Хидроизолации във фундаменти – четвърто ниво на сигурност

Хидроизолации във фундаменти – четвърто ниво на сигурност

Съдържание

В няколко предишни поста се спряхме на различни варианти за хидроизолация във фундаменти, които дават определено ниво на сигурност и защита.

Сега ще разгледаме четвърто ниво на сигурност – най-високото ниво на сигурност при хидроизолация във фундаменти.

Най-сигурната хидроизолационна система за фундаменти изобретявана до сега е вакуумната система на Flag.

Хидроизолационна система, която индикира за теч, преди да се е появил на повърхността. Система, която позволява да се тества по време на целия строителен процес.

       Milan Metro - hor-vert water bar 800        Pippeta-800

Вакуумната хидроизолационна система на FLAG се състои от защитен геотекстил, два основни хидроизолационни слоя Flagon BSL и Flagon BT/ST и защитен пласт -геотекстил или специална PVC мембрана, с по-висока механична устойчивост.

compartmentalization-scheme-800

Използваните два пласта хидроизолационна мембрана характеризират системата като “двуслойна”, като цялата повърхност е разделена на секции или участъци.

Всеки от тези участъци е запечатан и образува “джоб” или “плик” с размери около 100m2.

Втората основна хидроизолационна мембрана има малки „пъпчици“ грапавини на повърхността си така, че след като се обособи участък, между двата слоя има въздушна междина.

След като системата се затвори ( обособят се участъците), всеки участък има 4 или 5 инжекционни клапи, които спомагат при изтеглянето на вакуум.

        vaccum 4 800             vaccum 3 800

След завършване на хидроизолационната система се тества непромокаемостта на участъка, като се изсмуква въздуха със смукателна (вакуум) помпа за постигане на предварително определено отрицателно налягане за период от време.

Ако теста не бъде издържан и бъдат открити дефекти, те могат бързо и лесно да се ремонтират преди инсталирането на защитата.

Вакуумната хидроизолационна система на Flag може да бъде тествана, посредством оставените инжекционни маркучи през целия строителен процес (след полагане на армировка, полагане на бетон и тн.).

Оставените 4 или 5 инжекционни тръби на участък трябва да са ясно обозначени и събрани в кутия, намираща се в подходяща позиция.

След завършването на сградата, инжекционните маркучи се проверяват, така поставени в кутията достъп, за и по този начин се улеснява бъдещото тестване и използването им при необходимост от  ремонт.

SONY DSC

Използването на инжекционни маркучи с различен цвят за стените и подови секции е удачният вариант, за да може да бъдат лесно разпознаваеми в последствие в кутиите.

По този начин при проникването на вода в участъка, тя се появява в инжекционния маркуч и така е възможно да се идентифицират теча, местоположението му и да се пристъпи към ремонт.

Ремонтирането се изразява в това, че се инжектира специална смола, която при взаимодействието й с водата образува гел. По този начин участъка се запечатва и в последствия няма как да протече отново.

Предимствата на тази система са, че тя позволява на изпълнителя да контролира водоплътността на инсталираната хидроизолационна система и да извършва ремонтни работи бързо и лесно, без необходимост от скъпи изкопни работи.

       vaccum 2 800                 vaccum 1 800

С тази система се контролира и количеството инжектиран материал, защото при едно стандартно инжектиране с пакери, не може да се предвиди количеството необходимо за спиране на водата.

Инжекционните работи продължават, докато се спре водата (попълнят се всички кухини на цялата площ), докато при Вакуумната хидроизолационна система на Flag количеството е минимално, защото се запълва милиметри кухина между двата пласта PVC мембрани на площ с размери 100 м2.

 

 

 

 

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »