54 фактa за плоските покриви, които ги правят предпочитани

54 фактa за плоските покриви, които ги правят предпочитани

Съдържание

flat roof facts

Плоските покриви изглеждат привлекателни за широк спектър от архитектурни стилове, особено в съвременните офис, търговски  и жилищни сгради. Много от традиционните къщи също имат профили от плоски покриви – по веранди, тераси, гаражи и над навеси и капандури.

Разбира се, освен да ви носи естетическа наслада, вашият покрив трябва да защитава вашия имот срещу природните стихии и да остава непокътнат за години напред.

В началото се е смятало, че плоските покриви обикновено не са толкова трайни колкото скатните, поради това, че се задържа сняг и дъжд, а това намалява живота им. Въпреки това, през последните няколко десетилетия, са разработени нови и усъвършенствани мембрани за плоски покриви, които са изключително устойчиви, енергийно ефективни и може да се конкурират по дълголетие със скатните покриви.

Ето  някои факти за плоските покриви, които ще ви помогнат да изберете най-добрите системи и материали съобразно вашите нужди и бюджет.

Студен и топъл покрив

Плосък покрив без топлоизолационна система е студен. В миналото сградите не са били топлоизолирани. Все още съществуват много сгради, които нямат топлоизолация. Изследванията показват, че най-големите температурни загуби се регистрират през покривното пространство. При новите сгради задължително се предвижда топлоизолационна система на покрива. Такива покриви са топли.

Обърнат и конвенционален покрив

Когато хидроизолацията е над топлоизолацията в покривния пакет имаме конвенционален покрив. Такива са повечето покриви в България и не само. В някои страни като Австрия и Германия е много разпространен покрив наречен обърнат. При него топлоизолацията от екструдиран полистирол се намира над хидроизолационната система. Предимствата на този вид покриви, е че предпазват хидроизолацията от UV лъчи и други влияния на външната среда и по този начин удължават експлоатационния живот на покрива.

Според броя слоеве на хидроизолационната система

Различаваме еднопластови, двупластови или многопластови хидроизолационни системи. Много често срещана система при индустриалните покриви с метална конструкция е послойния монтаж, при който върху топлоизолацията от каменно-минерална вата се полага еднопластова система от синтетична PVC или TPO(FPO) мембрани. Еднопластовите хидроизолационни системи се използват все повече и при изграждането на офис и търговски сгради, както и при жилищно строителство.

При съвременните покриви върху стоманобетонова конструкция най-често се полага двупластова система от полимер-битумни мембрани.

Еднопластови покривни системи

 

При изграждане на хидроизолационна система от мазани хидроизолации се нанасят три или повече слоя усилени с геотекстил.

 1. Единичните мембрани са най-популярните материали за плосък покрив в момента. Те се използват и в офис, и търговски сгради, както и при жилищно строителство.
 2. Каучуковите мембрани, тези от  ПВЦ и синтетично ТПО имат много различни форми, трайност, характеристики и цена.
 3. Мембраните варират в ширина от 180 до 540 см. Тези, които най-често са използвани са около 300 см.
 4. Средната дебелина на мембраната варира между 45-90 милиметра. Обикновено се препоръчва да се инсталира мембрана, която е с дебелина най-малко 50 милиметра.

ЗАСТРОЕН ПОКРИВ

 1. Застроените покриви са произведени чрез редуването на слой наситена с катран хартия и течен катран с чакъл, асфалт, валцуван асфалт, или модифициран битум. Като се  добавят все повече и повече пластове се увеличава трайността и дълголетието на покрива, откъдето идва и името “застроен”.
 2. Застроените покривите може да са с: 1. катран и чакъл 2. модифициран битум 3. валцуван асфалт
 3. Застроена покриви се считат за остарели от съвременните строителни стандарти. Тези материали вече почти не се инсталират на големи търговски площи, но продължават да бъдат поставяни на жилищни домове, поради ниската им цена.
 4. Всеки вид застроен покрив изисква положителен наклон най-малко 1/12 цола.

ПОКРИВ С ИЗОЛАЦИОННА ПЯНА

 1. Има два основни типа:

1. Пръскане на изолационна пяна – пръска се със спрей директно върху повърхността на покрива и след това се затваря с акрил или уретаново покритие, както и слой от натрошени камъни или пясък.

2. Покривни покрития с изолационна пяна, които са произведени предварително, за да се удължи експлоатационния срок на покрива от 10-15 години. Те обикновено са монтират на най-горната част на еднослойни или ниско- скатни метални покриви.

ИНСТАЛАЦИЯ НА ПЛОСЪК ПОКРИВ

 1. Еднослойния покрив може да бъде напълно залепен или прикрепен механично.
 2. При залепването  мембраната се закрепва директно за  изолацията или към основата.
 3. Механично прикрепване се състои от закрепване на всеки ред на мембраната на платформата на покрива с покривни винтове и платки. Крепежните елементи обикновено са разположени на разстояние 60 см.
 4. Най-често срещаният проблем с напълно залепена инсталация е, че шевовете не са добре залепени, има мехурчета в мембраната, което води неизбежно до течове.
 5. В инсталацията на модифициран битум се използва подпалването, което може да бъде причина за пожар в сградата.
 6. Каучуковата гума е най-често инсталираната еднопластова мембрана, както за жилищни, така  и за търговски сгради.
 7. Каучуковата гума не изисква специално оборудване за монтаж.
 8. Важно е да се намери фирма изпълнител, която се е специализирала в изработката на еднослойни покриви.
 9. Ако се прави замяна на вече съществуващ покрив, най-добре е старият да бъде премахнат напълно, за да се изчисти цялата влага и да се замени изгнилият субстрат.

ДЪЛГОЛЕТИЕ НА МАТЕРИАЛА

 1. ПВЦ материалът се счита за най-дълголетния сред плоски покриви. Поради топлинно заварените шевове, ПВЦ остава гъвкав през целия му жизнен цикъл.
 2. ПВЦ материал може да издържи и повече от 30 години. Производителите предлагат 25 годишна гаранция за търговски сгради, а при някои дори доживотна гаранция за жилищни.
 3. Каучуковите траят около 10-15 години. Въпреки че някои производители предлагат гаранции до 40 години, е важно да се знае, че те не покриват проблеми по шевовете или такива заради събиране на вода. Всъщност, това са двете основните причини за дефект на каучуковите мембрани.
 4. Дълголетието на синтетичното TПO варира значително между 7 и 20 години.
 5. Производителните гаранции, предлагани на различни видове плоски мембрани се различават значително в зависимост от дебелината на мембраната, размера, начина на монтаж и условията на околната среда.
 6. Катран и чакъл, както и покривните системи от модифициран битум имат жизнен цикъл 10-20 години, но отстраняването им е много скъпо.

ДЪЛГОЛЕТИЕ НА ПЛОСКИЯ ПОКРИВ

 1. Най-големият проблем за повечето плоски покриви е наличието на връзки, защото точно там се появяват течовете и влагата.
 2. ПВЦ и TПO са единствените две мембрани, които имат заварени шевове при висока температура. Те никога няма да се разпаднат и следователно не допускат проникването на влага.
 3. Катран и чакъл, модифициран битум и валцуван асфалт предлагат изключително слаба защита срещу течове и събиране на вода.
 4. Каучуковата гума обикновено позволява на влагата да проникне.
 5.  Един от най-големите проблеми с издръжливостта на плоски покриви, които са направени с пяна е, че изолацията може да се яде от птици, което води до течове.

УСТОЙЧИВОСТ НА ПРОБИВАНЕ

 1. Застроени покриви са обикновено с около 1-2 см по-дебели, изработени са от твърди материали и следователно са много трудни за пробиване.
 2. Еднопластовите покриви и тези направени с изолационна пяна обикновено са лесни за пробиване чрез директен контакт с остри предмети.
 3. Някои от ПВЦ мембраните са укрепени с фибростъкло, което ги прави много трудни за пробиване.

ДРУГИ ВАЖНИ ФАКТИ ЗА ДЪЛГОТРАЙНОСТТА

 1. ПВЦ мембраната, се счита за най-издръжливият покривен материал за плосък покрив. Тя е специално създадена, за да остане непокътната при неблагоприятни атмосферни условия (дъжд, сняг, вятър, слънце, топли и студени температурни колебания).
 2. Друга причина, поради която ПВЦ е много издръжлива е, защото в горнаия и долния слой мембраната има почти еднаква дебелина.
 3.  TПO има съмнителна трайност, тъй като няма последователна формула сред производителите. Те  експериментират непрекъснато, за да я направят толкова издръжлива, но и по-евтина от ПВЦ мембраната.
 4. Един фактор, който компрометира трайността на ТПО е фактът, че горният слой на мембраната (който има контакт с атмосферата и би трябвало да  осигурява дълготрайност) е по-тънък от долния. В повечето случаи съотношението е 40/60.
 5. ТПО покривите предлагат слаба устойчивост на топлина и силно лъчение.

ПОДДЪРЖАНЕ И РЕМОНТ

 1. ПВЦ мембраните са лесни за поддръжка и ремонт. Техните топлинно заварени шевове остават такива през целия им живот, което прави всеки ремонт, поддръжка или модификации, за да инсталирате ново оборудване, бързо и лесно.
 2. Обикновено ремонт на топлинно – заварени мембрани, като TПO или ПВЦ се състои от заваряване на кръпка върху мембраната над дупката, която е била открита, като източник на теч.
 3. При каучуковите мембрани се препоръчва на всеки 7-10 години да се правят нови шевове, независимо дали се е появил теч или не.
 4. Застроените покриви са много трудни за ремонт, или дори да се намерят течове.

УНИКАЛНИ ПРЕИМУЩЕСТВА

 1. Плоският покрив е най-доброто решение за много голям размер сграда. Инсталиране на скатен покрив на такава сграда не се препоръчва, защото това ще бъде много по-трудно, и скъпо. Той също така ще изисква специална структура, за да се поставят всички останали електро и водоинстлации.
 2. Плоският покрив може да се използва като платформа, зелен покрив (градина на покрива), тераса или мезонет.
 3. Еколозите предпочитат плоски покриви, тъй като те могат да се превърнат в градини.
 4. Когато се прави зелен покрив, препоръката е да се използва ПВЦ или ТПО мембрана, защото те гарантират, че няма да протекат.
 5. Плоските покриви предлагат голям потенциал за широкомащабни слънчеви инсталации, тъй като те обикновено не са сенчести. Така може да  получите голямо излагане на слънце през целия ден.

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

 1. TПO и ПВЦ се смятат за силно отразяващи. Те връщат до 90% от топлината обратно в атмосферата. Това означава, че една от тези мембрани може да Ви помогне да спестите изключително много от сметките си за енергия.
 2. Белите покриви събират много прах и мръсотия през целия им живот, като по този начин намалява енергийната им ефективност. Въпреки това, те си остават силно отразяващи.
 3. ПВЦ и TПO мембрани с по-тъмен цвят също са енергоспестяващи.
 4. Модифициран битум и каучукови мембрани предлагат най-ниска енергийна ефективност. Тъй като са много тъмни могат да се нагреят до 170 градуса през лятото и охлаждането на помещенията вътре излиза изключително скъпо.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА

 1. И двете – TПO и ПВЦ са 100% рециклируеми.
 2.  Възможно е да се инсталира ПВЦ над стар покрив, което намалява значително разходите.
 3. Каучуковите мембрани, тези от катран и чакъл, както и от модифициран битум не са екологично чисти и не могат да бъдат рециклирани, защото са направени на нефтена основа продукти. Следователно, те трябва да бъдат депонирани в края на живота си.
 4. Градина на покрива, инсталирана на плосък покрив, подобрява качеството на въздуха и намалява топлинния ефект в големите градски райони.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »