Това, на което е подложен моя покрив – силен вятър

Това, на което е подложен моя покрив – силен вятър

Съдържание

Damaged roof

Силният вятър като че ли е най-сериозното изпитание за всяка покривна система. Обикновено системата е проектирана така, че да устои на обичайните за района ветрове – затова предварително се събира информация за силата и посоката на вятъра в дадената област. Събраните данни, заедно с локацията и височината на сградата са от решаващо значение за начина на механично фиксиране на компонентите на системата – брой, вид и разстояние между скрепителите. Естествено, коректното монтиране и внимателното изпълнение по и около вертикални елементи и други детайли, ще даде очаквания резултат. Но покривните системи трудно издържат на екстремни ветрове. От определен момент нататък с нарастването на силата и скоростта на вятъра започва и постепенното увреждане на покрива.

Какво точно се случва там горе? Вятърът не въздейства еднакво по цялата повърхнина. Има участъци, които са подложени на високо налягане, има и такива, които са подложени на ниско, в зависимост от посоката на вятъра, формата и разположението на покрива. Най-често засегнатите участъци (т.е местата където натоварването е най-голямо) са по периметъра и ъглите. Затова се предвиждат и поставят противоветрени метални профили в основата на борда по периметъра.

Еднопластови покривни системи

Вятърът причинява щети, когато:

  • Компоненти на покривната система или части от тях се раздвижат под въздействието му
  • Различни предмети се носят по цялата площ на покрива

В първия случай това най-често са платната мембрана, които не са добре фиксирани или скрепителите не са стабилно захванали за основата, като с течение на времето се освобождава все по-голяма площ. При баластни системи, слоят чакъл, ако не покрива еднакво и равномерно цялата площ на покрива, в полу-откритите участъци вятърът постепенно подхваща и „засмуква“ незакрепената мембрана отдолу. Всичко това не се случва от веднъж, а всеки път когато вятъра е с над определена сила и скорост, а ефектът, който се получава е, че все повече площ се разкрива и отделя от основата – като при обелване на люспа. И след достатъчно дълъг период от време, когато не се полага грижа и поддръжка, покривът се уврежда, а щетите са сериозни.

Носените от вятъра предмети по покрива също не бива да се подценяват – клони, останки, счупени части и оборудване по покрива и парчета от тях. Те могат да причинят сериозни наранявания, охлузвания и пробождания по мембраната, които неоткрити и оставени във времето, се задълбочават и носят сериозни негативни последствия. Отделно, по-малки предмети и отпадъци заедно с прахта се събират и натрупват и могат да запушат водоотточните отвори, което също може да донесе бъдещи проблеми.

От казаното до тук е ясно, че подходящо проектирана и коректно изпълнена покривна система осигуряват устойчивостта ѝ, но за да се гарантира безпроблемното ѝ функциониране е необходима периодична грижа и обследване на покрива за разместени, незакрепени участъци или места с наранена мембрана. Проверка на състоянието на покривната система нужна и веднага след екстремни случаи на бурен вятър.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on email