Предимства и недостатъци на покривни фотоволтаични системи

Предимства и недостатъци на покривни фотоволтаични системи

Съдържание

Фотоволтаични системи на покрива са иновативен начин да се насладите на предимствата на възобновяемата енергия и то без да се налага да купувате или наемате друг имот. 

Те обаче имат и някои недостатъци, като например времето и разходите, които изисква инсталацията. Е, за да е ясно, всичко има своите плюсове и минуси. Но ако вземете решение сега, след като обмислите всеки аспект, тогава рискът да зациклите в проблеми или административни процедури е минимален.

За да ви помогнем да вземете информирано решение, ще разгледаме всички предимства и недостатъци на покривни  фотоволтаични системи.

Предимства на покривни фотоволтаични системи

Чудите се защо трябва да инвестирате парите си във фотоволтаична система? 

Ето защо:

Ще ви помогне да използвате неизползваните площи на покрива и да го превърнете в актив, който ви носи приходи.

Покривите осигуряват милиарди квадратни метри площ, които ви позволяват да инсталирате фотоволтаични системи. 

Следователно няма нужда от наемане или закупуване на допълнителен недвижим имот, за да се изгради съоръжение за производство на енергия. 

По този начин вие ще се възползвате от неизползваните пространства на покрива, за да изградите вашата фотоволтаична система. 

Най-хубавото е, че процесът на инсталиране не е толкова труден, колкото изглежда. 

В допълнение, системата от слънчеви панели предлага същите резултати като отделно съоръжение за слънчева енергия на земята.

 

Възползвайте се от възможностите за финансиране

 

Инвестиционен заем от банка ви дава възможност за инсталиране на соларни системи, без да плащате хиляди евро на куп. 

Освен това заема ви позволява да инсталирате системата на покрива и да започнете да спестявате пари веднага след нея. 

Това означава, че собствениците на имоти не трябва да плащат на местната комунална компания. 

Вместо това те трябва да изплащат своя кредит. 

Собствениците на търговски или жилищни имоти също могат да намерят множество опции за финансиране, като например споразумение за закупуване на електроенергия на свободния пазар.

Съществуват редица възможности за финансиране по европейски програми, като вие да получите безвъзмездно до 50% от инвестицията. 

 

Спестявайте от разходи за енергия

 

Инсталирането на покривни фотоволтаични системи означава, че собствениците на имоти не трябва да плащат високи разходи за енергия. Няма да се притеснявате да плащате непосилни сметки за ток. След като възвърнете инвестицията си, което при тези цени на тока става за около 3-4 години вие ще се наслаждавате на безплатна енергия години напред.

 

Ниски разходи за поддръжка и ремонти

 

Покривни фотоволтаични системи имат много ниски разходи за поддръжка. 

Това е така, защото в соларния панел няма движещи се части, които могат да се счупят или да пострадат от повреда. 

Освен това в системата има и минимално оборудване, което прави още по-лесно проверката на системата ви периодично. Един от най-големите разходи за поддръжка, които ще ви струват малко пари и усилия е почистването на панелите.

Възможно е да се наложи и смяна на инвертора, ако е работил 15 години. 

Имайте предвид, че можете да осигурите тези предимства, ако наемете опитни и квалифицирани инженери и техници за инсталиране на покривни фотоволтаични системи. Ако не инсталирате правилно фотоволтаични панели, това може да доведе до скъпи ремонти и неприятности.

 

Намалете въглеродните емисии

 

Инсталирането на покривна система е най-добрият начин да обезопасите вашата среда. Това е така, защото производството на възобновяема енергия ще предложи ползи като намаляване на местното замърсяване на въздуха и въглеродни емисии. За да бъдем по-точни, въглеродната мощност на слънчевите панели е приблизително 20 пъти по-ниска от тази на съоръженията за генериране на въглища. Това може да помогне за подобряване на условията на околната среда поне в определен район.

 

Възможност за генериране на печалби

 

Ако изградите мрежова или хибридна фотоволтаична централа можете да продавате неизползвана енергия, произведена от вашите соларни панели. 

Това може да стане със сключване на договор за изкупуване с ЕРП или търговец на свободния пазар на енергия. Така че, вместо да плащате на местното енерго разпределително дружество, вие ще получавате пари от тях. 

Освен това стойността при препродажба на имотите със система от слънчеви панели също е значително висока, тъй като купувачите на имоти намират това за чудесен начин да спестят пари от сметки за енергия.

 

Недостатъци на покривни фотоволтаични системи

 

Нека поговорим и за недостатъците, които трябва да имате предвид, преди да инсталирате соларни панели.

 

Част от оборудването изисква замяна

 

Въпреки че има много предимства от инсталирането на система от слънчеви панели, те не траят вечно. Средната възраст на слънчевите панели е от 20 до 25 години. Вашият доставчик също ще ви даде гаранция от 20 до 25 години. Освен това гаранцията на повечето инвертори е около 10 години. Възможно е да се наложи да смените инвертора на 12 или 15 години. Ако не заделите пари за подмяна е възможно да изпаднете в затруднено положение..

 

Възвращаемостта на инвестицията изисква време

 

Ще отнеме известно време, преди собственици на сгради с покривни фотоволтаични системи да възвърнат инвестицията си и да започнат да печелят. 

Ако сте използвали външно финансиране първо трябва да се отървете от кредита, преди да можете да се възползвате от предимствата на безплатната енергия. 

Дори и да инвестирате собствените си пари, също ще отнеме известно време.

 

Така че, ако смятате, че ще се радвате на голяма възвръщаемост скоро след инсталирането на фотоволтаична система на покрива, трябва да преосмислите инвестирането на парите си в нея.

 

Нуждаете се от планиране

 

Инсталирането на слънчеви панели на покрив изисква страхотно планиране. Инженерите, които наемате, трябва да създадат инсталация за покривна система и слънчева инсталация. По време на процеса те трябва да вземат предвид няколко въздействия върху околната среда, като сеизмична активност, възможности за пожар и силни ветрове. Дори и най-малката грешка може да доведе до катастрофални щети на сградата и имотите около нея. Друга причина да създадете завод е да разберете дали сградата може да издържи тежестта на слънчевата система. Тъй като има много неща, които трябва да се вземат предвид, целият процес може да отнеме месеци.

 

Нуждаете се от разрешения

Въпреки че трябва да попълните някаква документация и да имате нужда от разрешения, независимо къде инсталирате слънчевите панели, получаването на разрешителни за покривна система е по-сложно. Собственикът на имота трябва да предостави няколко документа като доказателство за съответствие със стандартите и кодовете на местния строителен отдел. Освен това трябва да демонстрирате, че вашата сграда може лесно да се справи с тежестта.

Не всеки покрив е подходящ

Инженерите инсталират система за монтаж на покрива, за да настроят правилно покривната система. Някои покривни материали като кедрови керемиди или шисти са предизвикателство за работа с монтажници на слънчеви панели. Освен това много сгради имат допълнения към покрива, като покривни палуби, които правят инсталацията скъпа и трудна.

Намирането на инсталатори е предизвикателство

Изключително трудно е да се намерят едновременно надеждни и рентабилни инсталатори на слънчеви панели. Инженерите и техниците могат да поискат хиляди долари за инсталиране на слънчеви панели на по-малки покриви. Освен това намирането на висококвалифицирани и професионални компании на пазара също е трудна задача. Следователно, трябва да направите много изследвания, преди да наемете фирми за монтаж на соларни наказателни системи.

В крайна сметка

Както всяко друго нещо на този свят, фотоволтаичните системи на покрива имат както предимства, така и недостатъци. Въз основа на вашите нужди и изисквания, това може да бъде или достойна инвестиция за вас, или проблемна. Затова е важно да вземете предвид всеки фактор, преди да инвестирате парите си в него. Трябва да помислите за бюджета и площта, която трябва да покриете.

Също така, помислете за програмите за финансиране във вашия щат, които правителството предлага в подкрепа на инсталирането на съоръжения за производство на възобновяема енергия. Освен това анализирайте състоянието на вашия имот и неговия тип покрив. Преди да вземете окончателното решение, потърсете най-добрите и най-достъпните инсталатори във вашия район, за да направите вашата система дълготрайна.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »