3 грешки, които да избегнете, когато решите да направите зелен покрив

3 грешки, които да избегнете, когато решите да направите зелен покрив

Съдържание

House with trees on the roof

Когато планирате вашия зелен покрив е добре да знаете кои грешки да избегнете. Ако е направен качествено, зеленият покрив може да бъде добро решение, защото домът ви ще изглежда приказно, а и ще се радвате на чист въздух. Както винаги, има правилен и грешен начин на изпълнение на проекта. Ето, някои от обичайните грешки:

Не започвайте без да проучите всичко.

Научете всички факти преди да сте започнали да инсталирате зелена покривна конструкция. Проучете всичко за поддръжката и вида на растенията подходящи за вашия регион. Срещнете се с хора, които вече са изпълнили подобно начинание успешно. Важно е да осъзнаете, че това е сложна система, която изисква планиране. За да функционира нормално, тя трябва да бъде хидроизолирана, да може да се почиства  и поддържа. Най-добре е да поговорите със специалист.

Не спестявайте от отводнителна система.

Много е важно зеленият покрив да има добра дренажна система. Ако няма такава, някои неща могат да се объркат фатално. Отводнителната система предпазва вашите растения от това да са накиснати във вода и да загинат. Друга потенциална опасност е контрола над теглото. Ако водата не се източва правилно, теглото на излишната може да стане твърде много и вашият покрив да рухне, което ще доведе до твърде много непредвидени разходи. Добрата дренажна система ще ви спести пари в дългосрочен план.

Изтегли безплатно Наръчник за битумни хидроизолации

Грешки при изчисляване на теглото, което може да носи конструкцията

При изграждането на вашия зелен покрив е важно да знаете какво тегло ще може да поеме. Често срещана грешка е, неотчитането на теглото на израсналите растения. Грубо казано – не може да направите конструкция за трева, а да засадите дърво. Трябва да предвидите и какво количество дъжд ще се събере при евентуален порой. Разбира се, експерт ще ви окаже безценна помощ.

Заключение

Зеленият покрив е едно невероятно архитектурно решение с много предимства. Изграждането на зелени покривни системи ни изправя и пред големи предизвикателства. Важно е и да прецените каква зеленина може да поддържа вашият покрив. В зависимост от местоположението на дома ви, наклона на конструкцията, формата на покрива, той може или не може да бъде озеленен. Без добра система за дренаж, вашият покрив ще задържа по-дълго  водата, в зависимост от ъгъла на наклона пък, покрив с по-голям наклон може да не задържа растенията. Правилната първоначална преценка е ключът към успеха.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »