Как да изберем растителност за нашия зелен покрив?

Как да изберем растителност за нашия зелен покрив?

Съдържание

Green roofs

Не откачайте, но трябва да знаете – има съществен проблем със зелените покриви. Често те не са по-зелени от обикновените! Това си е сериозен проблем! Но спокойно! Трябват малко усилия да го решите и да имате прохладно местенце над главите си.

Много е важен изборът на растения, които ще решите да използвате, за да създадете зелен покрив.

Те трябва да отговарят на няколко условия – да са устойчиви на силни ветрове, да издържат на продължително излагане на слънце и на непредсказуемо колебание в напояването.

Изтегли безплатно Наръчник за битумни хидроизолации

 

За да устоят на всичките тези природни изпитания, повечето зелени покриви са покрити с тлъстига /вид дребни храсти, разпространени в северното полукълбо/, както и с неместни видове, които са по издръжливи на климатични промени.

Тлъстигата, обаче, не създава онова усещане за истинска природна зеленина, която обикновено хората търсят. Ефектът е почти същият, както ако сте избрали покритие от асфалт.

Един специалист по покривите обяснява проблема с тлъстигата така: „Сякаш си наел на работа някой само на базата на това колко време може да издържи седнал в своя офис стол, а не по това колко е добър в работата си.“

Наистина тлъстигата е стабилна, но определено не е най-доброто решение. То се крие в разнообразието от различни групи месни видове. Отглеждането и съхраняването им ще ви коства повече усилия, но ще имате изключително добър резултат и ще се радвате, че сте избрали зеленият покрив, за да покриете дома си.