тетрадка с меки корици и горна спирала Изоматех А4

Изпитана система за хидроизолация на паркинг

Хидроизолация на тераси

Хидроизолация на тераси с битумни мембрани

Препоръки от доволни клиенти

Декларация на ръководството

Политиката по качеството на ръководството е насочена към проектиране, изграждане, инженеринг, управление, координация и поддръжка в областта на: изолационни, хидроизолационни и покривни системи...

Метрополитен ЕАД

Метрополитен ЕАД в качеството си на възложител на обект “Паркинг, второ ниво на метростанция “Централна ЖП гара”, гр. София, издава настоящата препоръка за...

инж. Огнян Станков

Екип от водещи специалисти с комбинация от различни квалификации и умения. Непоколебима ангажираност към изключително обслужване на клиента. Изоматех инженеринг е надежден партньор.

Маргита Седларска

Бих искала специално да благодаря на вашия персонал за професионалното отношение и прецизната работа. Всички съседи са много доволни от ремонтирания ни покрив.

инж. Асен Василев

Постоянно ползувам услугите на фирма Изоматех инженеринг ЕООД по нашите обекти. Тяхната работа се отличава с висок професионализъм, силен самоконтрол, надеждност и разумни...

инж. Георги Мальов

Ние сме изключително удовлетворени от съвместната ни дейност с фирма Изоматех инженеринг ЕООД. Ние ценим високо начина, по който действат. От техническа подкрепа...