Как да изградите покривна фотоволтаична система

Как да изградите покривна фотоволтаична система

Съдържание

Покривна фотоволтаична система

До преди няколко години изграждане на  покривна фотоволтаична система беше истинска рядкост.

Днес вече соларни покриви се срещат много по-често, но все така хората се интересуват какво трябва да се направи от собствениците, за да си инсталират фотоволтаична система и да се възползват от безплатната енергия от слънцето.

Дали обаче е така и толкова ли е сложно да се монтира покривна фолтоволтаична система?

Защо да изберем фотоволтаична система

Много е вероятно вие да сте първият сред приятелите си, който мисли за инсталиране на покривна фолтоволтаична система, но дори и да е така не се отказвайте.

Със сигурност ще намалите разходите си за електричество, а освен това ще дадете своя принос в намаляване на въглеродните емисии.

Ето какви стъпки трябва да предприемете, за да си изградите покривна фолтоволтаична система:

Избор на типа фотоволтаична система

Трябва да знаете какво е мрежова връзка.

Мрежова връзка е такава, която свързва къщата ви освен със соларната система, така и с електрическата компания.

Когато произвеждате повече от необходимата ви енергия, електрическата компания ще ви я откупува и вие ще печелите, а когато се заредят поредица от облачни дни, ще имате резервен вариант за ползване на електроенергия.

Безплатна консултация Фотоволтаични системи

Запази час за безплатна консултация

Ето и от какво имате нужда, за да изградите покривна фотоволтаична система:

1. Соларни модули (известни още като фотоволтаични панели) събират енергия от слънцето и го превръщат в постоянен ток.

2. Захранващият инвертор превръща DC от панелите в AC, който вашите уреди могат да използват.

3.Фотоволтаичният прекъсвач ви позволява да изключите захранването, за да можете да работите върху системата, без да ви удари ток

4. Електротаблото е мястото, където слънчевата енергия се свързва с вашата къща.

5. Електромерът измерва колко енергия извличате  или давате на електрическата мрежа като цяло.

Заяви Безплатен енергиен анализ

 

Изчислете вашите енергийни нужди

Трябва да изчислите разхода си на енергия.

Ако знаете колко енергия ви е нужна, лесно ще пресметнете от колко фолтоволтаични панели имате нужда, защото всеки соларен панел може да абсорбира определено количество слънчева енергия.

Така ще сте наясно и какво пространство ще е нужно да определите за системата.

В моето домакинство изразходваме средно около 900 кв/ч енергия на месец.

Разбира се, тези показатели може да варират в зависимост от размера на жилището, вида и района, в който се намирате, но за един средно-статистически градски дом, като моя, показателите са горе-долу такива.

След това трябва да пресметнете колко са средно слънчевите часове през годината. Обикновено са между 5-7 часа.

Най-накрая разбирате защо трябваше да внимавате в часовете по математика. 900 кв/ч на месец са по 30 кв/ч на ден. Така че ако слънчевите часове са примерно 5 часа средно дневно, както е в моя район, то тогава ми трябват панели с мощност 6 кВт.

Уебинар - Как да получите становище за присъединяване на ФЕЦ от ЕРП

Избор на фотоволтаични панели

Трябва да изберете вида фолтоволтаични панели – кристални или тънкослойни. В зависимост от вида, на който се спрете, процесът по инсталация ще бъде съвсем различен. Заради това трябва внимателно да вникнете в разликите между двата вида.

 • Кристалните модули са големите сини панели, които си представяме, когато говорим за соларни панели. Те са много ефективни и много издръжливи. Можете да разчитате на 40 годишен живот, а това е впечатляващо за която и да е инсталация по къщата ви. Недостатък на кристалния модул е инсталацията, която е по-сложна и изисква здрава основа.

За 6 кВт система (за пълно захранване на средно домакинство) кристалните панели ще струват около 30 000 лева: Вие ще имате нужда от 25 панела, които доставят 240 W всеки. Панелите с мощност 240 W струват малко над 1000 лева.

 • Тънкослойните се предлагат върху ролка от гъвкав материал. Въпреки че кристалните модули са по-популярни, тънкослойните стават все по-предпочитани, заради по-лесното си инсталиране. Основен недостатък обаче е трайността, която е около 25 години. В сравнение с кристалните, тънкослойните обикновено са по-ефективни на тъмно, но по-малко ефикасни като цяло.

За 6 кВт система, използваща тънкослойно панели, ще ви трябва 44 панела, които доставят 136 W всяки. Панелите струват около 700 лева единият, така че общата сума ще бъде около 31 000 лева. Въпреки че тънкослойните панели са малко по-скъпи, не е нужно да купувате скъпи поставки за тях.

Webinar - Unleashing The Power of TOPCON Solar Cells Technology

Избор местоположение и конфигуриране на фотоволтаични панели

Ако се спрете на кристалните панели, то монтирането им може да се окаже най-важната част от вашия проект. Тук ще обсъдим някои неща, които да имате предвид, за да се уверите, че това е най-добрият избор за вас.

 • Наклонените покриви са особено приятни от естетическа гледна точка, но ако конструкцията им е стара, може да се окаже проблем за инсталирането на кристални панели. Тежестта на 30 такива панела може да се окаже непосилна за направения преди години гредоред и соларните панели да се озоват в средата на хола ви.
 • Трябва да имате предвид и факта, че вашата цел е соларните панели да са изложени възможно най-дълго на пряка слънчева светлина.  На първо място, това означава, че трябва да избягвате сянка – един панел на сянка може да повлияе на ефективността на цялата система. Уверете се, че сте взели под внимание всички подробности:
 1. Дали големият дъб на съседа ще порасне още в следващите десет години?
 2. Дали уличната лампа не хвърля сянка точно върху покрива ви даден час през деня?
 3. Освен това, за да получите най-пряка слънчева светлина, вашите панели трябва да сочат на юг и трябва да сте сигурни, че можете да ги инсталирате от южната страна на покрива си.
 4. Покривът достатъчно голям ли е, за да държи панелите ви?

Ако от всичко казано до тук ви се струва, че няма как да инсталирате кристални панели, не се тревожете – може би вашият вариант са тънкослойните.

Ако пък проблемът е в сянката, може да помислите дали няма как да пренесете конструкцията на подходящо, слънчево място на двора си.

Наземната инсталация е много лесна, тъй като е много по-лесно достъпна.

Проблемът е само в пространството.

Ако прецените, че имате толкова много площ, която да отделите за целта, обърнете внимание на подробностите – каква е почвата и колко силен е  вятъра. 

Едно от големите предимства на инсталацията на земя е, че можете да инсталирате панелите на въртяща се стойка, така че да следват слънцето.

Тези подвижни стойки са скъпи, но те значително ще увеличат производителността на вашата система.

Щом като вече  знаете какви панели искате и къде да ги поставите, нещата стават доста лесни.

Избор инвертор за фотоволтаична система

Изборът на инвертор за вашата система е много важен.

За щастие няма много място за грешка.

Трябва да се уверите, че купувате инвертор за мрежова връзка.

Ще трябва да проверите и максималната му мощност, за да сте сигурни, че може да се справи с вашия слънчев масив и накрая можете да помислите за закупуване на микро инвертори.

Спомняте си, че ви казах, че един панел на сянка може да повлияе на ефективността на цялата ви система?

Микроинверторната система използва малък инвертор за всеки панел, вместо един инвертор за всички панели.

Лошото представяне на един панел няма да може да повлияе на останалата част от системата.

За нашия хипотетичен масив от 6kW  ще ни трябва инвертор, който ще струва около 7000 лева.

Запази час за безплатна консултация

Електромер и резервна батерия

 • Електромер

Електромерът, който ви трябва не е съвсем същия, който ползвате за отчитане на изразходваната електроенергия, защото той измерва само количеството електричество, което извличате от мрежата. Много е вероятно обаче, че ще трябва да имате специален измервателен уред, който може да се върти и назад – без него не можете точно да измервате количеството енергия, което връщате на мрежата. В повечето случаи можете да се обадите на фирмата за комунални услуги и те ще предоставят безплатно един от тези измервателни уреди.

 • Резервна батерия

Резервната батерия ви е нужна най-вече, ако не сте създали мрежова връзка. В такъв случай, при затъмнение, тези батерии могат да захранват уреди, които не могат да стоят дълго без електричество, например хладилника.

Инсталиране на покривна фотоволтаична система

След като сме готови с всички предварителни подготовки. Може да започнем инсталиране на фолтоволтаична система. Всъщност, това не  е много трудно.

Има три основни етапа за инсталиране на слънчеви панели:

Поставете монтажните скоби и кабели

 • Монтажните скоби: След като решите къде искате да инсталирате панелите и се уверите в здравината на конструкцията, трябва да изберете скобите, с които ще ги захванете. Има вариант да изберете такива, които лесно могат да се махнат и монтират на друго място или такива, които се поставят перманентно. Панелите обикновено се закрепват в скобите, като се използват винтове за самозатягане което означава, че трябва да пробиете малък отвор в скобата и в страната на панела. Добре е да маркирате с молив или маркер позицията на панела на покрива и след това да поставите скобите. Когато сте напълно уверени, че точно това са местата, можете да започнете свързването. Ако използвате свързващ агент е важно първо да сте уверени, че панелите влизат точно на мястото си, а и че двете повърхности са без прах и мазнини.
 • Кабели: Кабелното уплътнение е мястото, където панелните кабели минават през покрива и ви позволява лесно да създадете водоустойчиво уплътнение. Просто пробийте през покрива, там където искате кабелът да влезе и фиксирайте жлеба над дупката, като използвате свързващ агент, така че отворът да е под наклонената страна на жлеба. За да създадете 100% водоустойчив уплътнител, можете да използвате свързващ агент или стандартен силиконов уплътнител.

Инсталирайте контролера за зареждане и окабеляване

В идеалния случай контролерът за зареждането трябва да бъде на разстояние до 5 м от панелите и в рамките на един метър или две от батериите.

Основното правило е, че колкото по-къс е кабелът, толкова по-добре, тъй като това ще намали загубите на напрежение и ще доведе до по-ефективна система.

Кабелите, които се доставят с панелите, са предназначени да намалят загубите на напрежение до по-малко от 2,5% над 5 метра.

Когато знаете къде ще бъде контролерът на зареждането, той се монтира с помощта на няколко винта или в някои случаи остава свободно стоящ.

Поставете кабела на слънчевия панел на мястото, където се намира контролера,  извадете лентата от 2,5 до 5 см от края и оголете около 1 см от вътрешния кабел, за да се покаже медната жичка (това трябва да бъде усукано) – НЕ свързвайте панелите към контролера на този етап! След това подайте достатъчно дълъг  кабел от батерията (ите) към контролера.

Някои хора избират да инсталират предпазител на кабела или блокиращ диод, за да предотвратят разреждането през нощта, но с повечето съвременни контролери това не е необходимо.

Ако се свързвате към акумулатор или имате втори източник на заряд, като например зарядно устройство / инвертор, контролерът обикновено е свързан със същите входове на акумулаторната батерия.

 

Заяви Безплатен енергиен анализ

Свържете всичко заедно, като накрая наредете и фиксирайте панелите.

На този етап можете да свържете контролера за зареждане към батериите.

Ако е възможно, винаги използвайте напълно заредени батерии за първата инсталация. Веднъж свързан, контролерът на зареждането ще премине през стартиращия процес;

Когато това е завършено и ако индикаторите за състоянието не показват проблем, можете да свържете слънчевите панели.

Ако не сте поставили панелите с лице надолу по-рано, уверете се, че панелите са с лице надолу или покрити, така че да не са изложени на слънце и не произвеждат напрежение.

Свържете слънчевите панели към контролера за зареждане и ги завъртете нагоре или ги разкрийте.

Контролерът за зареждане може да мине през тестова фаза, след което да покаже зелен индикатор за състоянието.

Ако всичко е наред  можете да свържете вътрешната кабелна система или други устройства към контролера.

НИКОГА не свързвайте инвертор към контролер за зареждане!

Максималното натоварване на контролера е ограничено от неговата токова честота, а инверторите често извличат много силен  ток.

Щом сте доволни от начина, по който всичко работи, трябва да фиксирате панелите на мястото им в скобите.

Както бе споменато по-горе, това обикновено се прави с помощта на самонарезни винтове, доставени в комплекта за слепване или комплекта скоби, така че трябва само да пробиете 2-3 мм дупки отстрани на металната рамка на панела.

Ако се използват рамки за монтаж от алуминиеви панели, рамката трябва да бъде снабдена с 6 мм гайки и болтове за закрепване на панела, използвайки предварително пробитите монтажни отвори от долната страна на алуминиевата рамка на панела.

Заключение

Това е! Вашата покривна фотоволтаична система от слънчеви панели е инсталирана и работи, така че сега произвеждате електроенергия от слънцето! Разбира се, има много вариации по тази тема, но инсталирането на фотоволтаична система е наистина лесно! В продължение на годините това е изключително разумна инвестиция, която ще ви спести огромни разходи за електроенергия и ще бъде добра за природата!

Запази час за безплатна консултация

Още за фотоволтаични системи от нашия блог

100 въпроса за фотоволтаични системи (с отговори)

Безплатна книга покривни системи

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »