6 предизвикателства при изграждане на зелени покриви

6 предизвикателства при изграждане на зелени покриви

Съдържание

unmaintained green roof

Има много и различни варианти на зелени покриви. Някои са изградени върху подземни паркинги, други са върху тераси и покриви. Успехът на един проект за покрив-градина зависи от много различни фактори, които могат да се оценяват различно във времето и климатичните условия.

Но в много от случаите инвеститорите и строителите срещат едни и същи предизвикателства, които играят ключова роля в това, дали един проект за зелен покрив ще бъде успешен или не. Ето някои от най-често срещаните предизвикателства, които трябва да намерят своето адекватно решение при изграждане на покрив-градина:

Вид на покривната конструкция

Когато се проектира вида и системата на зелените покриви от първостепенно значение е да се вземат предвид структурните елементи на сградата. Конструкцията трябва да е достатъчно здрава, за да издържи всички натоварвания, на които ще бъде подложена. Дебелината на покривния пакет при зелени покриви е много голяма.

Тук трябва да се предвиди дебелината на хидроизолация, топлоизолация, дренаж, почва, растения и др. Собственото тегло на почвата е много голямо. То се увеличава в реални условия, защото почвата задържа голям процент от дъждовните води.

Трябва да се предвидят и натоварвания от сняг, подемната сила на вятъра, други покривни инсталации като фотоволтаични системи, климатични системи и т.н.

Изолационен пакет

При голяма част от зелените покриви подпокривното пространство е използваемо. Независимо дали това е жилищно пространство или подземни съоръжения и гаражи, трябва да се осигури комфорта на обитателите или адекватна защита за машини и съоръжения. За поддръжката на растителността се изисква активно напояване и водоснабдяване и това означава, че изолационния пакет е непрекъснато под вода.

Всеки детайл от проектирането, използването на висококласни материали с подходящи технически характеристики и инсталирането е важен фактор за успеха на проект за покрив-градина. Натоварването на кореновата система върху изолационния слой също трябва да се има предвид.

Корените могат да нарушат целостта на хидроизолацията и по този начин водоплътността на системата. Използването на специални противокоренови мембрани и бариери е вече стандарт при изграждането на зелени покриви.

Изтегли безплатно Наръчник за битумни хидроизолации

Избор на Растителност

Изборът на подходящи растения за вашата зелена покривна система е от решаващо значение. Има богато разнообразие от ниска и висока растителност, която може да използвате. Неправилното съчетание  и несъвместимостта на някои растения може да доведе до неправилно им развитие или тяхната загуба. Обмислете всички варианти внимателно.

Избор на изпълнител

При близо 40 % от случаите проблемите с  покривите се дължат на лошо изпълнение. При проекти за зелени покриви много често се използват повече от един изпълнител за изграждането на целия пакет. За изпълнението на изолационния пакет е по-добре да разчитате на компания с дългогодишен опит в хидроизолациите.

По отношение на избора на почвен слой, растителност, естетика, дизайн е по-добре да имате на своя страна и ландшафтен архитект. Технологията на полагане, правилното подреждане на слоевете, организацията на различни подизпълнители са ключови за успеха на вашия проект.

ПОДДРЪЖКА

Проектът за зелен покрив не свършва с неговото изграждане. Изисква ежедневни грижи през целия период на експлоатация. Едно от най-големите предизвикателства пред изграждането на зелени покриви е поддръжката – дейностите, които включва и цената ѝ. Това зависи много от избора на вида на зеления покрив, вида растителност, дизайна и т.н. Не забравяйте да включите това във вашия бюджет, когато обмисляте проект за покрив-градина.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Системите зелени покриви са сложни и включват работата в екип на редица специалисти – строителен инженер, проектант за покривната и хидроизолационната система, изпълнител на изолационната система, ландшафтен архитект и изпълнител на дейностите по поддръжката. Всеки от тях има свои специфични области на компетентност и за изграждане на успешни проекти за зелени покриви са необходими всички.