Хидроизолация 101

Хидроизолация 101

Съдържание

waterproofing 101

Защо да слагаме хидроизолация? Защо е необходима хидроизолация? Не е ли тя само едно допълнително перо, което натоварва бюджета? Какво пък толкова ще стане, ако не използваме хидроизолация?

Това са много често срещани въпроси, дори и от експерти с опит в областта на строителството. Тези, които веднъж са се опарили и са имали проблеми след неадекватни решения вече знаят защо. Знаят, че хидроизолацията струва пари, но непоставянето на хидроизолация струва няколко пъти повече.

Хидроизолацията е обвивката на сградата. Тя е за сградата това, което е кожата за човешкото тяло. Представете си вашето тяло без кожа. Изложено на всички атмосферни влияния… Хидроизолацията защитава сградата от външни въздействия и удължава нейния експлоатационен живот. Помага за увеличаване на комфорта на обитателите на сградата.

Строителството се развива. Изискванията към проектите стават все по-големи. Сложността на сградите нараства. Появява се необходимост от нови материали и системи, които да удовлетворят тези изисквания.

Например при строителството в големите градове, когато земята става все по-скъпа и е трудно да се намери, почти винаги сградите вече се проектират с едно до три подземни нива.

Изтегли безплатно Наръчник за битумни хидроизолации

 

В много случаи конструкцията е подложена на непрекъснато хидростатично налягане и водата може да проникне през нея.

За да запазим комфорта на подземните помещения изграждането на хидроизолационна система е необходимост.

Надеждна хидроизолация може да бъде изградена с различни типове продукти – полимер-битумни мембрани, PVC мембрани, TPO мембрани, хидроизолация на циментова основа и др. Изборът на материалите и системите зависи от всеки конкретен случай и специфичните условия.

Има специални изисквания към хидроизолационните материали. В зависимост от приложението им те трябва да покриват определени стандарти.

Те са записани в европейските норми, които регулират това и Българския държавен стандарт. Добре е при избора на материали и системи да се има това предвид.

Материалите трябва да притежават определени технически характеристики, които ще им позволят да издържат на натоварванията и в крайна сметка да изпълнят функцията си:

  • Да бъдат еластични и гъвкави
  •  Да има възможност лесно да се поправят
  • Да притежават способност да свързват пукнатините;
  • Да са устойчиви на вода под налягане;
  • Да отговарят на EN стандарти;

Технологията на полагане също има голямо значение за изграждане на надеждна хидроизолация.

Преди поставяне на хидроизолация трябва да се извършат няколко рутинни действия по подготовка на основата:

  •  Проверка на основата преди полагане на хидроизолация – основата трябва да е здрава, гладка, без остатъци от бетон, арматура и други твърди предмети, чиста, суха. Влажността по новите изисквания за полагане на хидроизолация не трябва да бъде повече от 4 %. ;
  • Всички видими пукнатини и несъвършенства в бетоновата конструкция трябва да бъдат ремонтирани със замазка или шпакловка;
  • Измитане и почистване от пирони, камъчета и други остри и твърди предмети, които биха могли да нарушат целостта на хидроизолацията;

Гаранционният срок на хидроизолацията зависи от строителната компания, наела се с полагането на материала. Но при изграждане на нови сгради, не трябва да е по-малко от 5 години.

Наемането на компания с опит, структура и система, която може да ви води през този процес и извършването на тези специфични строителни дейности би ви спестило много време и тревоги..

Помислете само… Разходите за хидроизолация представляват само около 1-2 % от стойността на сградата. Всеки ден се прибирате във вашия дом, прекарвате много часове със семейството си, храните се, спите, забавлявате се. Голяма част от живота ви преминава във вашия дом и семейството ви е на сигурно и уютно място за само 1%. Аз искам най-доброто за семейството си. А вие?

Споделете какво мислите. Оставете вашия коментар. Ще ми бъде много интересно да науча мнението ви по този въпрос.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »