Защо да избереm полимер-битумни мембрани от дестилиран битум?

Защо да избереm полимер-битумни мембрани от дестилиран битум?

Съдържание

laying of bitumen membranes

Много често битумните мембрани се поставят под общ знаменател, без да се разглеждат по-подробно техните технически характеристики и свойства.

Не се прави разлика дали битумните мушами са произведени от оксидиран битум, дали са произведени от оксидиран битум и са модифицирани с полимери, но не в достатъчна концентрация, че да променят и подобрят свойствата на битумния състав или са произведени от дестилиран битум.

Подобрени физико-механични свойства

Полимер-битумните мембрани са съставени от полимер-битумна смес с матрица от полимер, в която дестилирания битум се разпръсква и физичните и химичните свойства на мембраната се определят основно от полимера в нейния състав.

Получава се т.нар. процес „фазова инверсия”, при който битумната мембрана приема свойствата на полимера, независимо, че неговото количество е по-малко от количеството на дестилирания битум в полимер-битумния състав.

Изтегли безплатно Наръчник за битумни хидроизолации

Висока механична устойчивост

Механичните свойства на битумните мембрани се определят предимно от армировка, с който е произведена мембраната. Една особеност на полимер-битумните мембрани е, че те могат да бъдат произведени с различни нива на механична устойчивост. Те могат да бъдат адаптирани към изискванията на различните области на приложение като се усилят с по-устойчиви армировки.

Еластичност

Нетъкан полиестер е най-често използваният тип армировка, защото е в състояние да свързва ефективно механичната устойчивост с високата максимална разтегливост на около 35-60%. Те са най-вече в състояние да гарантират по-висока и по-равномерно разпределена устойчивост на удар и статично натоварване, в сравнение с други материи използвани за армировка.

По-модерните композитни армировки, произведени от нетъкан полиестер свързан с фибростъкло, придават стабилност на размерите на мембраната.

Друга важна характеристика, която отличава полимер-битумни мембрани е тяхната дебелина, която е не по-малко от 4 мм за еднослойни системи. По време на полагане на място полимер-битумните мембрани са по-устойчиви и могат да издържат на пешеходния трафик от инсталаторите.

Подобрен естетичен вид и енергийна ефективност

Естетичният вид е характерен за полимер-битумните мембрани със самозащита. Тяхната горна повърхност е защитена с минерални шисти. Те се полагат при фабрични условия още, когато сместа е в разтопено състояние.

Когато се използват минерални посипки в светли цветове, те отразяват слънчевите лъчи и правят покритието с много по-ниска температура, което веднага се отразява на енергийната ефективност на сградата. Повърхността на шистите позволява и боядисване в цветове по избор.  Експлоатационният живот на покрива може да бъде удължен и с рефлектираща боя от типа WHITE REFLEX.

Устойчивост на градушка

Механичната защита от минерални шисти на полимер-битумните мембрани придава допълнителна устойчивост на градушка.

Техниката за поставяне на въпросните покрития, въпреки че изисква специални умения, е много лесна. Не са необходими скъпи аксесоари или фиксиращи устройства.

Лесни за употреба

Особеното на полимер-битумни мембрани е, че те самите се превръщат в лепило, когато се нагреят с горелка. Това автоматично спестява разходи за закупуването на такива материали.

Полимер-битумните мембрани минимизират проникването на вода в покривната система, дори ако е нарушено водоустойчивото покритие. С други думи, тук го няма „фуния” ефектът. Това прави въпросните материали много използвани като хидроизолационни покрития на мостове и инженерни съоръжения по магистрали, където рискът от пробиване е значителен.

Технологията ограничава проникването на вода

Технологията на полагане с цялостно залепване на полимер-битумните мембрани ограничава проникването и разпространението на вода.

Благодарение на този факт полимер-битумните покрития могат лесно да бъдат ремонтирани, без някаква специална предварителна подготовка.  Може много бързо да отстраните замърсяванията, които са се образували на настилката.

Бърз, лесен и икономичен ремонт

Друго също толкова важно предимство на полимер-битумните мембрани е, че термо-пластичните характеристики на материала дават възможност за лесен ремонт. Всяка кръпка може да се направи много лесно, като изобщо не се използват лепила. А също така покритието може също да бъде напълно обновено, само ако се положи нов слой отгоре.

Резултатът ще бъде не само нов еднослоен покрив, а и благодарение на нагряването с горелка и разтапянето на материала се получава слепване между старото и новото покритие и така ще бъдат отстранени всички дефекти и нови наранявания.

Сравнително добра устойчивост на огън

Въпреки че се топят лесно с горелка, полимер-битумните мембрани не са толкова чувствителни към огъня. Финишният слой от минерална посипка предпазва допълнително, а самата технология на полагане с цялостно газопламъчно залепване ограничава запалването и забавя горенето при пожар.

Дълъг експлоатационен живот

Що се отнася до срока на експлоатация на обсъжданите в тази статия настилки, са правени много сериозни научни изследвания. Те разкриват, че очакваният експлоатационен живот на един покрив с полимер-битум е 25 години, за разлика от 15-20 години на PVC листовете.

Животът на въпросните мембрани може да се удължи още, след като върху старото покритие се положи ново. Полимер-битумните мембрани отговарят напълно на критериите на устойчивото строителство. Старият хидроизолационен слой може да бъде подновен с полагане на нов слой мембрани върху старата хидроизолация, като така се намалява изхвърлянето на строителни отпадъци с 1 или 2 пъти.

Заключение

Високите физико-механични свойства на полимер-битумните мембрани от дестилиран битум ги прави незаменими при хидроизолация на инфраструктурни съоръжения. Подобреният им естетичен вид и възможността за подобряване на енергийната ефективност и изграждане на хладни покриви с добавяне на допълнителен слой от рефлектираща боя, заедно с дългия експлоатационен живот ги прави предпочитани за хидроизолация на покриви на жилищни и офис сгради.

Какви са вашия опит и впечатления от употребата на полимер-битумни мембрани от дестилиран битум? Ще се радвам да споделите в коментар или в социалните мрежи.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »