Какво е качествена покривна система

Какво е качествена покривна система

Съдържание

Какво е качествена покривна система

Когато за първи път говорих с баща ми, че смятам да направя ремонт на покривна система на семейната ни къща и търся фирма изпълнител, той много изненадано каза, че само си усложнявам живота. Заедно с неговите приятели щели да спретнат една бригада и бързо да изработят покривната ми система. Разбира се, последното беше казано иронично. За това се наложи да му припомням какъв беше ефектът от предния подобен ремонт.

Проблеми с покривна система

Проблем 1 – течове още при първото сериозно топене на снеговете

Проблем 2 –  липса на всякаква идея за енергийна ефективност

Проблем 3 – честа подмяна на счупени и паднали керемиди

Проблем 4 – естетически незадоволителен резултат

Въпреки това той не беше съвсем убеден, но тъй като аз поемах разходите, се принуди да се съгласи с мен. Аз също се стегнах, защото сега не просто трябваше да оправя покривната система, но и да докажа правотата си пред баща ми. Щях ли да успея на създам качествена покривна система?

Първото, което направих е да реша каква покривна система ще инсталирам. Общо взето покривите са три вида: плоски покриви, покриви с нисък наклон и стръмни покриви, като всеки от тях може да бъде направен от различно покритие. Тъй като планирах  да направя покрива си „зелен“ реших да се спра на първия вариант. Представях си топли вечери, в които отмарям на хамак сред прохладата на свежата растителност, гледайки звездите.

Второ – разгледах всички съвети за качествените покривни системи на водещите покривни специалисти и си направих един обобщен списък с най-важните, за да знам какво да изисквам от фирмата изпълнител. Повечето от тях нямат нужда от допълнително разяснение, но ето какво беше най-важното за мен:

Най-важните съвети за качествена покривна система

Дълготрайност и експлоатационен живот

Някои покривни материали имат по-дълъг експлоатационен живот от други. Металните плоскости например може да издържат до 50 години. Асфалтовите шиндли пък са с гаранционен срок 30 години.

Енергийна ефективност

Някои покривни материали са създадени така, че да намалят сметките ви за комунални услуги. През зимата те задържат топлината в къщата, а лятото поддържат хладно в дома. Металните покриви например притежават специални пигменти, които могат да намалят разходите ви за електро енергия с 40%.

Устойчивост на екстремни климатични условия – сняг, лед, градушка, вятър

Това е една от най-важните характеристики на качествената покривна система в страна като България, където високите температури през лятото се заменят от обилни дъждове и силни ветрове през есента и голямо количество снежни натрупвания през зимата, които се стопяват през пролетта. Тя трябва да бъде достатъчно силна, за да издържи на променливите метеорологични условия. Някои материали се представят по-добре от други. Асфалтът,  например, има висока устойчивост срещу огън и силни ветрове.

Гаранция на покривна система

Гаранцията е начинът на производителите да ви кажат, че стоят зад качеството на своите продукти. Ако покривната конструкция идва без гаранция, то това буди големи съмнения в качеството й.

Цена – Икономичност

Уверете се, че материалите, които сте решили да купите си заслужават парите. Някои материали са по-достъпни, но предлагат същото ниво на защита в сравнение с други по-скъпи.

Естетика

Покривните материали днес се произвеждат в различни стилове и цветове, които със сигурност ще съответстват дори и на най-смелата ви идея и биха могли да паснат перфектно на цялостната визия на дома ви.

Покривна система с ниски разходи за поддръжка

Трябва да търсите покривни материали, които не изискват скъпа поддръжка, за да спестите пари от чести ремонти и замяна на отделни елементи.

Екологична

В днешно време всеки от нас може да даде своя дял в опазването на околната среда. На пазара се предлагат разнообразни рециклируеми покривни материали или направени от рециклирани суровини.

Предлага допълнителни ползи за собственици и обитатели

Например допълнителна използваема площ при зелените покриви, или производство на елктроенергия в случая със соларните покриви

Бърза и лесна инсталация

На практика покривна система, която е лека и без специални изисквания към конструкцията

За всеки е ясно, че е по-добре да намерите покривна система, която да се инсталира лесно и безпроблемно към къщата, отколкото да се опитвате да пригодите конструкцията на къщата към покрива.

Заключение

Следвайки тези 10 точки аз намерих фирмата, която покриваше всичките ми изисквания за качествена покривна система и резултатът беше повече от добър. А баща ми каза само едно: „Добре е“, но още следващата пролет ми поиска телефона на фирмата извършител за един от своите приятели от бригадата. Аз не му напомних нищо за нашия разговор, а го поканих да изпием по бира горе на покрива.

Какво е качествена покривна система

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »