5 неща, които трябва да знаете преди да си сложите соларен панел

5 неща, които трябва да знаете преди да си сложите соларен панел

Съдържание

Solar slope roof

Ако сте решили да превърнете вашия покрив в голяма слънчева батерия, то вие трябва да знаете следващите 5 факта:

1. Имате ли покрив, който може да поддържа слънчеви панели?

Този въпрос е от първостепенно значение, защото ако вашият покрив е на сянка, голямата част от деня през цялата година, то вие няма да имате достатъчно енергия, с която да оправдаете разходите за панелите. Трябва да помислите и дали току що засадените фиданки около къщата ви няма след няколко години  да хвърлят дебела сянка върху покрива ви.

Ако пък имате подходящ, огрян от слънцето покрив, трябва да сте сигурни, че може да издържи подобна структура. Слънчевите инсталации могат да имат 20-25 годишна гаранция. А ако в следващите няколко години вашият покрив ще се нуждае от ремонт, то инвестицията в соларни панели няма да си струва. За това по-добре да предвидите евентуални проблеми по конструкцията, които да решите преди да сложите соларните панели.

2. Помислили ли сте как максимално да подобрите ефективността на бъдещия соларен панел?

Количеството слънчева енергия, която вашият покрив трябва да произвежда, трябва да е в съответствие с енергията, която е нужна на вашето домакинство. Добре е да си направите предварителна сметка, за да не плащате излишно за панели, които последствие няма да използвате.

 

Книга - Пролетно почистване на покрива

 

3. От кой вид соларен панел имате нужда?

Двете доминиращи соларни технологии, между които трябва да изберете, са фотоволтаични, които използват масиви от клетки, за да се превърнат слънчевата светлина в електричество, и топлинни, които използват слънчевата светлина за затопляне на водата или въздуха в помещенията на къщата. Имайте предвид, че според много специалисти, топлинните панели имат много по-кратък живот от фотоволтаичните и ако домът ви се нуждае от много енергия за отопление, то те не са най-добрият вариант.

4. Избрахте ли внимателно фирмата, която да монтира вашите слънчеви панели?

Изключително важно е да изберете добре специалистите, които ще монтират вашите панели. Слънчевите клетки не разполагат с движещи се части и може да се наложи много малка поддръжка през целия им живот, но трябва да знаете, че слагате инсталация, която може да стои на вашия покрив над 20 години, през които е добре да разчитате на фирма, която ще ви помогне във всяка ситуация.

5. Какво трябва да търсите в договора с фирмата изпълнител?

На първо място трябва да се уверите, че фирмата предлага поддръжка на соларните панели. Също така трябва да проверите, дали фирмата предлага уеб поддръжка на устройствата и ако да, дали не събира данни за вашите разходи за електричество и използването му, които след това да препродава на други компании. Ако се съмнявате в избраната фирма дори и за миг, по-добре потърсете друга, все пак сключвате договор с поне 20 годишна давност.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on email