Финансиране на домакинства за изграждане на фотоволтаични системи до 15000 лева

Финансиране на домакинства за изграждане на фотоволтаични системи до 15000 лева

Съдържание

Фотоволтаични системи цена

Получавали ли сте енергийни помощи през 2022? Ако отговора е “Да” шансът ви да получите фиансиране за фотоволтаици е по-голям. 

9500 домакинства от тях минимум 4000 

В този блог пост разглеждаме всички детайли около програмата за фиансиране и процедурите.

Ако искате първи да научите последните новости, присъединете се към групите ни във Viber и Telegram.

Join us on Viber
Присъединете се към Изоматех Viber общност

Линк >> Изоматех Viber общност

Линк>>  Изоматех Telegram общност

 

Програма

Процедура

Срок

 

Бюджет на процедурата

Разпределение на бюджета

Допустими кандидати

 

Допустими дейности

 

Допустими сгради

 

Финансови параметри

 

По коя програма може да се кандидатства

 

От ведомството информират, че общият размер на безвъзмездното финансиране по настоящата процедура е 59 840 000 лева – 49 870 000 лева ‬‬от Европейския съюз – NextGenerationEU, и 9 970 000 лева национално финансиране.‬‬

Процедурата се състои от два компонента: първият е за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване, а вторият – за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

Кой може да кандидатства

 

Допустими кандидати са всички физически лица, български граждани, граждани на друга държава член на Европейския съюз или граждани на трета държава със статут на постоянно пребиваващи в България, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда. Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата и да се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Какъв е максималния размер на фиансиране

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за проектно предложение по първия – Компонент 1, е до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960,83 лв., и до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лева по втория  – Компонент 2.

Как може да се кандидатства за фиансиране на фотоволтаици

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на предложенията чрез Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост (ИСУН 2020, раздел “Национален план за възстановяване и устойчивост”).

Заяви безплатен анализ и остойностяване тук

 

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »