5 неща, които могат да удвоят живота на покрива ти

5 неща, които могат да удвоят живота на покрива ти

Съдържание

5 неща, които могат да удвоят живота на покрива ти

Зимата най-накрая си отива, макар че тази година доста се позадържа. Краят на март е, а все още има сняг по улиците. Независимо от това прогнозите са добри. Температурите се покачват и скоро ще можем да се насладим на хубаво време. Има само един малък проблем – когато снегът изчезне, мръсотията остава.

Зимата е период с тежки метеорологични условия, които могат да повлияят негативно на някои части на дома. Този факт е особено валиден за покрива, тъй като понася тежестта на климатичните влияния, като сняг, лед, дъжд, вятър и градушка.

Ето защо в началото на пролетта би било добре да направите инспекция на състоянието на своя покрив. Препоръчително е такъв оглед, за поддръжка и ремонт на покрива, да се извършва поне два пъти годишно, в началото на всяка значителна сезонна промяна.

С настъпването на пролетта е време за пролетно почистване.

Най-общо казано проверката на покрива е превантивно действие по поддръжката, което гарантира, че покривът ви не се нуждае от покривни услуги. Независимо дали сте любител на катерене или не сте най-големият почитател на височините, има различни методи за проверка на покрива ви за потенциални щети.

Вземете си инструменти за почистване, екипирайте се добре и разгледайте внимателно това ръководство, което ще ви помогне да се подготвите за голямото пролетно екстериорно почистване.

Сигурността на първо място

Първо прегледайте стълбата и достъпа до покрива. Ако имате монтирана външна стълба огледайте добре връзките, има ли нарушени заварки, разхлабени болтове и други. Използвайте ръкавици, за да не се хлъзнете и нараните.

Започнете от точките на отводняване

При плоските покриви това са воронки и барбакани. При скатните покриви проверете улуците. Там се събират най-много листа, клони и други отпадъци, които запушват отворите и водата се задържа на покрива.

Почистване от кал и отпадъци

При седящи улуци  и в ъглите на плоските покриви се събира много прах, който се превръща в кал и нанос, като пречи на правилното оттичане.

Огледайте билото

Огледайте по билото при скатен покрив, може да има някоя разместена керемида или скъсан език на битумни шиндли. Ако имате под ръка битумен мастик и битумните шиндли не са сериозно нарушени можете да залепите веднага.

Нарушения на хидроизолационния слой

Направете оглед на целия покрив като вървите на зиг-заг, за да не пропуснете някоя област. Вижте дали няма да намерите нарушения в хидроизолацията. Възможно е при силни ураганни ветрове остри предмети да са попаднали върху покрива и да направят дупки. Градушката също може да пробие хидроизолационния слой. Мокри петна около дупка също са знак, че водата е проникнала в покрива и скоро ще създаде проблеми.

Отлепени снадки

Разлепените снадки са един от основните проблеми за появата на течове. Бъдете внимателни при огледа. Възможно е да има отворена снадка и оттам да навлиза вода и в покривната система. Ако отвора е по-голям е необходимо да се направи кръпка. При битумни системи тази кръпка се полага газопламъчно, а при PVC/TPO системите заварката става със специален пистолет за горещ въздух. Ако нямате такова специализирано оборудване може би е по добре да се обърнете към майстор по хидроизолации вместо да се опитвате да залепвате сам с полиуретан или мастик. Много често такива манипулации не са с много траен резултат и в крайна сметка пак се опира до услугите на специалист.

Обърната от вятъра хидроизолация

През зимата много често има ураганни ветрове. Възможно е при тези бури да се отлепи парче от хидроизолацията или пък вятъра да изтръгне механичния монтаж и да повдигне мембраната. В такива случаи се налага сериозен ремонт и е най-добре да наемете фирма.

Капандури, комини, покривно осветление

Огледайте добре детайлите около покривните елементи. Много вероятно е там да има напукване или да прониква вода от завършващия метален профил. Ако не е нещо сериозно може да използвате самозалепваща хидроизолационна лента за ремонт.

Отдушници, вентилация и други излази на покрива

Покривните детайли са основните критични точки  при хидроизолация на покрив и са най-честите причини за течове. Около всеки излаз на покрива трябва да има маншон стегнат с метална скоба и обмазан с полиуретан или битумен мастик.

Почистване на покрива

През зимата на покрива попадат много  листа, клони, други отпадъци донесени от птици или животни. Направете основно почистване с метла и лопата. Препоръчително е да не използвате метална лопата и да внимавате, за да не нарушите хидроизолационното покритие. При битумни системи с горен слой с минерална посипка, не натискайте прекалено много метлата. При силен натиск посипката започва да се рони и отделя от хидроизолационната мембрана. Минералните шисти имат важна функция. Те предпазват от UV лъчите и са механична защита.

Мълниезащита

Уверете се, че всичко е наред със заземяването на покрива. Много често от силния вятър тежестите се откъсват от шината и се търкалят по покрива. Поставете ги на местата им и проверете дали шината не е прекъсната.

Ламаринени обшивки

Прегледайте също обшивката по бордовете. При силен вятър могат да се отскубнат ламаринени капаци или шорцове. Ламаринената обшивка придава завършен вид на покривните детайли и придава естетика.

Пролетното почистване и поддръжка на покрива става само с няколко лесни стъпки, които може да следвате и да се погрижите за имота си, без да давате пари за скъпи специалисти. Ако мислите, че това не е за вас или всичко останало се провали, не се страхувайте да се обърнете към специалистите по ремонт на покриви. Собствениците на жилища обикновено изразходват един до четири процента от стойността на дома за ремонт годишно, и за добра причина. Без надеждна хидроизолация на фундаментите и покрива, вашия дом е много уязвим от щети и разрушения.

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »