Могат ли фотоволтаични панели да издържат градушка

Могат ли фотоволтаични панели да издържат градушка

Съдържание

Какво трябва да знаете за ефекта от градушката върху фотоволтаичните системи

 

Градушката е част от живота в много части на света и въпреки че може и да не изглежда като сериозен проблем, тя може да окаже значително влияние върху фотоволтаичните (PV) системи. 

 

Тъй като все повече търговски обекти преминават към слънчева енергия, разбирането на ефекта на градушката върху фотоволтаичните системи е от съществено значение за защитата на дългосрочната Ви инвестиция. 

 

Така че нека разгледаме какво трябва да знаете!

 

Въпреки че фотоволтаичните системи са проектирани да издържат на сурови метеорологични условия, градушката все пак може да причини повреди, които да намалят значително ефективността на Вашата система. 

 

Най-често срещаният вид повреда от градушка включва напукани или счупени стъклени клетки на соларния панел, което може да намали количеството светлина, което достига до клетките, и да им попречи да работят толкова ефективно, колкото трябва. Това може да доведе до намаляване на производството на енергия и по-високи сметки за електричество.

 

Друг проблем е, че счупените стъклени клетки могат да допуснат проникване на влага в панелите, което може да доведе до корозия и други проблеми. 

 

А ако се повредят достатъчно клетки, може да се наложи подмяна на целия панел или дори на няколко панела – наистина скъпо занимание! 

 

Освен това повредата от градушка може да доведе до невалидността на някои гаранционни планове, тъй като те обикновено не покриват природни бедствия като градушка.

 

За щастие, има стъпки, които можете да предприемете, за да защитите фотоволтаичната си система от повреди, причинени от градушка. 

 

Един от вариантите е да инсталирате защитни покрития върху панелите. Тези покрития са предназначени специално за фотоволтаични системи и ще помогнат за предпазване от големи камъни от градушка и други видове отломки. 

 

Важно е също така да инспектирате фотоволтаичната си система след всяка буря, за да можете да идентифицирате потенциални проблеми, преди те да се превърнат в големи проблеми. 

 

На всеки няколко месеца трябва да се извършват и редовни технически прегледи като част от проактивния подход за поддържане на Вашата система в отлична форма.

 

С помощта на някои проактивни мерки и редовни проверки за поддръжка можете да поддържате безпроблемна работа на фотоволтаичната си система, въпреки всички неблагоприятни метеорологични условия, които могат да се появят! Разбирането на влиянието на градушката върху Вашата фотоволтаична система е от съществено значение за защитата на дългосрочната Ви инвестиция и за гарантирането, че тя ще продължи да Ви осигурява чиста енергия за години напред!

Център за знания за фотоволтаични системи: Открийте, научете и използвайте слънчевата енергия

Фотоволтаични панели 101: Пълно ръководство за избор на най-подходящите фотоволтаични панели за вашия проект

100 въпроса за фотоволтаични системи (с отговори)