На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Съдържание

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради

 

Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да намалите разходите за електроенергия, да изградите екологичен бизнес и да увеличите печалбата си. 

 

С правилната инсталация можете да впрегнете силата на слънцето и да я използвате във ваша полза! 

 

Нека разгледаме какво трябва да вземете предвид при инсталирането на фотоволтаична система върху плосък търговски покрив.

 

Ориентация и наклон на покрива

Ориентацията и наклонът на покрива определят колко слънчева светлина достига до вашите соларни панели. 

 

Когато инсталирате фотоволтаична система на плосък покрив, идеалната ориентация е на юг. Това гарантира, че соларните панели са максимално изложени на въздействието на слънчевата светлина през четирите сезона.

 

Ако обаче това не е възможно за вашия имот, допустими са и ориентации на изток или запад. Трябва също така да се уверите, че няма препятствия, които да пречат на слънчевата светлина да достигне до която и да е част от слънчевите панели. Ниските покриви или дърветата могат да бъдат проблемни за получаването на адекватно излагане на слънчева светлина.

 

Засенчване и температура

Засенчването и температурата са два фактора, които оказват влияние върху ефективността на работата на вашите слънчеви панели.

 

Клетките във фотоволтаичните системи генерират електроенергия от слънчева светлина, така че засенчването намалява значително тяхната ефективност. 

 

Освен това високите температури също могат да повлияят на ефективността на преобразуването на слънчевата светлина в електроенергия – при повишаване на температурата над 25°C ефективността им спада драстично. 

 

Ето защо, за да се постигне максимална ефективност и да се увеличи продължителността на живота им, е изключително важно да се инсталират на хладни и сенчести места, когато това е възможно.

 

Монтажни системи и конструкции

И накрая, трябва да обмислите какъв тип монтажна система или структура ще се използва за инсталиране на фотоволтаичната система върху Вашия покрив.

 

Ако имате бетонен или асфалтов покрив, често се използват баластни монтажни системи, тъй като при тях не се налага пробиване на дупки в покривната повърхност за монтаж. 

 

При метални покриви вместо това могат да се използват монтажни системи, базирани на релси, тъй като те осигуряват по-голяма стабилност поради по-високата си степен на устойчивост на вятър в сравнение с баластните монтажи. 

 

Освен това, ако имате съществуваща сграда с плосък покрив, но ограничено пространство за нови конструкции, като например системи за закрепване или баластни системи, може да се наложи конструктивно укрепване, преди да започне монтажът.

 

Инсталирането на фотоволтаична система на плосък търговски покрив има многобройни предимства, включително спестяване от разходи и инициативи за устойчивост за предприятия в редица отрасли – но има някои съображения, които трябва да се вземат предвид на първо място! 

 

От ориентацията и наклона на покрива до засенчването и температурните условия – предварителното запознаване с тези фактори ще ви помогне да постигнете максимална ефективност на Вашите соларни панели, като същевременно избегнете потенциални проблеми по пътя!

 

Важно е да се консултирате с професионалисти, които са специализирани в тази област, когато вземате решения за това какъв вид монтажна система е най-подходяща за нуждите на вашия имот, както и да оцените всички потенциални структурни изисквания преди монтажа! 

 

Инвестирането във възобновяема енергия чрез фотоволтаици винаги си заслужава – сега излезте и го направете!

Център за знания за фотоволтаични системи: Открийте, научете и използвайте слънчевата енергия

Фотоволтаични панели 101: Пълно ръководство за избор на най-подходящите фотоволтаични панели за вашия проект

100 въпроса за фотоволтаични системи (с отговори)

Подобни статии

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »

Как да увеличите максимално енергийните добиви от вашата фотоволтаична централа

Максимално увеличаване на енергийните добиви на вашата търговска фотоволтаична система   Искате ли да извлечете максимална полза от Вашата търговска фотоволтаична система? Имате късмет!   

Към статията »