Фотоволтаични панели 101: Пълно ръководство за избор на най-подходящите фотоволтаични панели за вашия проект

Фотоволтаични панели 101: Пълно ръководство за избор на най-подходящите фотоволтаични панели за вашия проект

Съдържание

фотоволтаични панели Phono Solar

Фотоволтаични панели трансформират начина, по който генерираме и консумираме електричество, като предлагат устойчива и екологична алтернатива на традиционните енергийни източници. 

С толкова много възможности за избор и информация може да стане непосилно да се опитате да изберете най-добрия фотоволтаичен панел за вашите нужди. Дори професионалистите понякога пренебрегват важни факти. Ето няколко съвета за това какво да търсите, когато купувате фотоволтаични панели.

„Бъдещето е зелена енергия, устойчивост и възобновяема енергия.“ – Арнолд Шварценегер

Какво е фотоволтаичен панел

 

фотоволтаичен панел

100 въпроса за фотоволтаични системи (с отговори)

Как работят фотоволтаични панели

 

Видове фотоволтаични панели

Трите най-често срещани разновидности на слънчеви панели на пазара са монокристални, поликристални и тънкослойни панели. 

Най-ефективните фотоволтаични панели са монокристални, което води до повече производство на енергия на квадратен метър. 

Въпреки това, те също имат по-висока цена. 

Обратно, поликристалните фотоволтаични панели са малко по-малко ефективни, но по-рентабилни, което ги прави чудесен вариант за хора с по-големи монтажни площи и ограничени бюджети. 

Въпреки че са най-малко ефективни, тънкослойните панели предоставят предимствата на гъвкавост и модерен външен вид. 

Можете да направите информиран избор, като претеглите предимствата и недостатъците на всеки тип панел в светлината на вашите изисквания, пространствени ограничения и финансови ограничения.

 

Как да изберете фотоволтаични панели

Безплатна консултация жълто

Запази час за безплатна консултация

Вид и технология на панела

 

Номинална мощност

Номиналната мощност на соларния панел е максималната изходна мощност, която той може да произведе при стандартни тестови условия (STC). 

Измерва се във ватове (W). Най-използваните панели днес са с мощност между 360 и 600W. 

Панел с по-висока мощност може да произведе повече енергия на по-малка площ. Това е от съществено значение за тези с ограничено пространство или високи енергийни нужди. 

Когато избирате панели е също важно да вземете предвид монтажната конструкция и вида на инсталацията. 

Фотоволтаични панели Phono Solar 460W Twin Plus

За покривни инсталации препоръчваме да се използват соларни модули до 460W, а за наземни централи 550W или с по-голяма мощност. 

Фотоволтаични панели Phono Solar 550W Twin Plus

Вземете предвид вашите енергийни изисквания и наличното пространство, когато избирате оптималната мощност за вашата инсталация.

Фотоволтаични панели 101: Пълно ръководство за избор на най-подходящите фотоволтаични панели за вашия проект

 

Толеранс на мощността

Инвестиция във фотоволтаична система е дългосрочна и отнема значителен финансов ресурс.

От съществено значение е да се разберат спецификациите на соларните панели, когато се разглеждат различни алтернативи.

Един от най-важните показатели, които определят съществено добивите на енергия е толеранс на мощността.

Информация за този показател можете да намерите в придружаващата документация и в техническата карта на продукта.

Както всеки един продукт, нормално е фотоволтаични модули да имат неизбежни вариации и отклонения в показателите в рамките на допустимото от стандарта.

Толерансът на мощността влияе значително върху изходната мощност на соларния панел и той може да се окаже по-малко ефективен, отколкото се очаква. 

В техническите характеристики на соларния модул толеранса на мощността може да бъде даден с гарантирано положително отклонение от заявената стойност или с вероятност за отклонение в положителна или отрицателна посока от заявената номинална мощност на панела.

Ето едно просто правило, което да следвате, когато разглеждате техническите характеристики и по-специално толеранс на мощността:

Винаги търсете панели само с гарантиран положителен толеранс на мощността.

Както казва един колега с дългогодишен опит във фотоволтаиците:

“Ако е плюс/минус, значи винаги е минус.” –

Иван Грънчев, Енергия БГ

Така че, докато обмисляте инвестиция във фотоволтаична централа, обърнете специално внимание на толеранса на мощността, за да сте сигурни, че вземате най-доброто решение за вашите цели.

Ефективност на фотоволтаични панели

Когато избирате фотоволтаични модули, ефективността е важен фактор, тъй като влияе върху това колко слънчева светлина се превръща в енергия. 

Панелите с по-висока ефективност са идеални за инсталации с ограничено пространство, тъй като могат да осигурят повече мощност на квадратен метър. 

Най-ефективните соларни панели често са монокристални, следвани от поликристални и тънкослойни слънчеви панели. 

Въпреки че панелите с по-висока ефективност могат да струват повече, тяхната подобрена мощност може да доведе до дългосрочни спестявания. 

Когато сравнявате ефективността на различни слънчеви панели, вземете предвид мястото за инсталиране и енергийните нужди.

Заяви безплатен енергиен анализ

Фотоволтаични панели Draco

Фотоволтаични панели Draco | N-type TOPCON

Температурен коефициент

Температурният коефициент на фотоволтаичен панел е измерването на това колко ефективността на слънчевия панел намалява с повишаване на температурата. 

За да осигурите оптимална работа през цялата година, търсете панели с по-нисък температурен коефициент.

Това означава, че фотоволтаичен панел ще бъде по-ефективен при горещо време, което води до осигуряване на оптимална работа през цялата година. 

Имайте предвид, че свързаните с температурата загуби на ефективност са неизбежни.

Изборът на панели с по-нисък температурен коефициент може да помогне за минимизиране на тези загуби.

Качество на компонентите на соларния панел

Друго нещо, на което е добре да обърнете внимание са материалите и компонентите, които са използвани за производството на панела.

Фотоволтаични панели представляват система от компоненти.

Не е достатъчно само един от компонентите да е с високи технически характеристи.

Всеки един елемент трябва да бъде от най-високо качество, за да могат панелите да останата ефективни и производителни през целия си експлоатационен живот.

Много производители използват соларни клетки с висока ефективност и след това използват други компоненти като проводници, гръб, рамки с много по-ниско качество, в стремежа си да предложат ниска цена.

В такива случаи соларните панели дори не издържат очаквания експлоатационен живот, поради пявата на дефекти, късо съединение или проникване на вода в панела.

Избирайте умно.

 

Гаранция на фотоволтаични панели

Има два основни вида гаранции, които се приемат като стандарт при производството на фотоволтаични модули. Всеки надежден производител предоставя продуктова гаранция и гаранция за линейна мощност. Тези гаранции са описани подробно в техническата карта и документацията. Запознайте се в детайли с тях, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Продуктова гаранция

Солидната продуктова гаранция ви дава спокойствие и предпазва инвестицията ви в случай на производствени дефекти или ранно влошаване на производителността.

Стремете се към гаранция, която трае поне 10 до 12 години.

Гаранция за линейна мощност

Гаранцията за линейна мощност гарантира, че изходната мощност на соларния панел няма да намалее повече от определено количество през целия му живот.

Тази гаранция дава увереност, че вашите слънчеви панели ще продължат да произвеждат енергия ефективно в продължение на много години.

Някои гаранции включват и такси за труд и доставка за подмяна на панела, което добавя допълнителна стойност и сигурност.

За да сте сигурни, че сте напълно покрити, сравнете гаранциите не само за продължителност, но и за конкретни условия.

Потърсете панели с гаранция за линейна мощност от най-малко 80% след 25 години, като гарантирате, че ще поддържат значителна част от първоначалната си мощност през целия си живот.

Надеждните производители предлагат гаранции до 90% след 25 години, осигурявайки допълнителна гаранция за дългосрочна работа.

Discord Isomatech Community
Присъедини се към Изоматех общност в Discord. Можете и сами, но с приятели е по-забавно. Изживейте силата на общността.

Дълготрайност

Издръжливостта на фотоволтаични панели е от съществено значение за издържане на различни фактори на околната среда като вятър, градушка, сняг и температурни колебания. 

Висококачествените соларни панели обикновено се тестват, за да се гарантира, че могат да издържат на екстремни условия. Така се дава гаранция, че панелите ще работят дълготрайно и безпроблемно. 

Потърсете панели, които отговарят или надвишават индустриалните стандарти като IEC 61215 и IEC 61730.

При тези стандарти панелите се тестват за способността им да издържат на механични натоварвания, температурни цикли и други фактори на стрес. 

Освен това вземете предвид материалите и компонентите, които са използвани за производството на панела.

Фотоволтаични панели представляват система от компоненти.

Не е достатъчно само един от компонентите да е с високи технически характеристи.

Всеки един елемент трябва да бъде от най-високо качество, за да могат панелите да останата ефективни и производителни през целия си експлаотационен живот.

В допълнение обърнете внимание на всички защитни характеристики, като антирефлексни покрития или устойчиви на корозия рамки, които влияят допълнително върху издръжливостта на фотоволтаични панели.

Репутация на производителя

Като изберете утвърден производител, с добра репутация, вие значително минимизирате рисковете да получите фотоволтаични панели с ниско качеството, производителност и надеждност. 

Реномираните производители инвестират в научноизследователска и развойна дейност, поддържат стриктни мерки за контрол на качеството и предлагат изчерпателни гаранции.

Класация на най-добрите марки

За да намерите най-добрите производители на пазара, вижте най-новия списък от ниво 1 от Bloomberg New Energy Finance (BNEF). 

Освен това проучвайте за отзиви и препоръки от клиенти и експерти, за да прецените надеждността и производителността на различни марки.

 

Top-Performer-Phono-Solar

Важна ли е страната на произход

Доста хора са предубедени към качеството на китайските панели и предпочитат европейски производители, най-вече соларни панели произведени в Германия.

Според мен страната на произход сама по себе си не означава ниско или високо качество на продуктите.

Вярно е, че в Китай се произвеждат и много некачествени продукти, тип гаражно производство, без необходимите съвременни поточни линии, технологии и системи за контрол на качеството.

Също така е вярно, че в Китай се произвеждат 75 % от всички фотоволтаични панели в света и са инсталирани 50% от всички фотоволтаични централи.

Китайските производители, подкрепени от китайското правителство вече няколко десетилетия увеличават производствения капацитет и инвестират в най-съвременни производства и технологии.

Затова, що се отнася до качеството, някои китайски марки предлагат отлично качество.

Ето още нещо, върху което да се замислите и установите, ако искате да направите най-добрия избор на фотоволтаични панели.

Кой е истинския производител

Знаете ли, че някои компании купуват соларни панели от други производители и само ги брандират. Уверете се кой е истинския производител.

Купуването на евтини соларни панели с лого на собствена марка на голяма компания не означава задължително, че е с добро качество.

Спестяването на 150 евро при закупуване на по-евтини фотоволтаични модули не винаги е най-добрият вариант.

Оригиналният производител ще има по-качествени продукти, които ще ви спестят пари в дългосрочен план, тъй като имат много по-дълъг експлоатационен живот.

Винаги проверявайте кой е истинския производител и внимавайте с компании, които не предлагат тази информация.

По-добре ли е да изберете Ниво 1

 

Цена на фотоволтаичния панел

Цената на фотовотлаични панели може да варира значително в зависимост от компонентите, които са използвани за производство, включително ефективност на соларните клетки, номинална мощност на панела и репутация на марката. 

Въпреки че може да е привлекателно да изберете най-евтиния вариант, това може да доведе до по-лоша производителност и по-кратък живот, което в крайна сметка ще ви струва повече в дългосрочен план. 

При избора на соларни панели е изключително важно да се постигне баланс между цена и качество. 

За да откриете най-добрата стойност за вашите пари, сравнете цените от различни производители и доставчици, като вземете под внимание гаранцията, мощността и ефективността на панела.

Техническа карта

Ако сте инженер или проектант, който конфигурира фотоволтаична система, знаете колко е важно да разполагате с техническата карта на фотоволтаични панели.

Но нека бъдем честни, ако не сте специалист в областта, разбирането на цялата информация в тази карта с данни може да бъде объркващо. 

Не се притеснявайте, не сте сами. Много хора се затрудняват с техническите термини и символи в тези листове. Но с малко насоки можете да станете експерт за нула време. 

В техническата карта ще намерите данни за електрическите спецификации, информацията за опаковката и характеристиките на продукта. 

Освен това данните предоставят информация за физическите свойства на слънчевия панел като неговото тегло, размери и покрития.

След това информацията за опаковката ще ви помогне да разберете как панелът ще бъде транспортиран и съхраняван.

И накрая, разделът с електрическите спецификации е може би най-важният.

Той предоставя данни за номиналната мощност на панела, максималната изходна мощност и ефективността.

Чрез внимателно анализиране на листа с данни можете да идентифицирате правилните фотоволтаични панели за вашия проект и да придобиете по-задълбочено разбиране за това как функционират тези компоненти.

Чети етикета

Не е тайна, че предната част на слънчевия панел е това, което хората виждат, но какво да кажем за задната страна? 

Етикетът от задната страна на слънчевите панели може да изглежда като малък детайл, но е изключително важен. 

Той съдържа важна информация за производителя, основните технически параметри на панели, баркод и др. 

Уверете се, че соларните панели имат етикет от задната част и данните отговарят техническите характеристики посочени в техническата карта на продукта.

Баркод

Вие научихте за толкова много неща, които са важни при избора на фотоволтаични панели. Но какво ще стане, ако ви кажа, че нещо толкова просто като баркод може да има огромно значение за инвестицията? 

Всеки соларен панел има баркод. Той е поставен на етикета на гърба на панела, а също и на рамката. 

Ако случайно не знаете какво е баркод – това е низ от цифри, които съхраняват определена информация за продукта. Вижте пример на фигурата.

Баркодът на соларните панели може да предостави важна информация, от името на производителя до датата на производство на панела и др. 

Така можете да сте сигурни, че получавате слънчеви панели, които отговарят на стандартите и изискванията за безопасност и оптимална ефективност. 

Ако соларните панели нямат баркод, по-добре не рискувайте.

Без баркод става практически невъзможно да се проследят панелите, докато се движат през веригата за доставки, което може да доведе до грешки и неефективност, които компрометират тяхното представяне.

Ето защо е важно за всеки, участващ в слънчевата индустрия, да разбере жизненоважната роля, която играят баркодовете в производството, инсталирането и поддръжката на тези жизненоважни компоненти. 

Освен това баркода на всеки един от панелите се изисква при узаконяване на фотоволтаичната централа.

Сертификати

Сертификатите гарантират, че слънчевият панел отговаря на специфични стандарти за качество, безопасност и производителност.

Потърсете сертификати като IEC 61215 (производителност), IEC 61730 (безопасност) и ISO 9001 (управление на качеството).

За инсталации в Европейски съюз се уверете, че панелите притежават също и CE сертификат и декларация за експлоатационни показатели.

Тези сертификати гарантират, че панелите са щателно тествани и отговарят на необходимите изисквания, като гарантират надежден и висококачествен продукт.

Заключение

Изборът на правилните фотоволтаични панели за вашия дом или бизнес е от решаващо решение. Фотоволтаични панели са едни от най-важните компненти на една фотоволтаична централа. Това изисква внимателно разглеждане на множество фактори, които определят качеството на фотоволтаични панели. От вида на панела, мощността и ефективността до издръжливостта, гаранцията и местния климат, всеки аспект играе роля в цялостната производителност и дълголетие на вашата електроцентрала . Чрез задълбочена оценка на тези фактори и провеждане на проучване можете да вземете информирано решение, което да увеличи максимално вашата инвестиция в слънчева енергия и да допринесе за по-устойчиво бъдеще.

Запази час за безплатна консултация

Още за фотоволтаични панели от нашия блог:

Соларни панели: Някакви китайски или топ изпълнение

100 въпроса за фотоволтаични системи (с отговори)

Защо да изберете Phono Solar за вашата търговска сграда

Как да изградите покривна фотоволтаична система

 

Гледайте Безплатен Уебинар за най-новите технологии при производството на фотоволтаични панели. Регистрирай се на линка по-долу.

Webinar - Unleashing The Power of TOPCON Solar Cells Technology
Регистрирай се за уебинара

Unleashing The Power of TOPCON Solar Cells Technology

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »