Това, на което е подложен моя покрив – силен вятър

Това, на което е подложен моя покрив – силен вятър

Съдържание

Damaged roof

Силният вятър като че ли е най-сериозното изпитание за всяка покривна система. Обикновено системата е проектирана така, че да устои на обичайните за района ветрове – затова предварително се събира информация за силата и посоката на вятъра в дадената област. Събраните данни, заедно с локацията и височината на сградата са от решаващо значение за начина на механично фиксиране на компонентите на системата – брой, вид и разстояние между скрепителите. Естествено, коректното монтиране и внимателното изпълнение по и около вертикални елементи и други детайли, ще даде очаквания резултат. Но покривните системи трудно издържат на екстремни ветрове. От определен момент нататък с нарастването на силата и скоростта на вятъра започва и постепенното увреждане на покрива.

Какво точно се случва там горе? Вятърът не въздейства еднакво по цялата повърхнина. Има участъци, които са подложени на високо налягане, има и такива, които са подложени на ниско, в зависимост от посоката на вятъра, формата и разположението на покрива. Най-често засегнатите участъци (т.е местата където натоварването е най-голямо) са по периметъра и ъглите. Затова се предвиждат и поставят противоветрени метални профили в основата на борда по периметъра.

Еднопластови покривни системи

Вятърът причинява щети, когато:

  • Компоненти на покривната система или части от тях се раздвижат под въздействието му
  • Различни предмети се носят по цялата площ на покрива

В първия случай това най-често са платната мембрана, които не са добре фиксирани или скрепителите не са стабилно захванали за основата, като с течение на времето се освобождава все по-голяма площ. При баластни системи, слоят чакъл, ако не покрива еднакво и равномерно цялата площ на покрива, в полу-откритите участъци вятърът постепенно подхваща и „засмуква“ незакрепената мембрана отдолу. Всичко това не се случва от веднъж, а всеки път когато вятъра е с над определена сила и скорост, а ефектът, който се получава е, че все повече площ се разкрива и отделя от основата – като при обелване на люспа. И след достатъчно дълъг период от време, когато не се полага грижа и поддръжка, покривът се уврежда, а щетите са сериозни.

Носените от вятъра предмети по покрива също не бива да се подценяват – клони, останки, счупени части и оборудване по покрива и парчета от тях. Те могат да причинят сериозни наранявания, охлузвания и пробождания по мембраната, които неоткрити и оставени във времето, се задълбочават и носят сериозни негативни последствия. Отделно, по-малки предмети и отпадъци заедно с прахта се събират и натрупват и могат да запушат водоотточните отвори, което също може да донесе бъдещи проблеми.

От казаното до тук е ясно, че подходящо проектирана и коректно изпълнена покривна система осигуряват устойчивостта ѝ, но за да се гарантира безпроблемното ѝ функциониране е необходима периодична грижа и обследване на покрива за разместени, незакрепени участъци или места с наранена мембрана. Проверка на състоянието на покривната система нужна и веднага след екстремни случаи на бурен вятър.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »