Колко би струвал ремонт на покрива?

Колко би струвал ремонт на покрива?

Съдържание

roof replacement

Ремонтът на покрива е един от най-скъпите ремонти, които може да направите в дома си.

Естествено има няколко различни фактора, които определят цената. Професионалистите винаги съветват да се изключат минималната и максималната цена и да се правят планове по средната цена. В този случай ще разгледаме цялостен ремонт на покрива, което включва демонтиране на стария покрив и направата на нов на неговото място.

Oсновните фактори, които определят цената.

Размер на покрива:

Размерът тук има голямо значение. Площта е най-важният фактор при определяне на сумата необходима за проекта.

Височината и наклона на покрива:

Друга важна променлива в ценообразуването е височината и вида на покрива. От значение е дали той е на високо или на ниско, както и колко е стръмен. Фирмите много се влияят от тези величини. Ако покривът е на ниско, разходите са по-малко. Високият покрив изисква допълнителни колани за работниците, въжета, а и допълнителни мероприятия по обезопасяване. От изключително значение е дали покрива, позволява да се работи върху него или трябва това да става някъде другаде, което предполага пренасяне и качване. Следователно всичко това изисква повече време, реципрочно и пари.

Наклонът е също много важен. Стръмният наклон прави ремонта много труден и бавен.

Free consultation

 

Достъпност до покрива:

Колкото по-достъпен е покривът, толкова по-ниска е цената на ремонта. Има сгради, до които трудно би стигнал камион. Това веднага поражда нуждата от друго превозно средство, но то ще прави повече курсове, което пък изисква повече гориво и качва бюджета.

Тип на покривните материали:

При скатни покриви най-икономично би излязъл ремонт на покрива с керемиди. Друго решение за скатни покриви са битумните шиндли, които се полагат по-бързо и не изискват дървена скара. По-луксозно и дълготрайно решение е покритието с цветна или медна ламарина.

При плоските покриви върху стоманобетонна конструкция най-често срещаното решение е двупластова система с полимер-битумни материали. Наистина практично решение с дълъг експлоатационен живот и възможност за лесна и икономична поддръжка.

За плоски покриви с метална конструкция, които се налагат в последните години в България, особено при индустриалните сгради, най-икономичното решение е еднопластова система с TPO или PVC мембрани. При послойния монтаж покривната система се изгражда изключително бързо. Няма междинни и мокри процеси, и дори и сравнително голяма площ  може да бъде покрита за няколко дни. Системата е изключително надеждна и дълготрайна, а поддръжката на синтетични хидроизолации е с около 50 % по-евтина в сравнение с битумните.

Други фактори:

От голямо значение е дали ще правите цялостен ремонт на покрива си или ще го ремонтирате частично. При частичен ремонт, цената е по-ниска, но продължителността на експлоатациония му живот пада. С времето тази частична поддръжка става все по-скъпа и идва момент, в който е по-добре да се пристъпи към цялостен ремонт и да не се хвърлят пари на вятъра.

Върху цената оказва влияние и какви са щетите и доколко покривното покритие е повредено от водата.

Комините, климатични инсталации или други съоръжения и детайли също покачват цената, защото те изискват специална работа около тях.

Избор на фирма:

Разбира се, има огромна разлика дали ще наемете специализирана фирма с опит в конкретните видове работи или фирма, която сега навлиза на пазара. Вторият вариант ще е по-евтин, но за сметка на това няма да имате гаранция за качеството на работа. Професионалните фирми имат сертификати за работа с всеки отделен материал на покрива и ще го направят по най-добрия начин. Те също имат застраховка на служителите си, което е важно, ако се има предвид, че винаги един ремонт е опасен за здравето на хората.

Много внимателно проверете фирмата, която сте харесали. Прочетете коментарите за нея в интернет, разгледайте сайта и форума им. Вижте дали имат достатъчно практика, за да бъдете спокойни, че покривът ви е в сигурни ръце.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on email