Какво е акустичен шум

Какво е акустичен шум

Съдържание

Високи нива на шум водят до проблеми със съня

Шумовото замърсяване е един от най-сериозните проблеми, с които се сблъскваме в ежедневието си в новото хилядолетие. По опеделение шумът е неприятен, нежелан и нехармоничен звук, който може да бъде различен по сила и продължителност – той може да продължи за няколко кратки секунди или да стане фон буквално на целия ни живот. Освен че е откровено дискомфортна, втората опция върви и с неизбежен списък от нежелани здравословни последствия.

Деца подложени на влияние на шум имат 200% завишени стойности на кортизол

Проучване, публикувано в Журнала на Американското акустично общество, показва, че деца, които живеят в лошо шумоизолирана среда в непосредствена близост до източници на постоянен, нискоестотен шум – булеварди, автомагитрали и гари например – имат двукратно завишени стойности на стресовия хормон кортизол, в сравнение с деца, които живеят в по-тиха и по-добре шумоизолирана среда.

В допълнение, други проувания сочат, че хората, изложени постоянно на въздействието на акустичен шум, са в пъти по-голям риск от сърдечни и сърдечно-съдови проблеми, от колебания в настроенията, поведенчески проблеми и затруднения в концентрацията.

Влияе негативно върху начина и качество на живот

И все пак – какво точно предствлява акустичният шум, който така силно и категорично влияе върху начина и качеството ни на живот?

Това са вид вибрации, предавани през въздуха, които имат свойството да преминават през стените и да достигат до слуха на намиращите се в съседните помещения хора.

За разлика от ударния шум , акустичният шум не е свързан с директното динамично въздействие на някакво тяло върху пода или стените на сградата.

Той не се пренася чрез вибрации на цялата конструкция, а само чрез въздушни такива, поради което се разпростира най-много до съседните стаи.

Акустичен шум се пренася по въздуха през стени и тавани

Акустичният шум се пренася най-вече през стените на помещенията, докато ударният – през пода и респективно тавана на сградата.

Това е и причина различните видове изолации срещу ударен и акустичен шум да се поставят съответно на адекватните за това места.

Акустичният шум, с който е замърсено ежедневието ни, потенциално може да се появи от две места – от съседните стаи на самата сграда, в която се намираме, и от външната среда.

В първия случай ние чуваме човешки гласове, музика, телевизионни предавания, кучешки лай или звуци от елетрически устройства.

Във втория – трафик, клаксони, викове или просто постоянен, монотонен градски шум.

Независимо дали живеем, или работим в сграда, която не е надлежно шумоизолирана срещу такива дразнители, това рано или късно започва да рефлектира както върху качеството ни на живот, така и върху представянето ни на работното място.

Система за шумоизолация може да редуцира значително нивата на акустичен шум

На фона на редицата налични научни проучвания, както и на личния и непосредствен опит на повечето съвременни хора, на звукоизолация против акустичен шум все по-рядко се гледа като на допълнителен лукс.

Тя бавно и сигурно се превръща в абсолютна необходимост, както за всеки уважаващ себе си строител и строителен предприемач, така и за инвеститорите и купувачите на жилищни и офис сгради.

Поставянето на качествена и надеждна изолация срещу акустичен шум, заедно с поставянето на добра термична изолация, са двата основни фактора, които определят стойността и класата на съвременните сгради.

Те определят разликата между аматьорското и нискобюджетно строителство и високопрофесионалното такова, което се съобразява както със съвременните насоки в законодателен план, така и с научните достижения на нашия век, които имат силата да направят живота ни по-приятен и по-спокоен.

Заключение

Изолирането срещу акустичен шум е смислена инвестиция във всяка една сграда, независимо от предназначението, което тя предстои да има.

То спомага за запазване на личното пространство и относителната независимост на семействата в жилищните сгради, повишава стандартите и качеството на работната среда в офис помещенията и подсигурява по-здравословни нива на шумово замърсяване за работещите в различни складове, производствени фабрики и заводи.

Шумоизолирането е абсолютно задължително и в сгради, които се ползват за временно отсядане – хотели, общежития, спа центрове и курортни къщи за гости, където посетителите по презумпция се нуждаят именно от тишина, спокойствие и уединение.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »