Това, на което е подложен моя покрив – градушка

Това, на което е подложен моя покрив – градушка

Съдържание

Roof full with hail

От всички стресови климатични фактори оказващи потенциално разрушително въздействие върху покривната система, градушката като че ли е „най-коварното“ явление. Очакваният резултат от посоченото явление според мнозина е надупчване  на хидроизолационната мембрана, което е очевидно, и което след това се отремонтира като се залепват парчета върху наранените и прободени места и случая е приключен. Истината е малко по-различна. Градушка с такава големина, че да успее да пробие мембраната се случва изключително рядко.

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ЩЕТИ?

Всъщност се нарушава целостта на системата, като се причиняват едва забележими пукнатини, а последствията се проявяват години по-късно при събитие със същия или друг характер, но също е достатъчно натоварващо. При обичайни градушки, в зависимост от пластичността/твърдостта на мембраната, е възможно определени ледени късчета да я деформират по начин, че да не личи външно, а да е наранена армировката или пък долната страна на битумни шингли например. Във всеки случай местата едва личат, но представляват слабо място в покривната система, което скъсява живота ѝ, и са причина за бъдещето компрометиране на  водонепропускливостта й. Тези микро пукнатини не пропускат вода, но се развиват във времето, могат да се разширят и задълбочат. Целостта на мембраната е нарушена, здравината и устойчивостта й се намаляват и след време при едно не толкова необичайно явление, например силен вятър, щетите за покривната система да са значителни.

Книга - Пролетно почистване на покрива

Нарушената хидроизолационна система предполага скъпи ремонти

Няма гаранция, че хидроизолационната мембрана и покривната система като цяло могат да устоят на необичайна и екстремна по сила градушка – явление, което казахме е изключително рядко и изисква незабавен оглед и отстраняване на щетите. В другите случай за предпочитане е да се използват мембрани за последен пласт, когато става въпрос за система с полимер битумни мембрани, които притежават здравина и устойчивост. Това се определя от армировката. При мембрани с полиестерна армировка, разрушителното въздействие на ледените късчета, може да се сведе до минимум. Синтетичните хидроизолационни мембрани са с по-голяма устойчивост и се инсталират в един пласт. Мембраните от висок клас имат здрава армировка, което ги прави сравнително устойчиви. Но това не означава, че са имунизирани срещу микро наранявания от градушка, за които говорихме. Във всички случаи, ако  искаме да  запазим надеждността на системата и да удължим живота й, то тогава периодично обследване, поддръжка и грижи за покрива са абсолютно задължителни.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Съвременните материали имат високи технически характеристики и сравнително висока устойчивост на механично въздействие, включително и от градушка. По-евтините мембрани имат слаба армировка и са сравнително неустойчиви на градушка. Когато избирате материали за вашия покрив, имайте предвид, че спестяването на минимална разлика в цената може в последствие да ви донесе много повече разходи, понякога измервани в пъти. В нашата практика сме имали случаи, в които щетите са толкова големи, че частични ремонти не могат да възстановят покрива в задоволителна степен и се налага цялостен ремонт. Застраховането на покрива срещу градушка също би намалило рисковете и би покрило щетите.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on skype
Share on email