LEED v.4 – по-устойчиво строителство с по-висока грижа за здравето

LEED v.4 – по-устойчиво строителство с по-висока грижа за здравето
Monte Carlo green rooftops by LEED standard

След 31.10.2016 задължителна ще е новата, подобрена версия на широко разпространения LEED стандарт, разработен от Щатския съвет за зелено строителство (USGBC). LEED v.4 ще важи за нови проекти след датата на въвеждане. Получаване на сертификат по стандарта става като се покрият от определена степен нагоре дадени критерии в определени категории, срещу което се получават точки (кредити), като на последните съответства тип сертификат.

Новата версия ще е по-детайлна и с повече и по-специфични изисквания по отношение енергийна ефективност, водоресурсна ефективност и защита, биоразнообразие, като същевременно не се пропуска и повишаване на комфорта и подобряване условията на живот вътре в сградата.

Всички знаем, че сградите са отговорни за голям процент въглеродни емисии и са свързани с повишения разход на питейна вода. Но също така е ясно, че добивът, преработката, транспортът на суровини и материали необходими за изграждането им, също повлиява негативно и в значителна степен върху природа, околна среда и живущи. Един от фокусите на новата версия е именно върху прозрачността на всички споменати процеси, така че здравословността и природосъобразността да присъства от суровини до завършена и функционираща сграда.

Накрая ще напомним, че покривът може да играе съществена роля за повишаване биоразнообразието и подобряване на градските условия (зелен покрив, хладен покрив), оттам и за получаване на кредити за сертифициране. Освен това един от производителите на хидроизолационни мембрани, с които Изоматех Инженеринг работи – INDEX S.p.A – е член на Съвета за зелено строителство-Италия

 

Източник: http://www.stok.com/2016/07/13/leedv4/

Още новини

Soprema Flag високо-технологични мембрани със сребро и мед

Soprema Flag разработи високо-технологични мембрани със сребро и мед

Soprema Flag разработи, високо-технологични покривни мембрани, които осигуряват дълготрайност на покривната система и същевременно предлагат превъзходни възможности за дизайн и лесен монтаж дори и при

Към новината »