Защо да избереm полимер-битумни мембрани от дестилиран битум?

Защо да избереm полимер-битумни мембрани от дестилиран битум?

Съдържание

laying of bitumen membranes

Много често битумните мембрани се поставят под общ знаменател, без да се разглеждат по-подробно техните технически характеристики и свойства.

Не се прави разлика дали битумните мушами са произведени от оксидиран битум, дали са произведени от оксидиран битум и са модифицирани с полимери, но не в достатъчна концентрация, че да променят и подобрят свойствата на битумния състав или са произведени от дестилиран битум.

Подобрени физико-механични свойства

Полимер-битумните мембрани са съставени от полимер-битумна смес с матрица от полимер, в която дестилирания битум се разпръсква и физичните и химичните свойства на мембраната се определят основно от полимера в нейния състав.

Получава се т.нар. процес „фазова инверсия”, при който битумната мембрана приема свойствата на полимера, независимо, че неговото количество е по-малко от количеството на дестилирания битум в полимер-битумния състав.

Изтегли безплатно Наръчник за битумни хидроизолации

Висока механична устойчивост

Механичните свойства на битумните мембрани се определят предимно от армировка, с който е произведена мембраната. Една особеност на полимер-битумните мембрани е, че те могат да бъдат произведени с различни нива на механична устойчивост. Те могат да бъдат адаптирани към изискванията на различните области на приложение като се усилят с по-устойчиви армировки.

Еластичност

Нетъкан полиестер е най-често използваният тип армировка, защото е в състояние да свързва ефективно механичната устойчивост с високата максимална разтегливост на около 35-60%. Те са най-вече в състояние да гарантират по-висока и по-равномерно разпределена устойчивост на удар и статично натоварване, в сравнение с други материи използвани за армировка.

По-модерните композитни армировки, произведени от нетъкан полиестер свързан с фибростъкло, придават стабилност на размерите на мембраната.

Друга важна характеристика, която отличава полимер-битумни мембрани е тяхната дебелина, която е не по-малко от 4 мм за еднослойни системи. По време на полагане на място полимер-битумните мембрани са по-устойчиви и могат да издържат на пешеходния трафик от инсталаторите.

Подобрен естетичен вид и енергийна ефективност

Естетичният вид е характерен за полимер-битумните мембрани със самозащита. Тяхната горна повърхност е защитена с минерални шисти. Те се полагат при фабрични условия още, когато сместа е в разтопено състояние.

Когато се използват минерални посипки в светли цветове, те отразяват слънчевите лъчи и правят покритието с много по-ниска температура, което веднага се отразява на енергийната ефективност на сградата. Повърхността на шистите позволява и боядисване в цветове по избор.  Експлоатационният живот на покрива може да бъде удължен и с рефлектираща боя от типа WHITE REFLEX.

Устойчивост на градушка

Механичната защита от минерални шисти на полимер-битумните мембрани придава допълнителна устойчивост на градушка.

Техниката за поставяне на въпросните покрития, въпреки че изисква специални умения, е много лесна. Не са необходими скъпи аксесоари или фиксиращи устройства.

Лесни за употреба

Особеното на полимер-битумни мембрани е, че те самите се превръщат в лепило, когато се нагреят с горелка. Това автоматично спестява разходи за закупуването на такива материали.

Полимер-битумните мембрани минимизират проникването на вода в покривната система, дори ако е нарушено водоустойчивото покритие. С други думи, тук го няма „фуния” ефектът. Това прави въпросните материали много използвани като хидроизолационни покрития на мостове и инженерни съоръжения по магистрали, където рискът от пробиване е значителен.

Технологията ограничава проникването на вода

Технологията на полагане с цялостно залепване на полимер-битумните мембрани ограничава проникването и разпространението на вода.

Благодарение на този факт полимер-битумните покрития могат лесно да бъдат ремонтирани, без някаква специална предварителна подготовка.  Може много бързо да отстраните замърсяванията, които са се образували на настилката.

Бърз, лесен и икономичен ремонт

Друго също толкова важно предимство на полимер-битумните мембрани е, че термо-пластичните характеристики на материала дават възможност за лесен ремонт. Всяка кръпка може да се направи много лесно, като изобщо не се използват лепила. А също така покритието може също да бъде напълно обновено, само ако се положи нов слой отгоре.

Резултатът ще бъде не само нов еднослоен покрив, а и благодарение на нагряването с горелка и разтапянето на материала се получава слепване между старото и новото покритие и така ще бъдат отстранени всички дефекти и нови наранявания.

Сравнително добра устойчивост на огън

Въпреки че се топят лесно с горелка, полимер-битумните мембрани не са толкова чувствителни към огъня. Финишният слой от минерална посипка предпазва допълнително, а самата технология на полагане с цялостно газопламъчно залепване ограничава запалването и забавя горенето при пожар.

Дълъг експлоатационен живот

Що се отнася до срока на експлоатация на обсъжданите в тази статия настилки, са правени много сериозни научни изследвания. Те разкриват, че очакваният експлоатационен живот на един покрив с полимер-битум е 25 години, за разлика от 15-20 години на PVC листовете.

Животът на въпросните мембрани може да се удължи още, след като върху старото покритие се положи ново. Полимер-битумните мембрани отговарят напълно на критериите на устойчивото строителство. Старият хидроизолационен слой може да бъде подновен с полагане на нов слой мембрани върху старата хидроизолация, като така се намалява изхвърлянето на строителни отпадъци с 1 или 2 пъти.

Заключение

Високите физико-механични свойства на полимер-битумните мембрани от дестилиран битум ги прави незаменими при хидроизолация на инфраструктурни съоръжения. Подобреният им естетичен вид и възможността за подобряване на енергийната ефективност и изграждане на хладни покриви с добавяне на допълнителен слой от рефлектираща боя, заедно с дългия експлоатационен живот ги прави предпочитани за хидроизолация на покриви на жилищни и офис сгради.

Какви са вашия опит и впечатления от употребата на полимер-битумни мембрани от дестилиран битум? Ще се радвам да споделите в коментар или в социалните мрежи.