TPO хидроизолации за търговски сгради 

TPO хидроизолации за търговски сгради 

Съдържание

Sintofoil RT WHITE REFLECTA 15_1920x1080

Покривни системи с TPO хидроизолации ви дават възможност за надеждна, рентабилна и дълготрайна защита на вашите сгради и активи.

Ако сте собственици на бизнес сграда или главни изпълнители и се интересувате от изграждане на нова покривна система или ремонт на стара вие сигурно вече сте разглеждали TPO покривни системи като възможно решение.

Но нека да започнем от начало за тези от вас, които никога не са чували за това или имат нужда от повече информация.

Какво представляват TPO хидроизолации

TPO е съкращение, което означава Термопластичен полиолефин.

Мембраните имат изключителна гъвкавост, устойчивост на пробиване и добри слепващи свойства при заваряване по време на инсталацията.

TPO мембрани се произвеждат без армировка, с армировка от фибростъкло или от полиестер, в зависимост от приложението.

TPO покривна система се състои от еднослойна покривна мембрана, монтирана върху твърда основа.

Най-често се използва при покриви с лека конструкция, например от трапецовидна ламарина.  TPO хидроизолации са приложими и сгради със стоманобетонна конструкция и дървени сглобяеми сгради.

Подходящи са за плоски покриви и се монтират най-често директно върху топлоизолационна система от каменно-минерална вата.

TPO хидроизолационни мембрани се предлагат в различни дебелини – обикновено от 1,2 мм до 2,0 мм.

Материалите имат различни технически характеристики в зависимост от приложението и производителя.

TPO хидроизолации се фиксират към покривната основа чрез механични крепежни елементи или лепила и се заваряват със специални уреди за горещ въздух.

По този начин образуват водонепропускливи шевове по хоризонталната и вертикална част на покрива и при маншоните около излазите на покрива.

Както при повечето покривни системи, целта на TPO хидроизолации е да образуват водоплътен слой. Те са ефективна бариера и защитават сградите от климатичните условия – слънце, дъжд, сняг, лед и т.н.

С две думи с TPO покривни системи вие можете да запазите вашата сграда и нейното съдържание безопасни и сухи, за много дълго време.

Изследване на Национална асоциация на изпълнителите на покриви в САЩ показва, че почти 50% от инсталираните нови покривни системи и при ремонт са TPO хидроизолации.

И това не е случайно, защото тази съвременна технология демонстрира изключителни показатели и устойчивост на ултравиолетови лъчи и стареене.

Приложения на TPO покривни системи

TPO хидроизолации са най-често срещаното решение за плоски покриви на логистични, индустриални  и търговски сгради.

Едни от най-често срещаните методи за монтаж на TPO върху покривната основа са посредством механичен монтаж.

При зелени покриви и покривни системи с баласт се използват свободно положени системи. Съществуват и системи с пълно залепване на TPO хидроизолации върху покривната основа.

Нанесени в големи ролки, шевовете на тези покривни материали се заваряват заедно с горещ въздух, за да образуват водоустойчиви листове.

TPO хидроизолации се използват заедно с други материали, като пароизолация и топлоизолация, за да образуват устойчива система.

Характеристики на TPO хидроизолации

Най-често се използват TPO хидроизолации с дебелина от 1,5 мм, но интереса към мембрани с дебелина от 1,8 мм и 2,0 мм е все по-голям, особено когато е необходима по-голяма устойчивост на трафик или пробиване.

Дебелината на мембраната също има отношение към дълготрайността. Колкото по-голяма е дебелината, толкова по-дълъг е експлоатационния живот на покривната система.

В сравнение с PVC хидроизолации, при TPO хидроизолации няма загуба на пластификатори с времето под въздействие на климатичните условия.

По-важното при TPO е дебелината на защитния, устойчив на UV лъчи филм по горната повърхност. По-голямата дебелина на защитния слой увеличава устойчивостта на абразия (например от движението по покрива), предпазва много по-добре структурата на армировката.

Еднослойната TPO покривна мембрана всъщност се състои от поне три слоя, свързани заедно, за да се създаде еднокомпонентна мембрана.

Термопластичните полиолефини (TPO) са материали на базата на полипропелен, които са модифицирани, за да осигурят по-добра якост на опън, гъвкавост и устойчивост на пробиване, като същевременно запазват химическата устойчивост на полипропиленовите продукти.

TPO хидроизолации са термопластични. Могат също да съдържат EPR или EPDM каучук и други съединения като талк, фибростъкло или въглеродни влакна, за да увеличат трайността и ефективността.

Еднослойната армирана TPO покривна мембрана съдържа следните слоеве:

Най-горен слой, който съдържа UV блокери и устойчиви на абразия съединения.

Инкапсулиран среден армиращ слой, който е полиестерен мрежест материал с висока якост, предназначен да заздрави структурата на мембраната, като същевременно увеличава устойчивостта на пробиване и якостта на опън.

Основен слой, термопластична смес, която осигурява здравина, адхезия и гъвкавост.

Някои TPO хидроизолации са каширани с геотекстил и се използват при системи със залепване.

Гаранция на TPO хидроизолации

Висококачествени TPO хидроизолации се предлагат от водещи в индустрията производители като IMPER S.r.l. Italia. Италианската компания има повече от 40 години успешен опит в производството на синтетични мембрани.

TPO хидроизолации като Sintofoil White Reflecta са с 15 години производствена гаранция от IMPER S.r.l. Italia.

Вашият професионален изпълнител на покриви може да ви помогне да определите коя система най-добре отговаря на вашите нужди.

Като сертифициран и оторизиран изпълнител на TPO хидроизолации, Изоматех инженеринг предлага гаранции за изпълнение между 5, 10 или 15 години, които важат при определени условия и договор за превантивна поддръжка.

Предимства на TPO хидроизолации

TPO покривът предлага значителни предимства пред други покривни системи в ключови области.

Ето няколко предимства на TPO покривна система:

 Устойчивост на пробиване

Пробивите могат да доведат до течове. TPO предлага повишена устойчивост на пробиване в сравнение с други често използвани покривни материали. Качеството на проекта, подготовката на основата и техниките за монтаж могат да играят съществена роля за устойчивостта на пробиване. Друг важен фактор е изпълнението, така че не забравяйте да изберете първокласен изпълнител на хидроизолации.

 Енергийна ефективност

Рефлектиращите TPO хидроизолации се предлагат в бяло и други светли цветове и могат да помогнат за спестяване на пари за енергийни разходи в сравнение с EPDM, които са с тъмен цвят. Някои сгради отбелязват драстичен спад в поглъщането на топлина, когато използват TPO покривни системи в светъл или бял цвят.

 Стойност и рентабилност

При сравняване на разходите с други системи като метални покриви или битумни хидроизолации, TPO покривните системи предлагат едно от най-рентабилните налични покривни решения, предлагащи страхотен баланс между производителност и цена. Гъвкавостта на материалите и по-бързият монтаж осигуряват по-ниска цена на инсталацията.

 Дългосрочна устойчивост на атмосферни влияния

TPO хидроизолации предлагат превъзходна устойчивост на продължителна топлина и увреждащи UV лъчи от слънцето. TPO мембрани са устойчиви на свиване, така че шевовете и обработките при детайли остават без деформации или разграждане с течение на времето.

 Якост на заварения шев

Водоплътната покривна система зависи от здравината на шевовете. Заварените шевове като част от професионално инсталирана TPO покривна система, създават водоустойчив слой върху целия покрив.

Заключение

TPO хидроизолации са еднослойна покривна мембрани, които обикновено се използват при плоски покриви на търговски и индустриални сгради. Те са гъвкави, издръжливи и икономични. TPO покривни системи са устойчива на ултравиолетови лъчи и може да помогнат за намаляване на консумацията на енергия в сградата. TPO мембрани като Sintofoil White Reflecta се предлагат с 15 години производствена гаранция. При добро проектиране, надеждна инсталация и програма за превантивна поддръжка TPO покривни системи могат да издържат до 30 години.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »