Зелени покривни екосистеми

Зелени покривни екосистеми

Съдържание

rooftop grass field

Зелените покривни системи са прекрасен начин природата да бъде буквално над главата ви и то постоянно. Това става реалност, когато превърнете покрива си в зелен оазис.

Модерните материали за изграждане на покриви позволяват засаждане на различни растения върху къщата или жилищната ви сграда. За да може да бъде засадена флора над дома ви е необходима #хидроизолационна мембрана Defend H Antiroot P 4 mm. Тя представлява материал, който има свойството – едновременно да не пропуска вода, но и да не позволява на корените да проникват по-надолу в слоевете на покрива.  Освен #хидроизолация, важни части на системата са и мембрана за дренаж и съхранение на вода и филтърен слой геотекстил. #ARCO DRAIN GEO P 1000 е главна бариера, даваща възможност растенията да живеят заедно с елементите на покрива, както и напояваща система, която сама се грижи за поливането. Разделителният геотекстил Tencate Polyfelt TS 20 я предпазва от проникването на почва и други частици, които биха намалили нейните дренажни свойства.

Изтегли безплатно Наръчник за битумни хидроизолации

Зелената покривна екосистема едновременно е идеална изолация и начин да релаксирате, като държите природата съвсем близо до вас. Така ще имате идеален пейзаж, а и красив оазис, в който да се спасявате в горещините, както и от лошото настроение. Можете да се чувствате и като човек, даващ своя принос за съхраняването на зелената природа. Посадените растения на върха на къщата или сградата Ви ще абсорбират естествено водата и ще филтрират въздуха.

Трябва да знаете също, че има два вида #ПокривниГрадини. Едните са „дълбоки“ и те са с дебелина минимум 13 сантиметра. Те са тежки и са по-подходящи за силно устойчиви и по-пространствени къщи и сгради. На тях може да бъде засадена дива растителност, която има нужда от по-голяма площ и дълбочина. Наричат се още #интензивни #зелени покриви. Другият вид е „плитката“ настилка. Тя е до 13 сантиметра и е подходяща за по-малки растения, както и малки къщи, където няма трафик върху зелените площи. Това са #екстензивни зелени #покриви.

По света се срещат постройки извън града, които имат #ЗелениПокриви и по тях дори се качват пасящи животни.

Много хора обединяват зелените си покриви със соларни и термични системи за енергия, но дори и без тях, ако покривът ви е зелен, спокойно може да кажете, че живеете в синхрон с природата.