Как температурата влияе върху добиви от фотоволтаична централа

Как температурата влияе върху добиви от фотоволтаична централа

Съдържание

Поглед към влиянието на температурата върху работата на фотоволтаичната система

Ако обмисляте фотоволтаична система за Вашия търговски обект, трябва да разберете как температурата може да повлияе на работата на системата.

С повишаването на температурата се повишава и ефективността на фотоволтаичната система – но само до определен момент. Отвъд тази точка по-високите температури могат да окажат отрицателно въздействие върху ефективността на системата.

Нека разгледаме по-отблизо този ефект и как той може да повлияе на решението Ви при инвестиране във фотоволтаична система за Вашия бизнес.

Взаимовръзката между температурата и ефективността Фотоволтаичните системи генерират електроенергия от слънчева светлина. Поради това тяхната ефективност е пряко свързана с количеството топлина, което те поглъщат от слънцето.

Най-общо казано, с повишаването на температурата се повишава и ефективността на фотоволтаичната система – до определен момент. Това се дължи на факта, че по-високите температури позволяват по-ефективно преобразуване на светлината в електричество чрез увеличаване на подвижността на електроните в клетките, от които се състоят фотоволтаичните панели.

Когато обаче температурите станат твърде високи, обикновено над 25 °C, ефективността на фотоволтаичната система започва да се влошава поради термични ефекти, като например промени в съпротивлението на клетките или намалено поглъщане на фотоните от самия материал на панела.

Това означава, че макар по-високите температури да помагат за оптимизиране на производителността до определен момент, всяко повишаване над тази граница ще доведе до намаляване на ефективността и съответно до по-ниска производителност на вашата фотоволтаична система като цяло.

Как да оптимизираме работата при екстремни температури Ако живеете в район с екстремни температури – изключително високи или ниски – има няколко начина да оптимизирате работата на фотоволтаичната си система при тези условия.

Първо, помислете за инсталиране на охладителни системи, като климатици или вентилатори, които да намалят температурата на въздуха около панелите Ви и да спомогнат за поддържането им в охладено състояние през периодите на високи температури.

Освен това отразяващи повърхности, поставени в близост до или около панелите, могат да помогнат за намаляване на излагането им на пряка слънчева светлина и по този начин да ги охлаждат и през периодите на силни горещини.

В студените дни може да помислите за използване на решения против заледяване, като например нагреваеми кабели или специални покрития, които предотвратяват образуването на лед по слънчевите панели и намаляват загубите на енергия поради лошия контакт между клетките и проводниците, причинени от натрупването на сняг по повърхността на самия панел.

Когато става въпрос за това, разбирането на влиянието на температурата върху работата на фотоволтаичната Ви система е от съществено значение, ако обмисляте да инвестирате в такава за Вашата търговска собственост.

По-високите температури могат да подобрят ефективността до определен момент. След този момент всяко по-нататъшно повишаване на температурата ще доведе до намаляване на производителността на вашата фотоволтаична система поради термични ефекти.

За щастие има начини, по които можете да намалите тези ефекти, така че да не пропуснете никакви потенциални спестявания от използването на слънчева енергия във Вашия бизнес; системите за охлаждане, като климатици или вентилатори, както и отразяващите повърхности в близост до или около Вашите панели, могат да помогнат за намаляване на излагането и в крайна сметка да оптимизират работата, независимо от екстремните температури навън!

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »