20 въпроса за фотоволтаични системи (с отговори)

20 въпроса за фотоволтаични системи (с отговори)

Съдържание

Фотоволтаични системи за покрив

Фотоволтаични системи или слънчевите енергийни системи са една от най-бързо развиващите се енергийни алтернативи за бизнеса. Това важи за всички видове търговски сгради. Можете да намерите тези системи, инсталирани в почти всяка търговска сграда в развитите страни днес.

Въпреки това, някои собственици на бизнес сгради все още имат съмнения относно фотоволтаичната система. Така подредихме 20 въпроса за тези системи инсталирани на търговски сгради.

Фотоволтаични системи в търговски сгради: 20 отговора на въпроси

Следват някои често срещани въпроси за фотоволтаични системи в търговски сгради

1. Какъв е капацитетът на соларната централа?

Мощността на фотоволтаичната централа се измерва в kWp, което означава киловат. Инсталираната мощност е съвкупността от номиналната мощност на инсталираните фотоволтаични панели. Номиналната мощност не е една и съща с реално произведената. Произведената електроенергия зависи от различни фактори. 

 

2. Какви фактори влияят на производството на енергия в тези фотоволтаични системи?

Ето някои от основните факторите, които влияят на производството на електроенергия във фотоволтаични системи на търговски сгради

 

  • Интензивност на слънчевото греене
  • Изложение на сградата
  • Метод за монтиране на фотоволтаичните панели
  • Температура на околната среда

 

3. Какво се случва със слънчевата енергия, произведена в повече или по-малко от необходимото?

Соларните клетки в модулите преобразуват слънчевата енергия в постоянен ток. Масивите от соларни панели са свързани с инвертори, които преобразуват постоянния ток в променлив и ако фотоволтаичната централа е свързана с електропреносната мрежа, излишъка от електронергия може да се подава към системата при специални тарифи. Когато произведената енергия от фотоволтаични системи се използва за собствени нужди, излишната енергия може да се съхранява в батерии и да се използва дори и в часовете без слънчево греене.

 

4. Могат ли да се използват навеси или сенници за монтиране на соларни панели?

Да, това е възможно на теория. Специалистите на място трябва да установят какви са възможностите и прик какви условия могат да се използват. Обикновено фотоволтаичните модули се свързват в отделен масив. 

 

5. Може ли да се синхронизира соларната централа свързана с мрежата с дизел генератор?

Да, експертите могат да синхронизират фотоволтаична централа с мрежовото захранване и дизел генератор.

 

6. Имат ли нужда търговските сгради от допълна мълниезащита?

Фотоволтаични системи задължително са свързани със система за мълниезащита. Ако вече има изградена мълниезащита за сградата и функционира правилно, фотоволтаичната централа може да бъде свързана към нея. Това може да се констатира на място и да се прецени за всеки отделен случай. 

 

7. Монтирането на слънчеви панели уврежда ли покривната система или натоварва покрива?

Носимоспособността на покривната конструкция се определя от инженер с проектанска правоспособност. Монтажната система се монтира на специални подложки, които предпазват хидроизолацията. Съществуват монтажни системи, които елиминират нуждат от баласт и с това се намалява тежестта и натоварването на покривната конструкция. Това спомага за правилното оттичане на водата. Инсталирането на покривна фотоволтаична система ще изисква регулярна поддръжка – почистване на панелите, почистване на покрива.  

 

8. Има ли някакви стандарти за безопасност за соларна електроцентрала?

Да, слънчевите електроцентрали имат стандарти за безопасност и инсталациите изискват експертни съвети за мерки за безопасност, които можете да намерите тук.

 

9. Има ли гаранция за производството на електроенергия?

При първоначалния анализ се прави изчисление за прогнозно произведство на енергия. То не е гарантирано, може да варира според местоположението или изложението на сградата. Все пак експертите могат да изчилсят с приблизителна точност количеството на произведената електроенергия. 

 

10. Устойчиви ли са фотоволтаични системи на дъжд, вятър и сеизмични условия?

Произведената електроенергия от фотоволтаични централи зависи от влиянията на околната среда. Системите се изчисляват, така че да бъдат устойчиви във времето, включително и при екстремни условия. Всички изчисления и проекта се предоставят на клиента за преглед и одобрение преди инсталацията.  

 

11. Фотоволтаични системи идват ли с гаранция?

Да, соларните електроцентрали се предлагат със стандартна гаранция. Повечето от водещите доставчици на фотоволтаични панели предлагат 20-годишна гаранция.

 

12. Имат ли нужда експертите от постоянен достъп до покрива за соларни електроцентрали?

Не, собствениците на търговски сгради не трябва да предоставят постоянен достъп до покрива за поддръжка на соларните масиви. Вместо това експертите могат да го направят дистанционно или да планират посещение, когато е необходимо.

 

13. Къде потребителите могат да намерят спецификациите на фотоволтаичните системи?

Потребителите могат лесно да намерят цялата информация, свързана с продукта, от техническата карта, опаковката или да се свържат с производителите, когато е необходимо.

 

14. С каква документация идват фотоволтаични системи?

Фотоволтаични системи се доставят с ръководство за потребителя и ръководство за поддръжка. Клиентите могат да се позовават на тези документи, когато е необходимо.

 

15. Може ли слънчевата енергия да работи с променлив ток?

Да, слънчевата енергия се преобразува в променлив ток чрез устройства наречени инвертори. Инверторите преобразуват постоянния ток в променлив и той може да се включи в мрежата за задоволяване на собствени нужди или продажба. 

 

16. Защо слънчевата енергия е по-устойчива?

Фотоволтаични системи преобразуват енергията от слънцето. На практика те позволяват достъп до изобилие от  енергия от възобновяем енергиен източник. Цената на електроенергията от фотоволтаични системи намалява почти двойно на всеки две години. И това е така в последните 40 години. Слънчевата енергия се превръща в дългосрочен, устойчив енергиен източник за търговски сгради. Това също го прави по-добър вариант от използването на изкопаеми горива и не оставя почти никакви следи от замърсяване на околната среда.

 

17. Какви качества трябва да притежава една добра компания за фотоволтаични системи?

Всяка професионална компания за фотоволтаични системи трябва да има следните характеристики:

 

  • Качествена инсталация: Добрата фотоволтаична компания трябва да инсталира само качествени системи. Това е така, защото не бихте искали да харчите големи суми за повтарящи се разходи за поддръжка и подмяна.
  • Обучени специалисти: Сертификацията за завършено обучение в областта на фотоволтаични системи е работещо доказателство, че доставчикът на услуги е легитимен и клиентите могат да разчитат на него. Повечето от доставчиците на услуги със сертификат имат уменията, експертизата и опита да се справят с качествено инсталиране на фотоволтаични системи.
  • Обслужване на клиенти с лесен достъп: Повечето слънчеви електроцентрали не се нуждаят от поддръжка веднага. Въпреки това, винаги трябва да имате професионална поддръжка 24×7, при експлоатацията на фотоволтаични системи на търговска сграда.

 

18. Могат ли слънчевите електроцентрали да зареждат електрически автомобили?

Много собственици на търговски сгради, индустриалци и професионалисти обмислят многократното използване на слънчеви енергийни системи. Това е така, защото фотоволтаични системи позволяват на потребителите да зареждат и електрически автомобили. Потребителите могат да включат колата си в станция, захранвана от слънчева енергия, и да видят, че електрическите им коли се зареждат за нула време.

 

19. Ще достигне ли слънчевата енергия паритет?

При сегашните цени на електроенергията възвращаемостта на инвестицията за фотоволтаични системи е между три и четири години. Средната цена на фотоволтаична система е около 1€/W инсталирана мощност за търговска сграда. Цената не електроенергията от фотоволтаици непрекъснат пада и експертите смятат, че скоро ще достигне паритет. Повечето от тези системи издържат най-малко 25 години, което прави постигането на паритет доста лесно. 

 

20. Работят ли фотоволтаични системи след електромагнитен удар?

Електромагнитният удар уврежда електрониката, особено проводниците вътре или свързани с електронни устройства. Самите фотоволтаични панели имат много малко електроника в тях, което ги поставя в по-нисък риск от повреда, когато не са свързани с други устройства.

Въпреки това, соларни модули обикновено са свързани с дълги проводници към цялостната фотоволтаична система, което означава, че проводниците  действат като гигантска антена, която може да увреди панелите след електромогнитно въздействие. Измервателна лектроника, датчици, сензори и други също могат да бъдат повредени.

 

Фотоволтаични системи за търговски сгради

Инсталирането на фотоволтаични системи в търговски сгради е добър начин за получаване на безопасна, устойчива енергия. Надяваме се, че първите 20 въпроса, обсъждани в този списък, ви помогнат да улесните инсталирането на вашата фотоволтаична система и да спестите пари в дългосрочен план. Предлагаме да имате предвид тези въпроси следващия път, когато се консултирате с професионалист за инсталиране на фотоволтаична система във вашата търговска сграда.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »