Топ 10 фактора, които влияят върху дълготрайността и експлоатационните качества на битумната хидроизолация

Топ 10 фактора, които влияят върху дълготрайността и експлоатационните качества на битумната хидроизолация

Съдържание

Дълголетието на битумната хидроизолация зависи от редица фактори, включително качеството на монтажа и използваните материали. Лошите техники за монтаж могат да доведат до проникване на вода, което причинява преждевременно разпадане в покривната мембрана. Нискокачествените материали също ще причинят влошаване по-бързо от по-качествените.  За да сте сигурни, че вашата инвестиция е защитена възможно най-дълго, важно е да изберете опитен монтажник, който използва висококачествени материали, когато нанасяте вашата хидроизолационна система.

Тази публикация в блога представя десет фактора, които влияят върху издръжливостта на битума и обсъжда как те влияят върху дълголетието му.  Надяваме се, че тази информация ще ви помогне да вземате информирани решения за това какъв вид защита е най-добра за вашата сграда или имот!

Избор на подходящи материали

Ако искате покрив, който да издържи дългосрочно, е важно да проучите какви материали и стил ще отговарят най-добре на вашия климат. Разбира се, ако нещо се обърка в структурата на вашия бизнес или дом, всичко останало става второстепенно в сравнение!

Например, когато говорим за плоски покриви за търговски сгради, трябва да помислите колко дълго искате да издържи покривът ви. Ако искате покрив, който издържа 15, 20 или 25 години с ниски разходи за превантивна поддръжка, трябва да имате предвид битумни мембрани с по-високи технически характеристики.  Това идва с по-висока цена предварително, но си заслужава, ако вземете предвид нещата за целия жизнен цикъл на покрива.

Други важни фактори, които трябва да вземете предвид, преди да изберете това, което е подходящо за вас, са местоположението, климатът, трафикът на покрива, как ще го използвате, има ли други инсталации на покрива, които се нуждаят от редовна поддръжка и обслужване и т.н.

Много е за взимане, но не се притеснявайте.  Ще разгледаме всеки един от тези фактори след малко!

Качество на монтажа

Изработката е най-важната част от вашия покрив. Това изисква внимание към детайлите и изпълнението, което създава най-добрите практики в тази индустрия при инсталиране на материали за дълголетие.

Можете да имате всички тези съвременни системи, но ако те не са инсталирани правилно или са направени небрежно, тогава това няма да има значение, защото лошата инсталация ще ви отведе по болезнен път без възвръщаемост на инвестициите.

Качеството на работа включва превъзходна грижа по време на всяка стъпка от изливане на бетон до нанасяне на всеки един слой от покривната система.  Грешките тук могат да ви струват повече от пари – те също ще означават ремонт след бури, причиняващи течове, време и много главоболия.

Разочароващо е, когато подпишете нещо на сляпо, само за да разберете по-късно, че това е било по-ниско.  Искате вашите бизнес сгради и домове да бъдат направени бързо, за да можете да се върнете в живота си, но никой не иска повторение на това, което се е случило с тези битумни хидроизолационни покриви или течове около тръби, след като са били инсталирани, поради което качественият монтаж е важен за вас като собственици на имоти!

Излагане на пряка слънчева светлина

Замисляли ли сте се защо вашият покрив се износва? Е, не само времето причинява щети. Слънцето също може да окаже значително влияние върху това колко бързо къщата остарява!

Всички покриви, изложени на слънчева светлина с течение на времето, ще намалят живота си поради щетите, причинени от UV лъчите от пряко излагане на слънце – дори ако не живеете някъде, където вали често! Така, че запазете това знание подръка следващия път, когато тук се появят наистина силни ветрове – нашите стари битумни хидроизолационни покриви биха могли да използват последните си години преди пенсионирането много добре.

Покривните системи са проектирани да издържат на различни метеорологични условия. Все още има методи, които могат да ускорят процеса на влошаване. За слънчевата светлина има няколко метода, при които покривното покритие може да бъде засегнато. По-долу са основните:

UV лъчение

Слънчевата светлина се произвежда от различни видове радиация, а една от тях е ултравиолетовата (UV) радиация. Ултравиолетовите лъчи могат да повлияят на покривното покритие в молекулна степен. Без да навлизате дълбоко в технологиите, може да създава кислородни частици, които да се включат с материалите във вашия покрив. Като пример, ако имате модифицирана битумна покривна система, кислородът се комбинира с въглеводородите, което ги кара да изсъхнат напълно и също така да бъдат крехки.

Постепенно обаче UV лъчите могат да разрушат молекулярната структура на вашата покривна система, като оказват голямо влияние върху външния вид, а също и върху производителността. Тъй като UV лъчите разрушават молекулярната рамка, те могат да разрушат химическите връзки, които осигуряват цвета на покрива, като го задействат да се трансформира или обезцвети.

По същия начин, твърди UV лъчи могат да се появят в облаци в небето, което означава, че слънчевата светлина може дори да повреди покривната ви система, когато е облачно.

Директно нагряване

Прекаленото излагане на слънчева топлина може да доведе до допълнителни структурни щети. Когато някои покривни покрития останат на повърхността за продължителен период от време, те ще започнат да загряват и изпаряват масла, което ги кара да се разграждат по-лесно с течение на времето или да доведе до загуба на хидроизолационни способности на слоевете. Повредата от слънчевата топлина може да доведе не само до изкривяване на битумната хидроизолация, но и в крайна сметка да се отлепи напълно.

Топло разширяване и затягане (термичен удар).

Топлините, които покривното покритие изпитва, могат да предизвикат разширяване на хидроизолационните мембрани. Намалените температурни нива ги карат да се свиват. С увеличаването на слънчевата светлина, както и с натрупването на топлина, покривът ви може да изпита топлинен удар. Този ефект се увеличава с годините и също води до износване.

Метеорологични условия

Екстремни метеорологични условия като силен вятър и проливен дъжд или снеговалеж влияят върху продължителността на живота на покрива. Силните пориви по време на бури могат да причинят различни видове щети, оставяйки дома ви уязвим за течове. Обилните валежи представляват по-голяма заплаха, защото ако вашият покрив е със съществуващи уязвимости като напукани битумни хидроизолационни слоеве или отлепени припокривания, това в крайна сметка ще причини течове.

Много сняг и лед

Силният сняг, ледените язовири и повредите на покрива са твърде често срещани през зимата. Когато се образуват големи натрупвания по ръбовете на покрива или около изходите, това може да причини течове, които да доведат до проникване на вода във вътрешните пространства на вашия имот, причинявайки непоправими щети на вашите активи.

Снегът е предизвикателство за собствениците на сгради, тъй като може да причини значителни щети на покривите. Топящият се сняг на покрива ви не може да се оттича и да образува басейни от ледени язовири, които могат да доведат до течове, ако не се управляват правилно от професионалисти, които имат опит в подобни ситуации.

Превантивна поддръжка

Не бихте ли предпочели да инвестирате в траен покрив, отколкото в склонен към подмяна на всеки няколко години?

С проактивна поддръжка и внимателно обмисляне на бъдещи нужди, преди да закупите или инсталирате вашия плосък покривен материал;  разходите за жизнения цикъл са значително намалени.

Това не само поддържа по-ниските разходи за ремонтни услуги, но и помага за защита срещу скъпи ремонти, когато нещо се обърка с първоначалната инсталация!

Най-добрата част: Инвестирайте разумно, защото винаги остава достатъчно място във всеки един момент от техния жизнен цикъл без много допълнителни разходи – Това спестява време и пари, като предотвратява ненужните замени, като същевременно защитава най-важното от повреди.

Важно е да се грижите за вашата сграда, но това може да бъде скъпо. Без превантивна поддръжка на плосък покрив това ще ви струва още повече пари. Покривът ще се нуждае от пълна подмяна по-често от тези с годишни проверки от професионалисти.

Поддържането на вашите плоски покриви може да ви спести пари в дългосрочен план, защото превантивната поддръжка не трябва да разбива банката – собствениците на имоти, които се грижат за собствените си имоти, в крайна сметка плащат по-малко от тези без редовни проверки.

Ако не се грижите за покрива си, той в крайна сметка ще трябва да бъде сменен. И ако това означава да плащате повече за ремонти в бъдеще, отколкото просто да закупите нов сега за целите на превантивната поддръжка – така да бъде! Превантивните мерки наистина могат да се добавят и да ни спестят проблеми от твърде много обезпокоителни проблеми тук.

Не знам за вас, но се стремя да предотвратя проблемите, преди те да започнат да се случват. По-добре е там, когато имаме всичко възможно най-добре да изглежда предварително, вместо да правим каквото и да било наполовина, като да оставим нещата да вървят, докато не стане твърде късно или късметът ни да отслабне…и кой знае какво може да се случи?

Превантивната поддръжка на покривите е абсолютно безпроблемна. Когато искате да предотвратите бъдещи неприятности и разходи, инвестирането в рутинни проверки сега ще спести много повече пари, отколкото когато нещо се обърка по-късно – особено ако покривът ви може да бъде заменен по всяко време без предупреждение!

Поддържането на плоски покриви често е предизвикателство, тъй като те са толкова изложени. Опитни професионалисти обаче могат да удвоят или дори да утроят живота на вашия покрив само с няколко прости проверки тук и там, които може да струват по-малко, дори ако наемете някой на място като нас!

Топлоизолация

С наближаването на зимата изолацията е от ключово значение за топла сграда. Също така е важно за предотвратяване на увреждане от лед и поддържане на покрива ви хладен през летните месеци! През лятото вашият модифициран битумен покрив е изложен на риск от напукване или отлепване на припокривания поради високи нива на топлина поради пряката слънчева светлина, проникваща през тънките ни облаци и недостатъчна вентилация.

С подходяща изолация можете да осигурите по-безопасни покриви от повреди, като намалите конвекцията, която причинява бързо повишаване на температурата в материали като битум.

Едно от първите неща, за които хората мислят, когато се стремят да направят домовете и бизнеса си по-енергийно ефективни, е изолацията.

Покривите са най-големият кошмар за отоплителни и охладителни системи. Лошо изолиран покрив ще се нуждае от повече климатик през лятото, което го кара да се прегрява понякога, но не достатъчно охлаждащ през зимните месеци!

Покривът е най-голямото притеснение на вашия имот. Изолацията има голямо значение в това колко комфортно се чувства, но дори когато имате най-добрия изолационен материал наоколо, все още съществуват проблеми, които могат да възникнат от този момент относно неговата издръжливост с течение на времето, както и опасности за безопасността за хората, които живеят вътре или работят  близо и лично с тях през целия ден!

От друга страна, добре изолиран покрив може почти да отрече необходимостта от отопление или охлаждане и драстично ще намали сметката ви за енергия.

Изолацията е чудесна инвестиция за вашия дом. Не само, че ще намали нуждите от отопление и охлаждане, но и изолацията може да ви спести пари, като намали консумацията на електричество! Най-добрата част? Ще можете да се наслаждавате на повече време навън през лятото, без да е необходимо инсталиране на климатик или други механични системи.

Наклон и водоеми

Тъй като плоските покриви не са истински плоски, те не могат да поемат цялата вода, която пада върху тях. Когато има лек наклон и няма улуци или водосточни тръби, които да помогнат за отвеждането на дъждовната вода от повърхността на имота ви в дренажни канали под нивото на градината; вместо това прекомерно валене на валежи причинява стоящи локви на стойност до два дни след само едно бурно събитие!

Езерцето е едно от нещата, които не искате на вашия плосък покрив, независимо дали става въпрос за търговски или жилищен имот.

В случай на плосък покрив, езерната вода може да причини повече вреда, отколкото полза.

Барабан означава стоящи басейни или езера, образувани поради недостатъчен дренаж в една зона, което причинява излишно натрупване в друга част, съседна на нея.

Преливането на вода може да доведе до течове и това ще ви струва повече пари.

Има потенциални проблеми с това колко водоустойчиви са тези части! Избягвайте локви, като правите добри падания, за да сте сигурни, че изходите функционират правилно. Запушването на изхода представлява също толкова голям риск, колкото набраздената повърхност отвън да проникне вътре.

Покривите, регистрирани с вода, са по-податливи на проблеми като преждевременно стареене, увреждане от растежа на водорасли и изсичане на вода.

През зимата, когато на повърхността на покрива ви има стоящи локви, той упражнява нежелан натиск, като се разширява като кубчета лед, притиснати към стъклен прозорец – този ефект може да се види най-ясно през нощта!

Правилна вентилация

Изборът на правилното решение за вентилация за вашия плосък покрив ще играе неразделна роля за удължаване на живота на конструкцията.

Температурата вътре в домовете отдолу често не се контролира, тъй като тя носи най-голяма отговорност да охлажда въздуха около границите си и да предотврати появата на конденз поради задържаните молекули влага, които се образуват, когато нивата на влажност станат твърде високи. Вентилирането на тези пространства с естествена слънчева светлина може да бъде предизвикателство без подходящи указания как най-добре да се направи това ефективно; за щастие днес има много утвърдени практики, чрез които собствениците на жилища могат да избират предпочитаната от тях стратегия по всяко време или място!

Вентилацията е от съществено значение по много причини. Това прави пространството удобно и укрепва покрива, което ще бъде основната функция на вашия дом, когато става въпрос за продажна стойност. Правилната вентилация също може да намали разходите за енергия, тъй като вътре има по-ниски нива на влажност; но по-важното от цялата тази страхотна информация за това колко можете да спестите от спестяване на пари от сметки за комунални услуги всеки месец, като имате по-добра вентилация на покрива.

Трафик и използване на покрива

Животът на вашия покрив зависи от това как го използвате. Помислете през какъв трафик преминава и дали има силни дъждове или не толкова често в тази област, за да се уверите, че те траят с години с подходящи грижи!

Може да мислите, че покривът ви се грижи най-добре, но може да липсва, ако не внимавате. Трафикът на този тип повърхност постоянно се износва с тревожна скорост и може бързо да направи ремонт или подмяна, необходима за защита от всякакви метеорологични условия срещу сурови метеорологични условия като дъжд, снеговалежи, бури с градушка. Освен това, ако не обръщат внимание на пешеходния трафик, те ще ги накарат твърде лесно да пробият в уязвими зони, където водата след това се натрупва, което ги прави по-податливи, въпреки че изглеждат сухи отдалеч!

Ако управляващите служители, които се разхождат с тежки обувки, не са възможни, помислете за добавяне на някои издигнати пътеки, така че всеки да има ясни точки за достъп, без да налага излишен стрес върху ключови компоненти, като мембранни системи, които помагат за регулиране на температурата през различните сезони.

Възраст на покрива

С течение на времето покривите неизбежно ще се нуждаят от подмяна, тъй като те не могат да продължат вечно с безкраен живот.

Можете обаче да подобрите тяхната издръжливост и условия чрез превантивна поддръжка.

Покривните материали трябва да се подменят поне веднъж на десетилетие, за да не се износват твърде много или да не пострадат.

Грубо почистете отломките от външната страна на вашия имот, така че това да не се натрупва вътре в резултат на събирането на дъждовна вода.

Заключение

Има много фактори, които могат да повлияят на живота на вашата битумна хидроизолация. Искате да сте сигурни, че обмисляте кое ще бъде най-доброто за вашия дом, а не просто да отидете с най-евтиното или най-популярното. Процесът на инсталиране е критичен, така че би трябвало да наемете доверен изпълнител, който има опит в тази област. Може да помогне и ако имат някакъв вид гаранция за изработката си, но не забравяйте и за материалите! Уверете се, че внимателно обмисляте кой покривен материал ще отговаря на вашите нужди, преди да се обърнете към всеки изпълнител, тъй като днес има множество възможности. Кои десет споменати фактора взехте предвид, когато решавахте колко дълго трябва да издържат новите ми битумни хидроизолации?

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »