Откриване на течове от покрива на офис сграда

Откриване на течове от покрива на офис сграда

Съдържание

infrared roof leak detection

Откриването на теч от покрива на офис или търговска сграда обикновено е много по-сложно, отколкото на жилищна. Този тип постройки са с много обширни покриви, понякога няколко стотин метра, опасани със стотици съединения. Проверяващите трябва да имат специализирана техника и отлично да познават различните видове покривни системи. Трябва да се има предвид, че една такава инсталация не се състои само от покрив, а и от водопроводни тръби и електрическа инсталация. Покрив, който е професионално и правилно монтиран може изведнъж да се окаже проблемен, защото точно  водопроводът или електроинсталацията не са добре запечатани. Понякога течът на покрива може да е в резултат от силен вятър и износване на покривното покритие.

Важно при възникване на подобен проблем е, освен професионализмът на фирмата, която ще извършва проверката, е и нейната бърза реакция. Теч от покрива на офис или търговска сграда е свързан с главоболия с наемателите, които могат основателно да се сърдят за увреден инвентар, може да има и риск за падане на парчета от покрива върху служители и клиенти на наелите помещенията. За това покривните специалисти трябва да са в състояние да реагират до 24 часа. Те трябва да открият проблема и да  предоставят на собственика на имота или управителя подробен доклад от проверката. Той трябва да включва подробно описание на проблема и да е намерена конкретната причина, както и зоната на теча. Често съдържа  снимки или инфрачервени изображения. В много случаи тези, които диагностицират проблема препоръчват квалифицирани специалисти, които могат да се справят точно с конкретен проблем.  Много покривни гаранции имат специфични изисквания за квалификация на покривни изпълнители и как да се поправи или да се промени покривната система. Изборът на неквалифициран изпълнител, дори ако ремонтът на теча е успешен, може да анулира гаранцията от фирмата поставила покрива.

UNOLASTIC manual free download

Има няколко възможности за намиране на течове в търговски покриви. Видът на покривни системи, и как е построена сградата, до голяма степен определят най-добрите методи за намиране на течове на покрива. Например, когато е налице завършен таван е най-добре да се използва топлинна или инфрачервена апаратура. Така не се нарушава инсталацията. За отворени тавани, като складове, може да е възможно да се наложи само визуална проверка.

РАЗЛИЧНИ МЕТОДИ НА ПРОВЕРКА

 

Визуална проверка.

Визуалната проверка изисква физическа разходка из сградата и извън нея. Преглеждат се очевидните признаци на повреди, износване и не успешни монтажни работи. Специално внимание изискват места, които са обезцветени и си личат петна от вода. Проследява се от къде идва течът, защото водата може да капе през дупка, но може да влиза в сградата и да се стича на известно разстояние от действителното място на повреда. Този метод не е ефективен, когато липсва визуален достъп до целия покрив, тогава трябва да се използва специализирана техника и методи.

 

Инфрачервен метод

Инфрачервените камери се използват още от 70-те години на миналия век. Те вършат чудесна работа, когато трябва да се открие влага на плоско или ниско-скатен покрив. Тяхното изображение се нарича и топлинно, защото ясно показва очевидни разлики в температурата на покривите, които могат да са причина за дефекти на покривите, които да доведат до скъпи ремонти. Този метод на диагностика показва с различен цвят сухите, очевидно непокътнати строителни материали по покрива, и мокрите, потенциално проблемни области.

Инфрачервените камери са леки и преносими. С тяхна помощ бързо и лесно се идентифицират проблемните зони. Те правят запис и покривните специалисти могат да покажат на собственика точно къде са проблемите. Особеното е, че инфрачервените камери работят най-добре в ясни и слънчеви условия. Изключително полезни са при покриви направени от фибростъкло, корк, перлит и полиуретан, но не толкова с покриви от бетонни павета, гипс или силно отразяващи метални материали.

 

Ядрено сканиране

Докато инфрачервените камери са стандарт за откриване на течове в плоски покриви, ядреното сканиране е от съществено значение за инспекция на покриви с баласт или покриви, които имат павета, растителност или чакъл, разположен в горната част на основния строителен материал. Този тип система за инспекция на покривни проблеми се счита от много експерти за единственият надежден метод при по-обемни покрития. При него се налага първо да се премахне временно чакъла, растителността или паветата от мястото на теста. След това, екипът използва машина за откриване на водородните йони, които показват наличието на вода или щети от влага на повърхността или под повърхността на покрива.

 

Векторното картографиране на електричното поле

Инфрачервените камери и ядреното сканиране откриват течове косвено, а векторното картографиране на електричното поле разкрива течове директно при източника. Това е от най-съвременните методи за откриване на течове на покрива, като се използва специализирано оборудване за разкриването на нарушения в мембраната на покрива. Специалистите използват метод за ниско напрежение, за да намерят течове на плоски покриви и метод за високо напрежение, за да открият течове на скатни покриви. Търговските обекти, които имат комбинация от плоски и скатни покриви може да използват комбиниран метод, които е с ниско и високо напрежение. Така правят цялостна диагностика на течовете на целия покрив.

Чрез векторното картографиране на електричното поле се локализират течове незабавно, което помага на собствениците на сградите да планирате незабавни ремонти. Този тип проверка може да се използва за тестване на зелени покриви без отстраняване на откритието на почвата.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »