Какви са разликите между монокристални и поликристални фотоволтаични панели

Какви са разликите между монокристални и поликристални фотоволтаични панели

Съдържание

Предимствата на монокристалните и поликристалните фотоволтаични панели

За собствениците на бизнес сгради преминаването към слънчева енергия може да представлява предизвикателство. Не само че има значителни първоначални разходи, но и технологията, свързана с фотоволтаичните (PV) панели, може да бъде плашеща.

Едно от най-важните решения, които ще трябва да вземете, е изборът между монокристални и поликристални фотоволтаични панели за Вашия покрив или двор. Нека се запознаем с разликите между тях и да разгледаме какво предлага всеки тип панел.

Монокристални соларни панели срещу поликристални соларни панели

Монокристалните соларни панели са изработени от силиций, който е изрязан от единичен кристален слитък, откъдето идва и терминът “mono”, който означава един. Този процес създава високоефективни соларни клетки с тъмночерен цвят и гладък външен вид.

От друга страна, поликристалните соларни панели се произвеждат от множество фрагменти силиций, които се разтопяват заедно, за да образуват големи блокове, които след това се нарязват на пластини. Тези пластини имат лек син оттенък в сравнение с класическия черен нюанс, характерен за монокристалните клетки, и могат да имат видим зърнест релеф по повърхността си поради конструкцията им.

Предимства на монокристалните соларни панели

Монокристалните соларни панели се отличават с впечатляващ коефициент на полезно действие, вариращ от 15-20 %, което означава, че генерират повече електроенергия на квадратен метър от всеки друг тип панели, налични към момента.

Те също така изискват по-малко площ за един ват в сравнение с поликристалните панели, което ги прави идеални за жилищни инсталации при ограничено покривно пространство.

И накрая, тези панели работят по-добре при условия на слаба светлина, като например частична сянка или облачни дни, така че ако имотът ви не получава пряка слънчева светлина през цялата година, тогава монокристалните са най-добрият вариант за вас.

https://www.youtube.com/watch?v=i6BpeLFju6g&list=PLk5DkMg6c_WAq0ExWejcnQ8YduxTjnrt1&index=86

 

Предимства на поликристалните слънчеви панели

Поликристалните слънчеви панели предлагат също известни предимства в сравнение с монокристалните модели. Като начало, те обикновено са по-евтини от монокристалните варианти поради по-простия им производствен процес. Това ги прави атрактивен избор за собствениците на търговски сгради, които се съобразяват с бюджета и не се нуждаят от най-високите нива на ефективност, които монокристалните панели могат да предложат.

Освен това поликристалните клетки често са по-устойчиви на температурни колебания, които причиняват проблеми с ефективността в екстремни климатични условия като пустини или заснежени региони.

И накрая, те обикновено изискват по-малко поддръжка, тъй като не се нуждаят от специализирани почистващи разтвори или скъпи ремонтни услуги, каквито се наблюдават при моносилициевите клетки.

В крайна сметка изборът между монокристални и поликристални фотоволтаични панели за Вашата собственост зависи от Вашия бюджет и нужди като собственик/инвеститор.

Монокристалните клетки осигуряват по-висока ефективност, но струват повече първоначално, докато поликристалните модели са по-евтини, но им липсват някои предимства в работата при определени условия. Претеглянето на тези плюсове и минуси трябва да Ви помогне да решите кой тип панел е подходящ за Вас и Вашият бизнес!

 

Център за знания за фотоволтаични системи: Открийте, научете и използвайте слънчевата енергия

Фотоволтаични панели 101: Пълно ръководство за избор на най-подходящите фотоволтаични панели за вашия проект

100 въпроса за фотоволтаични системи (с отговори)