Какво да изберем ТРО или PVC мембрана?

Какво да изберем ТРО или PVC мембрана?

Съдържание

TPO мембрани и PVC мембрани

Хидроизолационна система за неизползваем покрив със синтетични мембрани

ТРО (FPO) мембрани са ново поколение синтетични хидроизолации, произведени от EPR (гъвкава полипропиленова смес) модифициран полиолефин.

Това е екологично чист материал, както от гледна точка на производствения процес, така и като състав на готовите мембрани (съдържат само карбон и водород, без хлор, олово и други вредни  елементи). Най-често горната му повърхност е със светъл цвят.

PVC – Синтетична мембрана от пластифициран поливинил хлорид (PVC-P) със сигнален слой. Произведена чрез коекструкция. И при този тип мембрани горната повърхност е със светъл цвят.

Коя от тях да изберем? Коя от двете мембрани има по-дълъг живот? Кой материал се полага и поддържа по лесно?

Много въпроси, и със сигурност не  само един отговор.  В следващите редове ще ви запознаем с предимствата и недостатъците на двете мембрани използвани за приложението – Хидроизолационна система за неизползваем плосък покрив …а вие ще вземете окончателното решението.

И двете мембрани в покривното си приложение са армирани, както и при двете мембрани технологията на полагане основно е заваряване с горещ въздух.

ТРО мембраните са термопластични и натурално гъвкави, докато гъвкавостта при PVC – то се дължи на добавени пластификатори.

По този начин, след стареене PVC мембраната губи от своята дебелина (лоша дименсионна стабилност), докато ТРО (FPO) – нямат това свойство. Затова при избора на дебелина, много е важно да се вземе предвид това и да се избере PVC мембрана с по-голяма дебелина.

еквивалент

еквивалент

Ето няколко от разликите при характеристиките на синтетичните мембрани:

ТРО (FPO) мембрани PVC мембрани
© Стабилна и здрава, лека: с намалена дебелина ® Лоша дименсионна стабилност: загуба на пластификатори
© Гъвкава при ниски температури ® Лоша гъвкавост при ниски температури
© Минимално екологично въздействие ® Негативно екологично въздействи

Какви предимства и недостътъци имат мембраните за изпълнителите:

2                 1

ТРО (FPO) мембрани PVC мембрани
Надеждни шевове
Бързи и лесни шевове
Чисто и комфортно за работа
Ниско теглло
Надеждни през всички сезони

Как влияе якоста на еластичността?

Мембраните произведени от ТРО имат свойството да са гъвкави и да следват покривната повърхност.

Когато имаме неравностити проличават свойствата на якостта, защото нямаме скъсване или разделяне. Повишените механични характиристики комбинирани с гъвкавост без пластификатори, придават на ТРО мембраните дългострочна водонепроницаемост.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SONY DSC

Мембраните произведени от ТРО са доказали във времето хидроизолационни системи, които имат изключително дълъг живот на експлоатация, както и минимално въздействие върху околната среда.

Абонамент за Изоматех Блог

 

 

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »