Как да управляваме успешно проект за ремонт на покрив на етажна собственост

Как да управляваме успешно проект за ремонт на покрив на етажна собственост

Съдържание

roof repair

Ако живееш дълго в жилищен блок или по-малка кооперация, неминуемо ще ти се случи да станеш част от проблема с ремонта на покрива на етажната собственост.

Неприятно е да даваш пари за ремонт на хидроизолацията, особено ако си на някой от първите етажи и в твоя дом не тече. Дори да е така, трябва да знаеш, че в един даден момент ще протече. Трябва да знаеш също, че покривът, стълбищата и асансьорът са общи части на входа и всеки живущ има ангажимент към тях. Въпросът е всички съседи и най-вече домоуправителят да знаят как успешно да управляват проект за ремонт на покрива. А за това са необходими няколко стъпки и определени познания.

 1. 1. Има ли проблем?

Първо трябва да се установи, дали покривът има нужда от ремонт. Разбира се, течове към апартаментите говорят ясно за това. Ако изолацията е нагъната от вятъра или пък има много дупки по покрива, нещата са ясни. Все пак, за да сте сто процента сигурни, извикайте специалист за констатация на проблем с покрива.

2. Ужасът – събрание!

Взимането на решение за ремонт на покрива от общото събрание е може би по-трудно от самия ремонт. Трябва да си подготвен, че следват кавги, разправии, категорични откази, липса на пари и куп други проблеми при търсене на общото решение. В крайна сметка – ако се е стигнало до ремонт на покрива, той трябва да се направи възможно най-скоро. Най-добре е да не се изслушва мнението на всеки, а да се проведе гласуване. Ако 51 процента от живущите сте съгласни с ремонта, по Закона за етажната собственост той трябва да се извърши.

Книга - Пролетно почистване на покрива

 

3. Най-добрата оферта!

Пазарът на услуги за ремонт на покриви е пренаситен. Със сигурност ще има много варианти. Ето какво е важно да знаете със съседите ти, когато избирате:

  1. – Не се доверявайте на хора, които работят като частни майстори. Вероятността да не се справят и да се наложи да правите отново ремонт съвсем скоро е голяма. Освен това, никога не можете да бъдете сигурни в гаранцията, която са Ви дали, защото може изобщо да не можете да ги откриете;
  2. – Гледайте в сайтовете на фирмите дали има качени снимки от други покриви, които са ремонтирали. Убедете се, че имат дългогодишен опит;
  3. – Цената. Имайте предвид, че тя варира между 3500 и 12 000 лева;
  4. – Материалите. Поинтересувайте се с какви материали работи фирмата. Дали са качествени и дали са от наложен на пазара производител.
  5. – Гаранция. Трябва задължително да искате гаранция. Поискайте договор от фирмите, който предварително да прочетете. Ако там условията за покриване на гаранция не са ясни, то тогава не се доверявайте на тази фирма. Обикновено сроковете започват от 5 години, а животът на новия покрив от 20 до 25 години;
  6. – Оферта. Искайте фирмите да дойдат на място. Не е лошо да поискате да се презентират сами на общото събрание пред всички съседи. После задължително да оставят оферта, по която да помислите.

4. Събирането на пари – следващият ужас!

Събирането на пари е много трудна задача. Тя обикновено пада върху домоуправителя и касиера. Кажи им задължително да си направят копие от Закона за етажната собственост и най-вече параграфа, в който ясно е упоменато, че щом има решение на мнозинството от живущите, дори и несъгласните трябва да го приемат. Посъветвай домоуправителя да се договори с фирмата на постепенни плащания, ако е възможно. Хората се съгласяват повече, когато общата сума е разпределена на равни вноски. Домоуправителят трябва много открито да Ви информира за етапите, през които преминава ремонтът. Достъпът до повече информация покачва доверието в съседите.

5. Избор на изпълнител

Щом сте стигнали до събиране на пари, то ти и твоите съседи сте решили на коя оферта за изпълнител ще се спрете. Информирайте ги за решението си, след като сте готови със сумата, защото ако направите обратното, рискувате да се злепоставите. Направете избора на открито общо събрание. Нека всички чуят ясно предимствата и недостатъците на фирмите. Нека всички да си кажат какво ги смущава. Задължително вземете решение с гласуване. Тогава ще избегнете да чувате репликата: „Аз Ви казах да изберем другите…“. Мнозинството взема решението и никой не може да го оспорва повече. Хубаво е да извикате изпълнителя на събрание и той да обясни на всички как ще протече ремонтът. Всички трябва да знаят, че следват шумни дни, мръсотия, ограничения за преминаване по тротоара пред сградата и още други подробности, които фирмата изпълнител трябва да Ви изложи. Хубаво е всички да зададат въпросите си към хората, които ще извършат ремонта, а не да ги задават на домоуправителя в последствие или да търсят отговор, клюкарствайки с други от сградата.

Заключение:

Много е трудно менажирането на ремонт на покрив от етажната собственост. Задължително имайте предвид съветите по-горе, за да не попаднете в много неприятна ситуация, като най-вече да платите много пари за хидроизолация, която няма да издържи и една година и няма да получите гаранция за ремонта й. За всякакви съвети и консултации може да се свързвате с Isomatech, която има много широк опит в подобни начинания като твоето и на твоите съседи. Ако липсват важни съвети, може да ги споделите под статията. Разказвайте и истории от своя личен опит.

 

Подобни статии

На какво да обърнете внимание при инсталиране на фотоволтаична система върху плосък покрив на бизнес сграда

Впрегване на силата на слънцето чрез покривите на търговски сгради   Инсталирането на фотоволтаична система на покрива на Вашия търговска сграда е чудесен начин да

Към статията »

Какви са най-добри практики за почистване и поддръжка на фотоволтаична система

Поддържане на Вашата фотоволтаична система чиста за постигане на максимална ефективност Когато става въпрос за търговски обект, от съществено значение за постигане на максимална енергийна

Към статията »