9 предимства на зелените покриви, които ги правят все по-предпочитани

9 предимства на зелените покриви, които ги правят все по-предпочитани

Съдържание

Green рoof systems

1. Подобрява се качеството на въздуха.

Вече е широко известно, че озеленяването на градското пространство е много добро средство за подобряване на качеството на въздуха, който дишаме. Зелените покриви допринасят за намаляване количеството на замърсяващи въздуха частици, тежки метали и летливи органични съединения. Растенията поемат въглеродния диоксид от въздуха и произвеждат кислород. Освен това те намаляват парниковия ефект, характерен за големите градове. Разбира се, колкото по-големи площи са засети с растения, толкова по-осезателен ще бъде ефектът.

2. Спомагат за опазване на биоразнообразието и местните видове.

Много специалисти съветват зелените покриви да бъдат покрити с представители на местната фауна. Така се осигурява не само запазване на растителните видове от региона, а и те служат като убежище на насекоми и паяци, които са застрашени от изчезване заради посегателствата върху местообитанията им в следствие на разрастването на градовете.

Изтегли безплатно Наръчник за битумни хидроизолации

3. Запазват енергията.

Зелените покривни системи са признати като много добър метод за изолация на покривите на сградите. Лошо направената изолация може да доведе до прегряване на помещенията и увеличаване на необходимостта от климатик. А зеленият покрив действа не само като изолация, но комбинацията между растителните /фотосинтеза и поглъщане на водата от природата/ и почвените процеси /също поглъщане на вода/, намаляват количеството на слънчевата енергия, която се поглъща от покривната мембрана. Така под покрива остава по-хладно.

Според направени изследвания при средна дневна температура от 18.4С, температурата под мембраната на нормален покрив е 32С, а под тази на зелен 17.1С

За сметка на това през зимата зелените покриви могат да помогнат да се намали загубата на топлина от сградата. Корените на растенията, почвата и характерната покривна конструкция правят перфектната изолация. Важно е все пак да се обърне внимание на дренажната система, защото задържането на вода върху покрива може да доведе до загуба на топлината.

Според изследванията при средна температура от 0С, температурата под мембраната на нормален покрив е 0.2С, а под тази на зелен 4.7С

4. Зелените пространства

За всеки, който живее в града, възможността да има зеленина близо до дома си е изключително предимство. Фактите показват, че хората имат естествена нужда от досег с природата. Прекият контакт със зелени пространства, слушане на птича песен, наблюдаване на сезонната смяна на листата има изключително добър ефект върху психическото и физическото здраве на човека. В града обаче възможностите за озеленяване са ограничени, поради това зелените покриви са едно от малко достъпните решения. Те превръщат едно „мъртво“ пространство в истински оазис сред градската джунгла.

5. Здраве

Както вече споменахме природата оказва изключително благоприятно влияние върху здравето на човека. Първо помага за преодоляване на ежедневния стрес, освен това доказано помага при сърдечни проблеми и повишено кръвно налягане. Направени експерименти с хора в клиника по рехабилитация показват, че тези, които са имали възможност да се възстановяват сред природата са се оправили по-бързо и с по-малък шанс от рецидив. За това много болници по света вече се проектират така, че в тях и около тях да има богато разнообразие от растителни видове.

Дори и да звучи като анекдот, различни изследвания доказват, че в офиси, в които има зелени пространства, служителите отсъстват от работа много по-рядко.

6. Намаляване на парниковия ефект

Средната температура в градовете е с около 5С по-висока от температурата на околната природа. Градските зони имат големи области на твърди отразяващи повърхности. Те поглъщат слънчевата радиация и отразяват тази топлина обратно в атмосферата. Всяко намаляване на този ефект може да има положителен ефект върху смога и твърдите частици в атмосферата.

Покривни площи са значителна част от градските твърди повърхности. Зелените покриви поглъщат топлината и след това я превръщат във влага. Затова те могат да играят важна роля за намаляване на градските температури, и последващи подобрения в замърсяването на въздуха.

7. Намаляване на градския шум

Комбинацията от почвата, растенията и специфичната покривна система на зелените покриви, може да действа като звукоизолационна бариера. Звуковите вълни се абсорбират, отразяват или отклоняват. Хранителната среда блокира ниски звуковите честоти, а растенията блокират високите честоти. Количество звукоизолация зависи от използваната система и дълбочината на субстрата. Един зелен покрив може да намали звука от 8 db в сравнение със стандартна система за покрив. Това може да бъде особено важно в райони с високо шумово замърсяване, като тези близо до летища.

8. Използване на рециклирани материали

Редица материали, използвани в зелени покриви са от рециклирани източници, например мембраните и порестите тухли, които се използват в някои покривни конструкции.

9. Запазване на дъждовната вода

Зелените покриви съхраняват дъждовна вода в растенията и в почвата и спомагат да се  изпарява вода в атмосферата. Количеството на водата, която се съхранява на зелен покрив и се изпарява отново зависи от хранителната среда, дълбочината й и вида на растения, които са използвани. Все пак през лятото зелените покриви могат да задържат 70-80% от валежите, а през зимата те запазват между 25-40%.

 

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »