На какво трябва да обърнете внимание, ако купувате стара къща?

На какво трябва да обърнете внимание, ако купувате стара къща?

Съдържание

buying a old house notes

На всеки се е случвало да бъде запленен от очарователна стара къща. Но в селата или в централните части на големите ни градове има подобни сгради, които са били строени преди повече от век. Някога те са били солидни, семейни сгради, които са излъчвали сила и характер, но днес се нуждаят от сериозни разходи, за да върнат стария си облик и да се съобразят със съвременните строителни стандарти.

Когато се влюбите в подобно жилище е важно да проверите някои неща, преди да вземете решение за покупка. Задължително трябва да проследите състоянието на основата, ВИК и ел. инсталацията, както и състоянието на покрива. Ако разберете от собственика, че покривът е претърпял няколко ремонта през последните години, е наложително да потърсите специалист, за да оцени действителното състояние на конструкцията. Покривът е съществен елемент от сградата и може да има значително значение за бюджета ви.

Ето някои неща, за които трябва да следите:

• Липсващи, прегънати или счупени керемиди са признаци, че покривът се нуждае от помощ. Също така прегледайте, дали има места, на които има мъх, това е признак, че се задържа вода или има влага.

• Трябва да проверите вентилацията на баните и кухнята. Добрата вентилация е абсолютно задължителна, за да разчитате, че ще имате здрав покрив /а и дом като цяло/. Важно е обаче да проверите и състоянието на тавана.

UNOLASTIC manual free downloadUNOLASTIC manual free download

 

• При извършване на проверка на тавана, търсете признаци на увреждане от вода или лоша изолация. Можете също така да проверите доколко вентилацията работи добре. Например, вентилаторът от банята свързан ли е с отдушник или директно насочва изпаренията към тавана? А може би, таванът изобщо няма вентилация?! Ако има някакъв проблем или напълно липсва вентилация целият горещ въздух ще кондензира върху тавана, което води до мухъл и гниене, което съкращава живота на покрива.

ОБЩИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СГРАДИТЕ СПОРЕД ПЕРИОДА, В КОЙТО СА ПОСТРОЕНИ

• 1900-1940: жилищата построени през този период нямат достатъчна изолация. Много от тях имат некачествени улуци и комини.

• 1960-1980: задължително проверете таванската вентилация. Ако не липсва изцяло, както е в болшинството от случаите, то тя вероятно е недостатъчна. Може да се наложи да добавите вентилатори.

• 1980-до момента: През това време асфалтовите покрития са заменени от такива от органичен материал и от фибростъкло. Новите са по-леки и по-устойчиви на огън, но се чупят и са податливи на влага и течове точно като старите. Ако са и на повече от 15 години, трябва да помислите за замяна.

Само не забравяйте, че не всеки признак на лошо състояние на покрива или на друг елемент от къщата е причина да се откажете от нея. Ако наистина сте запленени от жилището, вие се ангажирате да се погрижете за него, така че освободете напрежението и останете оптимисти. Ако можете, предоговорете цената на къщата. Постарайте се и да получите документи кога са извършвани последните основни ремонти и от кого. Проверете, дали те не предлагат и извънгаранционна поддръжка.