Кога е най-подходящото време за поддръжка на покрив

Кога е най-подходящото време за поддръжка на покрив

Съдържание

Ремонт на покрив с битумни хидроизолации

Покривът е това, което предпазва сградата и нейните обитатели от неблагоприятни климатични условия (без да омаловажаваме ролята на стените, но те са метафора за друго) – все пак иманентна човешка черта е и стремеж към „покрив над главите си“.

Така или иначе той е конструктивния елемент от сградата, а монтираната хидроизолационна система е натоварена с функцията да възпира и отвежда атмосферната вода, подложена на сурови климатични условия – температурни амплитуди, УВ-лъчи, градушка, вятър, сняг, лед – и това се отнася в пълна степен за откритите покриви.

Качествените материалите увеличават експлоатационния живот на покрива

Качествените материали използвани при коректно изпълнена хидроизолационна система  понасят по-добре тези условия и изпълняват функциите си за по-дълъг период от време.

Но така както и, да речем, най-добрия автомобил се нуждае от периодичен преглед и поддръжка, така и всяка хидроизолационна система се нуждае от такива, с презумпцията, че каквито и нарушения или възможни проблеми да се появят в нея, те ще бъдат забелязани навреме и отстранени, преди да са се задълбочили.

Превантивната подрръжка на покрива спестява време и пари

И както при аналогията с автомобила, по този начин ще бъдат спестени време и средства, които иначе биха били необходими, ако не се извършва подобна проверка и поддръжка, а нещата са оставени на милостта на съдбата.

Рискът от нарушения във водонепропускливостта е толкова по-голям колкото по-стара е покривната система и/или се проявят едно от онези по-необичайни климатични събития – ураганен вятър или едър град напр.

След подобни събития е необходимо веднага да се направи оглед и проверка на хидроизолация на покрив и да се отстранят реални или потенциални проблеми.

Проверки и почистване на хидроизолация на покрив е добре да се извършват и преди есенно-зимния период с цел подготовката ѝ за същия, както и след него, в случаи че са се проявили или е възможно да се проявят проблеми, нарушения, износване на компоненти на покривна система.

За всеки е ясно, че цената на подобна поддръжка е в пъти по-ниска от цената, която биха платили живущите в подпокривните пространства – от една страна са времето и средствата за ремонт на покрив, на помещенията са значителни, а от друга – неприятното усещане, когато покривът тече, макар и неизмеримо в пари, изобщо не е за пренебрегване.

Оглед и оценка на състоянието на покрива ви е най-малкото, което можете да направите или това е първата стъпка към рационалния избор и превенция.

Защото „да имаш покрив над главата си“ е от съществено значение, когато напълно изпълнява функцията си, нали?

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »