Инсталиране на покривни фотоволтаични системи на вашата сграда

Инсталиране на покривни фотоволтаични системи на вашата сграда

Съдържание

Инсталация на фотоволтаична система

Вашият покрив има потенциал да се превърне в основен генератор на слънчева енергия. Ползите от инсталирането на собствена система са изобилни, но това не е за всеки.

Собствениците на сгради, които искат да инвестират в покривни фотоволтаични системи, трябва да вземат предвид няколко фактора, преди да инсталират слънчеви панели на покривите си.

Тази публикация в блога ще ви помогне да разберете как да подготвите покрива си, преди да преминете през инсталирането на фотоволтаична система.

Тъй като слънчевата енергия е един от най-бързо растящите енергийни източници в света, все повече хора се стремят да инвестират в тях, както и да оборудват домовете или сградите си с тях. Инсталирането на фотоволтаична система на покрива ви може да бъде скъпо начинание, затова не забравяйте първо да проучите!

Как работи фотоволтаичната система

Въпреки, че има много различни начини за инсталиране на слънчеви панели, всички те имат едно общо нещо:

Те произвеждат електричество от слънчевата светлина.

Фотоволтаичната клетка е мощен начин да се използва слънчевата енергия и да се преобразува в електричество с постоянен ток. DC захранването може да се използва за захранване на оборудване или да се съхранява в батерии. Захранването с постоянен ток (DC) може да се превърне в променлив ток (AC) с помощта на инвертори.

Това позволява на собственика на сградата да генерира и използва слънчева енергия през дневните часове, когато те са най-ефективни.

Като добавите батерии към фотоволтаичната система, можете да съхранявате излишната електроенергия за използване през нощта или в облачни дни.

Слънчевата централа може да бъде свързана към електрическата мрежа и да произвежда енергия, която би могла да се продава и използва от комунални услуги, които сами може да нямат достатъчно възобновяеми производствени мощности – помагайки на двете страни да постигнат целите си за енергия, като същевременно генерират приходи от чист източник!

Инсталирането на покривни фотоволтаични системи стана по-популярно, тъй като собствениците на сгради го смятат за по-евтин и екологичен начин за генериране на енергия. Слънчевите панели също могат да намалят сметките ви за комунални услуги, което е чудесно, ако харчите твърде много пари за електричество от енергийната компания!

Монтажни системи за плоски покриви

Един от най-важните аспекти при инсталирането на слънчева система е да се уверите, че вашите монтажни системи и компоненти са инсталирани правилно.

Течовете и повредите на покривната система могат да бъдат скъпи за отстраняване, докато несигурно монтираните модули ще ви създадат ненужни разходи по пътя.

Обърнете внимание по време на процеса на проектиране и инсталиране, така че в крайна сметка да не струва повече от първоначално предвиденото в бюджета!

Има три основни начина за закрепване на слънчеви панели на покрива.

Свързване към структурно рамкиране чрез проникване на покрива

Първият разчита на прониквания и връзки към структурното рамкиране. Този метод позволява да се намалят мъртвите натоварвания при проектирането му, той предоставя повече възможности с наклон на масива, което води до по-висок добив на енергия в сравнение с други методи. Едно от големите предимства на тази система е също така, че осигурява стабилна платформа за инсталиране на слънчеви панели.

Въпреки това, тъй като тази техника изисква проникване във вашата покривна система, понякога може да създаде повече проблеми, отколкото решения, ако не се направи правилно. Когато използвате системи за монтаж към конструкция, уверете се, че всеки детайл е завършен и водонепроницаем.

Баластна система

Този втори метод за монтиране на покривни слънчеви панели разчита на баластиране, за да ги предпази от вдигане и преместване на вятъра. Тежестите, комбинирани с допълнителната маса на стелажната система, осигуряват достатъчна стабилност на масива.

Баластните монтажни системи намаляват риска от проникване на вода, тъй като са направени по-малко прониквания на покрива, като същевременно предотвратяват всякакви щети, които могат да бъдат причинени върху изолацията или активите в сградата.

Друго предимство е, че води до повишена издръжливост и по-ниски разходи за поддръжка.

Това обаче може да създаде свои собствени гърбове, като например увеличени мъртви товари.

Друг недостатък е, че наклонът на масивите може да бъде ограничен в зависимост от натоварването на вятъра, което може да доведе до намалена ефективност на производството на електроенергия.

Понякога може да бъде трудно да се получи плоска повърхност за инсталиране на монтажната система. В допълнение, той може да създаде бариери за дренажните модели, които също могат да причинят проблеми с изтичането на вода.

Хибридна система

Хибридната опция се състои от ограничен брой връзки през покрива към структурно оформяне, комбинирано с баласт. Когато се използва този метод, обикновено се препоръчва да използвате по-малко прониквания и повече тегло за всяка точка на свързване, за да поддържате стабилност, като същевременно осигурявате защита от износване или повреда по време на неблагоприятни метеорологични събития, като бури или силни ветрове.

Рискови фактори за слънчеви инсталации на покрива

Като собственик на сграда, вие сте в процес на оценка дали инсталирането на слънчеви панели на вашия покрив си заслужава. Преди да вземете това важно решение, трябва да знаете всички рискове и опасности. Ето само няколко неща, които трябва да се имат предвид:

  • горимост,
  • вдигане и защита на вятъра,
  • натоварване на покрива,
  • дренаж и
  • устойчивост на природни опасности.

Риск 1: Запалимост

Инсталирането на слънчеви панели изисква значително количество окабеляване и тръбопровод в цялата сграда. Трябва да има достатъчно място за цялото оборудване – стелажи, инвертори, комбинатори, прекъсвачи и разединители, които ще се използват за инсталиране на системата. Ако се направи неправилно или ако бъдещите планове се променят и се изисква повече оборудване, може да няма достатъчно място на вашия покрив и може да се окажете с опасност от електрически пожар!

Също така трябва да се уверите, че няма горими материали в рамките на 25 фута от това окабеляване. Покривът трябва да бъде свободен от запалими материали, като дървени настилки или херпес зостер, така че по време на монтажа или демонтажа те да не се запалят. Въпреки, че фотоволтаичните инсталации могат да генерират значителна топлина, това обикновено не би причинило опасност от запалване, освен ако не е имало пожар в непосредствена близост до силно запалими покривни материали.

Риск 2: Вдигане на вятъра и осигуряване

Повдигане е терминът за това колко повърхност се повдига под налягане на вятъра. Има два вида сили на повдигане, които е важно да се вземат предвид при инсталиране на слънчеви панели, статично и динамично повдигане.

Статичното повдигане е силата, генерирана от вятъра, натискащ обект, който в този случай би бил вашата система от слънчеви панели. Това ще предизвика вертикално издигане на предмети, така че трябва да ги закотвите надолу, за да предотвратите излитането им от покрива ви!

Динамичното издигане е мястото, където няма силни ветрове, но все още има достатъчно движение на въздуха, за да се движат обектите наоколо; може дори да повдигне леки обекти направо от земята! Системите от слънчеви панели винаги трябва да бъдат свързани с конструкцията на вашата сграда с тежки защитни връзки.

Обикновено се нуждаете от баластна стелажна система, за да могат вашите слънчеви панели да останат на място при силни ветрове. И ако използвате монтаж на покрива без баласт, уверете се, че сте инсталирали предпазен прекъсвач, в случай че панелите внезапно се повдигнат и се счупят!

Риск 3: Натоварване на покрива

Инсталирането на слънчеви панели създава значително тегло и натоварване на вашите покриви. Теглото обикновено не е равномерно разпределено по покрива и става много по-тежко в райони, където са монтирани стелажи, стойки и опори. Допълнителното тегло може да повреди покрива ви или да причини проблеми с повдигането на вятъра.

Първо, определете колко допълнително натоварване ще бъде поставено върху покрива от размера на слънчевата решетка, който решите да инсталирате. След това определете дали това ново тегло е твърде голямо за структурния капацитет на вашата сграда – което можете да направите, като се консултирате с инженер или архитект.

Риск 4: Дренаж

Това върви ръка за ръка с последната точка. Трябва да сте сигурни, че покривът ви може да се оттича правилно, в противен случай рискувате сериозни щети по време на обилни валежи или силен вятър! Ако имате застаряващ покрив, който не е добре поддържан, тогава може да си струва да похарчите малко пари за нов покрив, преди да инсталирате слънчеви панели, само за да избегнете проблеми по-късно.

Вашата слънчева система на покрива ще създаде бариери за водата, което означава, че може да започне да се обединява върху покривната ви повърхност.

Важно е изходите на покрива да са чисти и да не се източват правилно, така че излишната вода да може да изтече от вашата сграда!

Уверете се, че са чисти от отломки или растителност, които иначе биха могли да възпрепятстват потока на дъждовна вода.

Дъждовната вода може да се натрупва около вашето оборудване на покрива по време на валежи и потенциално да причини щети. Поддържането на вашия покрив в подходящо състояние ще ви помогне да избегнете скъпи ремонти.

Заедно с улуците проверете всяка друга зона, където може да се натрупва вода, например около тръби и вентилационни отвори или всяко място, което има потенциал да задържа вода.

Риск 5: Устойчивост на природни опасности

В крайбрежните райони солената вода може да доведе до корозия и ерозия на покрива ви. Това не само ще попречи на структурната цялост на вашия покрив, но и ще замърси слънчевите панели и друго оборудване.

Много монтажници на фотоволтаици биха препоръчали покривни покрития за защита от корозия и растеж на водорасли, ако живеете в район, където солената вода е проблем. Но не забравяйте, че всички щети, причинени от корозия или водорасли, няма да бъдат покрити с гаранция!

Инсталаторът трябва да гарантира, че вашият покрив е адекватно подготвен да издържи всички тегла на панела, натоварване на оборудването и други механични сили, свързани с натоварването на инсталираната фотоволтаична система.

Вие ще искате да се уверите, че няма малки дървета или клони, които пречат на панелите, така че да могат да работят с максимална мощност.

Като цяло тези рискове и опасности трябва да бъдат оценени, преди да вземете голямо решение да инсталирате слънчеви панели на покрива си!

Винаги трябва да се консултирате с професионален инсталатор, който е запознат с всички изисквания за код за вашата държава и регион. Те ще гарантират, че всичко е наред, преди да се отпишете от проекта.

Последното нещо, което искате, е някой да се върне по-късно и да каже, че нещо трябва да се поправи или свали и да причини ненужен стрес и разходи! Сега отидете да вземете образовано решение относно инсталирането на слънчеви панели и ако си заслужава за вашия дом – смятаме, че е така.

Заключение

Слънчевата енергия става все по-популярна и не е трудно да се разбере защо. Той има потенциал да ви спести пари от сметката за електричество, като същевременно предоставя възможност да продавате произведената енергия на доставчици на комунални услуги.

Ако обмисляте да инсталирате слънчеви панели на покрива на вашата сграда, уверете се, че вземете предвид всички рискови фактори, преди да вземете информирано решение. Нашият екип в Isomatech може да помогне с всички тези съображения, така че вашата инсталация да протече гладко и без неприятни изненади! Каква ще бъде следващата стъпка?

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »