Имат ли фотоволтаичните системи ниска енергийна възвращаемост?

Имат ли фотоволтаичните системи ниска енергийна възвращаемост?

Съдържание

Solar slope roof

Една от първите фотоволтаични инсталации е заработила в Италия през далечната 1984 г.

Интересен случай от тогава е, че въпреки демонстрацията на произведено електричество чрез панелите като е свързан към тях нагревателен уред, който „дори“ е проработил, имало твърде голяма доза скептицизъм към възможността на фотоволтаиците да произведът достатъчно електричество – до степен, че се породили съмнения сред присъстващи за уловка, понеже другото било невъзможно.

И дори подробните обяснения на процесите и случващото се не били достатъчно убедителни. Та кой би повярвал, че тези малки синкави нещица биха захранили с електричество един, да не говорим за повече от един, електроуред. Вярване, което като че ли е разпространено и до днес, без изобщо да е основателно.

 

Мит 1 : Соларните панели имат ниска енергийна възвращаемост

Всъщност повечето дискусии относно фотоволтаичната енергия изглежда да се въртят около един или друг вид легенда. Като например, че соларните панели имат ниска енергийна възвращаемост (EROI или EROEI) – съотношението на възвърната към вложена енергия – което ги прави неблагонадежден източник на енергия и следователно не биха могли да се утвърдят като такъв.

Истината е съвсем друга. Ако се проучат научни статии свързани с фотоволтаичната технология, единици ще са тези (ако приемем че са сериозни и достоверни), които посочват наистина ниски стойности на енергийна възвращаемост.

20% отстъпка

Иначе в масовия случай се посочват нива от около 11-12 при условията на слънчево греене в южна Европа за най-често (към момента) използваните соларни клетки – поликристален силиций.

А при някои нови технологии (като напр. CdTe) стойностите са дори по-високи. Разбира се, сравнително ниски са с тези при някои фосилни горива, но тук следва да се вземе предвид силно отрицателния ефект върху околната среда, който оказва горенето на последните.

Още повече, че производството на енергия от слънчевото греене е сравнително отскоро и тепърва ще се откриват и усъвършенстват още повече начините за повишаване на ефективността му.

 

Мит 2 : Фотоволтаичните клетки имат кратък екплоатационен живот

Що се отнася до другия мит, че фотоволтаичните клетки имат кратък екплоатационен живот и деградират бързо, нека се има предвид, че инсталации като спомената в началото все още работят при 10 % загуба на ефективност – и това са едни от първите произведени соларни панели – какво да говорим за съвременните такива с подобрени ефективност, стабилност и себестойност.

 

Заключение

Фотоволтаиците са ефикасни, дълготрайни и природосъобразни – задължителен елемент от устойчивото развитие. Усъвършенстването на технологията изисква средства, но това ще доведе до по-бързото и по-широкото й разпространение, което от своя страна ще намали производството на енергия от фосилни горива – абсолютно наложително ако искаме да избегнем климатична катастрофа. Още повече, че те, горивата, са и изчерпаем източник.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »