За и против стандартните покривни материали

За и против стандартните покривни материали

Съдържание

roofing materials

Шинглите са добър избор за чисто покритие на достъпна цена. Висококачествените им видове са от битум или фибростъкло. Те са по-трайни и могат да бъдат рециклирани.  Имат голям избор от цветове. Гъвкави са и лесно се пригаждат за различни видове площи. Сравнително лесни са за инсталиране и в някои случаи могат да бъдат поставени и върху съществуващо покривно покритие. Изискват минимална поддръжка и може да се ходи върху тях без да се уврежда материалът. Повечето марки предлагат клас А противопожарна защита.

Отрицателните им страни са, че могат да бъдат унищожени от силен вятър. Материалът им става по-светъл при дълго и горещо слънчево лъчение. Също така не създават илюзията за дълбочина и триизмерност.

Дървените плоскости предлагат естествен вид с много характер. Дават много варианти за цвят, ширина и обем. Дървото дава възможност да се изолира тавана, както и къщата да „диша“, позволявайки въздуха да преминава през малките процепи на дървесината.

Дървото дава добър вид на покрива, но изисква много поддръжка. Много често това покритие рухва под натиска на мухъла, гниенето и насекомите. Развалените вече дървени плоскости не могат да бъдат рециклирани. От гледна точка на пожарна безопасност са много рискови. Въпреки това, има обучени фирми, които биха могли да направят дървените плоскости по-устойчиви и незапалими.

Най-добрите дървени плоскости идват от сърцевината на големи, стари, кедрови дървета.

Глинените покривни керемиди са класически средиземноморски стил. Създават усещане за уют и кокетност на къщата.

Продължителността на живота им е голяма. Често надживяват материалите, използвани за основа на покрива.  Керемидите не могат да се запалят или да бъдат унищожени от насекоми. Има голямо разнообразие от стилове и видове.

Най-големият недостатък на глинени плочки е теглото им. Това води до нуждата от допълнителна покривна подкрепа. Минус е и това, че от светлината цветът на глината изсветлява.

Керемидите са чупливи и не се препоръчва ходене върху тях. От това следва, че този вид покриви са много трудни за поддръжка. Освен всичко, керемидите могат да се окажат по-скъпи от другите покривни материали.

Еднопластови покривни системи

 

Каменни шисти – представляват чакъл във формата на плочки.  Този покривен материал може да бъде видян на по-престижни домове. Въпреки че шистите са скъп избор, те имат много естествен вид и могат да бъдат намерени в много различни модели.

Ползите от шистите са идентични с тези на плочката: много дълъг живот, добра противопожарна защита, искат малко поддръжка и издържат много на гниене и срещу насекоми. Има голям избор на размери и цветове, въпреки че краските им са ограничени до тези, намерени в природата.

Недостатъците на шистите са, че както и плочките, са много тежки и понякога изискват скъпа допълнителна подкрепа. Възможно е шистите да се счупят, ако се ходи върху тях. Трудни са за покривна поддръжка, почистване, боядисване, както и за прокарване на улуци и водосточни тръби.

Циментови плочи. Произвеждат се от различни класове циментени продукти. Някои са покрити с пластмаси или тънки метали, а други съдържат рециклиран материал. Въпреки че самите плочи не могат да се преработват отново, те имат доста добра трайност и издръжливост. Предимствата на бетонните покриви като цяло те всички имат дълъг живот, изискват минимална поддръжка, предлагат добра противопожарна защита и са устойчиви на гниене и насекоми. Някои видове плочки имитират вида на дървени, закривени керемиди, като са по-издръжливи и незапалими за разлика от дървесината.

Бетонът като покрив е скъп вариант. В миналото е имал много недостатъци и главно, че се е чупел и променял цвета си от светлината. Сега обаче технологията му е променена и споменатите минуси не съществуват. Дава възможност за много различни цветове.

Металните покриви се завръщат на мода. В края на 1700-та година цинкът, медта и оловото са били най-популярните материали за покриви. Известни исторически сгради като паметника на Вашингтон и Томас Джеферсън са метални.

Стоманените покриви са най-популярните жилищни, метални покривни днес. Покривите от метали също могат да бъдат направени да приличат на дървени, на глинени, на керемиди и викториански метални плочки.

Металните покриви са много трайни, незапалими и не искат почти никаква поддръжка. Те са енергийно ефективни, тъй като металът отразява топлината и блокира навлизането й в тавана. Изследвания, направени в центъра за слънчева енергия във Флорида, през 1985 година, показват, че металът абсорбира 34 процента по-малко топлина от асфалта и керемидите и спестяват собственици до 20 процента от сметките за енергия. Стоманените покриви предлагат други екологични ползи. Те са изработени от 60 до 65 процента рециклирани материали. Предимство на метала е, че може да се поставя върху друг вид покрив, а и с него лесно се покриват отворени ями и дупки в покрива.

Поставянето на метален покрив е много трудно, което е в негов минус. Но ако се обърнете към точните специалисти, те ще се справят и няма да усетите трудът, който изисква полагането на такава повърхност на дома ви.

Освен всичко, ако решите да сложите метален покрив у дома си, можете да получите отстъпка по енергийна ефективност. Цялата стойност е висока, но като инвестиция в годините, излиза най-евтино от всички варианти на покриви.

Битумният покрив се налага като добър вариант за плоски покриви върху стоманобетонна конструкция. Хидроизолационните системи с полимер-битумни мембрани са скъп вариант, но за сметка на това е много издръжлив на влияние от температурата, времето и насекомите.

Нагорещяването му позволява навлизане на топлина в дома. При нагряване отделя газове, които не са много приятни за монтажистите, а също отделените газове са вредни и за околната среда. Това, разбира се, е съобразено от професионалните фирми, към които е препоръчано да се обърнете, за който и да е вид покривен материал от изброените в статията.