Хидроизолация ли е покривното покритие?

Хидроизолация ли е покривното покритие?

Съдържание

reflective roof covering

Защита на покривната система

Когато не си на ти с материята не е задължително да разпознаваш и да правиш разлика между покритие, спомагателен материал, или хидроизолационен материал. При частичен ремонт на покрив понякога се използва битумен грунд, битумна емулсия или някакъв спомагателен материал – силикон, полиуретан или мастик с надеждата, че това ще реши проблема и водата няма да преминава през покривната система. Виждали сме случаи на залепване на битумна мембрана със силикон или опити за заваряване на синтетична PVC хидроизолация с газова горелка. Това не върши работа. Всеки от материалите има своето предназначение и технология на полагане. Например битумния грунд не е хидроизолационно покритие. Неговото предназначение е да осигури по-добро слепване между конструкцията и битумната хидроизолационна мембрана. Важно е още да се познават материалите и техните свойства, дали са съвместими един с друг и дали ще издържат на други въздействия, на които ще бъдат подложени на покрива, например ултравиолетови лъчи. Технологията на полагане също има голямо значение. Винаги е по-добре да се консултирате с някой, който има опит, отколкото да хвърляте парите си на вятъра.
Download free manual book

Рефлектиращите бои не са хидроизолация

Някои покрития, като рефлектиращите бои WHITE REFLEX или WHITE REFLEX ULTRA, могат да бъдат използвани върху нови и съществуващи покриви за допълнителна защита на покривната система от ултравиолетовите лъчи. Те осигуряват на покривното покритие рефлектиращи свойства и намаляват температурата на покрива. По този начин удължават живота на хидроизолационната система и същевременно спестяват пари за енергия, която се използва от климатичната система за охлаждане. Специалните бои с рефлектиращи свойства  предотвратят малко или много навлизането на вода, но не са хидроизолационно покритие. Те са първата линия на защита. Предпазват покривната система, а не сградата от водата. Това трябва да се има предвид, когато се използват при съществуващи покриви. Преди употребата на рефлектиращи бои трябва да се прецени състоянието на покрива, колко още остава до края на експлоатационния му живот и ако този период е достатъчно дълъг, тогава да се инвестира в допълнително покривно покритие. В този случай, ако покрива е в добро общо състояние, дори и водата да навлезе в покривното покритие това не означава задължително неуспех или проблем с покривната система.

Ремонт на хидроизолационната система

Ремонтът на хидроизолационната система се използва за възстановяване на качествата ѝ и за да осъществява функциите си на основен хидроизолационен слой, който осигурява непромокаемост. В повечето случаи това предполага полагане на един или няколко слоя хидроизолационни мембрани. При ремонтни дейности трябва да се вземе предвид вида на старото хидроизолационно покритие – дали това е битумна мембрана, TPO или PVC хидроизолация или системата е изградена на място с течна хидроизолация и армировъчна материя.

Ремонт с битумна хидроизолация

Най-често срещания случай е да се прави ремонт на стара хидроизолационна битумна система с нова битумна мушама. Системата се възстановява като се залепва газопламъчно допълнителен пласт хидроизолационнa мембрана върху стария слой на покривната система. Ние препоръчваме използването на битумен грунд върху старата мушама. В повечето случаи тя е прегоряла от слънцето и при нагряването не пуска достатъчно битум, за да се получи добро слепване. Битумният грунд Indever осигурява по-добра адхезия между стария и новия слой.

Ремонт с PVC хидроизолация

Ако старата покривна система е с битумна хидроизолация и за ремонт ще се използва PVC мембрана е задължително да се използва геотекстил 400 гр/м2 като разделителен слой. Ако двата материала не са разделени, с течение на времето между тях протича химическа реакция, при която частици от битумното покритие навлизат в структурата на PVC мембраната и постепенно я разграждат. Това води до значително намаляване на нейния експлоатационен живот. Геотекстилът има и защитни функции – предпазва PVC мембраната от пробиване от малки камъчета или неравности в основата.

Ремонт с TPO хидроизолация

Едно от предимствата на TPO пред PVC е, че между битума и TPO мембраната не протичат химически процеси, които да действат негативно върху TPO. Това означава, че при ремонта може директно да се положи TPO мембрана върху старото битумно покритие. Все пак не трябва да се забравя, че TPO и PVC мембраните са чувствителни на пробиване и в този случай трябва да се обърне особено внимание на гладкостта, здравината и чистотата на основата. Ние препоръчваме и в този случай да се използва геотекстил с високо тегло, заради защитните му функции. Ако изберете вариант без геотекстил, добре е да използвате TPO мембрана с по-голяма дебелина, например Flagon EP/PR 2,00 mm.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »