Циментови хидроизолации в съвременното строителство

Циментови хидроизолации в съвременното строителство

Съдържание

Циментови хидроизолации- приложение и предимства

През последните 40 години има огромен напредък в областта на строителната химия, включително и до по-широко използване на кристализиращи хидроизолации на циментова основа.

Могат да се полагат по различни методи и се постигат много добри резултати, които подобряват състоянието на структурите и води до спестяване на време и пари.

Как действат циментовите хидроизолации

Химикалите проникват в пукнатините, микропукнатините и капилярните пътища на бетона чрез осмоза, движение на Браун и реакции на сухи частици.

Активните съставки на кристалинната хидроизолация реагират с бетонни минерали, образувайки неразтворими кристали, които запълват пукнатини, пори и кухини до ширина 400 микрона (0,4 мм).

Тази кристална структура се развива дълбоко в бетонната конструкция относително далеч от точката на приложение.

Водните молекули (и вредните химикали) вече не могат да преминават през бетона. Въздухът обаче все още може да премине, позволявайки на бетона да диша. Това избягва натрупването на налягане на парите.

При липса на допълнителна влага компонентите на кристализиращата хидроизолация остават бездействащи. Ако влагата се появи отново по всяко време, процесът на запечатване се възобновява.

  Предимства

  • Тези продукти, известни още като уплътнители, запълват микроскопичните пори в бетонната матрица, за да елиминират проникването на вода.
  • Изключително издръжливи са, тъй като те не подлежат на пробиване, разкъсване или абразия, за разлика от повърхностния филм. Вградената хидроизолация е особено полезна в силно корозивни среди като септични резервоари или резервоари за отпадъчни води.
  • Не разчитат на квалифицирана или внимателна изработка, за да се представят най-добре.
  • Разнообразието от добавки спестява общите разходи за хидроизолация, тъй като не изисква почти никакъв труд
  • Нереактивните продукти, както подсказва името, не реагират в присъствието на вода и цимент. Те хидроизолират, като просто уплътняват бетона, т.е. намаляват пропускливостта на бетона до степен, в която водата не може да тече.

Как да изберете правилните продукти?

Кристалинните хидроизолационни продукти обикновено се доставят като сух прах, състоящ се от портландцимент, силициев пясък и специални химикали.

Прахът се смесва с вода, за да се образува гъста каша. Суспензията се четка върху подготвена бетонна повърхност.

Внимавайте и за продукти, за които се твърди, че растат кристали, но наистина кристализират само когато изсъхнат. Такива продукти не изграждат кристализираща структура навътре в бетона, нито се активират отново в присъствието на вода, за да запълнят пукнатините. Продуктите, които съдържат силикати, стеарати или талк, в най-добрия случай са временни хидроизолатори, така че производителите трябва да предлагат дългосрочни гаранции и да могат да заявят, че техните продукти не се основават на тези химикали.

С всички изградени системи добрата комуникация и координация между производителя, специалиста и изпълнителя са от първостепенно значение за пълния успех.

Развитието на строителната химия направи възможно създаването на продукти и системи, които ефективно защитават критичните точки в подземните конструкции.
Това ги прави един изключително гъвкав и лесен метод за хидроизолация, който ускорява строителството.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »