Какво е ударен шум

Какво е ударен шум

Съдържание

Мембрана за звукоизолация на акустичен шум

В този пост ще говорим за това какво е ударен шум и как можете да подобрите шумоизолацията без да харчите купища пари.

Проблемът с шумовото замърсяване в XXI век е по-сериозен, отколкото е бил през която и да е друга епоха от човешката история.

Наред обаче с множащите се източници на шум, които се намират от външната страна на прозореца ни – автомобили, самолети, шумни тълпи и клаксони – ние се сблъскваме и с един особено силен дразител вътре, в самия ни дом, офис, хотел или квартира.

Ударен шум в сградите

Този дразнител е ударният шум.

Ударният шум представлява звук, който се предава по самата конструкция на сградата – нейните стени, подовете и таваните – когато структурата им е „възбудена“ от нечий стъпки, блъскащи се врати, местещи се мебели или падащи предмети.

Научното обяснение за възникването на ударния шум е просто.

От гледна точка на физиката, ударният шум предтавлява краткосрочен импулс, създаден от удара на предмет с определена маса в бързопроводима повърхност, което генерира енергия, караща конструкцията на сградата да трепти.

Тоест – да издаде звук.

Ударен шум се предава през конструкцията на сградата

По-просто казано, когато един предмет се удари в твърда и нееластична повърхност (каквато е пода например), ударът генерира излишък от енергия, който се предава на конструкцията на сградата и нейните свързващи елементи под формата на вибрация.

Това, от своя страна, създава нисък звук, предаван от въздуха и достигащ до човешкото ухо.

Още по-просто казано – ударният шум е причината да не харесвате съседите от горния етаж, които често обичат да местят гардероба си след полунощ.

Силата на този шум не е константна и варира според доста фактори.

В интерес на истината, с този проблем се занимава цял отделен клон от архитектурата, наречен сградна акустика.

Как да се предпазим от ударен шум

Нивата на замърсяване с ударен шум могат да бъдат подобрени чрез предприемането на някои базови стъпки – както в помещението, което е източник на шума, така и в помещението, което е „получател“.

Този шум например зависи от:

Структурата на сградата.

Някои специфики в изграждането на връзите между подовете и стените на сградата могат да влияят върху силата на ударния шум вътре в нея.

Едно грешно архитектурно решение или непрофесионално изпълнение на носещите конструкции може да подсили „паразитните“ шумове.

Големината на помещението.

Колкото по-голямо е помещението – получател, толкова по-ниски съответно са измерените нива на ударен шум.

Акустичната абсорбция на помещението.

Колкото по-празно е помещението, толкова повече звукът в него кънти.

Ако в стаята – получател има повече на брой меки мебели, завеси, тапети или килими, те поглъщат голяма част от звуковите вълни и смекчават ситуацията.

Подовата настилка.

Както вероятно се досещате, един потенциален удар ще звучи различно в стаята – получател, в зависимост от това какъв е подът в стаята – източник на шума.

Колкото по-мек е подът, толкова по-слаб е ударният шум.

Ударът в килим е най-тих и се покачва, ако настилките са съответно паркет или плочки.

Звукоизолация срещу ударен шум.

Този вид звукова изолация се базира до голяма степен на принципа, споменат по-горе, а именно, че колкото по-мек е подът, толкова по-обран е шумът.

Звукоизолационните покрития срещу ударен шум най-често са изградени от специална еластична вата с голяма плътност, която поглъща вибрациите и редуцира звуковите вълни.

Поставянето на такъв вид изолация може да компенсира всички останали несъвършенства и да спомогне за постигане на регламентираните стойности на шумоизолиране.

Заключение

Адекватното редуциране на ударния шум чрез правилна конструкция и чрез  специализирана звукоизолация ще повиши както стойността на самата сграда, така и качеството на живот на нейните обитатели или позлватели. Липсата на висок, чест и дразнещ ударен шум вече не се смята за излишен лукс, а за базова необходимост, както за жилищните постройки и фамилни комплекси, така и за офис сградите. Европейският съюз, както и отделните държави-членки, имат специални наредби, касаещи огранчаването на вредния шум, а съвременните звукоизолационни материали са създадени така, че да постигат стойностите, определени в тези наредби.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »